Kraja avtodelov

Aktualno

Ste vedeli, da policija mesečno obravnava med 5 in 10 primeri tatvine avtomobilskih katalizatorjev? Če so tatovi včasih tatovi iz avtomobilov v največji meri kradli avtoradie, platišča ali avtomobilska kolesa ter registrske tablice, temu ni več tako. Preverite nekaj nasvetov, kako svoje vozilo čim bolje zaščititi pred tatvino in kako ukrepati, če do nje vseeno pride.

Najpogosteje kradejo katalizatorje

Katalizator je del avtomobila, ki se ga zlahka odtuji in kasneje na črnem trgu dobro proda, zato so v zadnjih letih vse pogostejše prav tatvine tega dela. Da so vašemu avtomobilu ukradli katalizator, lahko ugotovite v trenutku, ko se usedete za volan in prižgete avto. Motor bo v primeru, da je bil katalizator odtujen, precej grdo zaropotal.

Lahko tatvino preprečite?

Tatvino sicer težko preprečite, lahko pa s preventivnimi ukrepi tatovom čim bolj otežite delo in jih poskušate odvrniti od tega, da bi se spravili na vaše vozilo. Eden izmed osnovnih in hkrati ključnih nasvetov je, da avtomobila ne puščate na slabo osvetljenih in neurejenih parkiriščih. Na takšnih lokacijah so namreč tatvine zelo pogoste, saj jih tatovi lažje izpeljejo.

Prav tako je priporočljivo, da vsaj dvakrat preverite, ali ste avto resnično zaklenili – tudi fizično, tako da poskušate odpreti vrata. Nikoli ne zaupajte le pisku, saj tatovi z motilcem signala pogosto preprečijo zaklepanje vozila, zato je dvojno preverjanje ključno.

Vas zanima več nasvetov o zaščiti vozila pred tatvino in o tem, kako ravnati, ko do nje vseeno pride? Kdaj in kako vam pomaga zavarovanje? Nadaljujte z branjem.