Zavorna pot

Aktualno, PR novica

Vožnja avtomobila zahteva ogromno zbranosti voznika in ustrezno reagiranje ob nepredvidljivih okoliščinah. Vsakič, ko je treba vozilo ustaviti, igra ključno vlogo pri tem, da to storite pravočasno, več dejavnikov.

Poti, ki jo vozilo prevozi od začetka zaviranja do popolne ustavitve, pa rečemo zavorna pot. Kako dolga je zavorna pot, kako jo izračunamo in kaj vse vpliva nanjo? Preverite v nadaljevanju.

Kaj morate vedeti o ustavljanju vozila?

Ustavljanje vozila je sestavljeno iz dveh delov, zaznave in odziva voznika (pritisk na pedal zavore vozila), čemur rečemo tudi reakcijski čas, v katerem prevozimo določeno reakcijsko pot ter zaviranja ali zavorne poti.

Reakcijski čas je odvisen od vas, od tega, od tega, ali ste spočiti in kako dobro ste skoncentrirani na vožnjo. Povprečni reakcijski čas pri voznikih je 1 sekunda, v primeru zaspanosti, pod vplivom alkohola ali drugih substanc ter ob uporabi telefona ali drugih naprav, pa se ta čas podaljša.

Zavorna pot pa je odvisna od hitrosti, ki jo v primeru zaviranja opišemo z metri na sekundo in na katero lahko vplivate sami, od gravitacijskega pospeška, ki znaša 9,81 m/s2 in od koeficienta trenja, ki nakazujejo vlogo pnevmatik in podlage, po kateri se peljete.

V nadaljevanju članka preberite, kako hitrost, podlaga in pnevmatike vplivajo na zavorno pot