Zakaj z avtomobilom pogosto prekoračimo hitrost?

Novosti

Kaj so vzroki, da Slovenci vozimo hitreje, kot dovoljujejo cestnoprometni predpisi oziroma prometne situacije, v katerih smo se znašli? In to takrat, ko ne gre za iskanje užitka, pač pa za navado. Je vzrok v nenehnem hitenju in občutku, da zamujamo?

Mogoče je prehitra vožnja posledica čustvenega stanja voznika ali pa občutka, da se nam na znanih cestah ne more nič zgoditi? Preverite najpogostejše vzroke za prehitro vožnjo.

Vsako osmo prometno nesrečo povzroči voznik osebnega avtomobila zaradi neprilagojene hitrosti vožnje. Te nesreče predstavljajo že četrtino prometnih nesreč s smrtnim izidom. Tako kaže statistika prometnih nesreč, ki jih je v 2019 zabeležila policija. Kljub temu skoraj vsak tretji voznik 30 % časa, ki ga preživi za volanom, ali več vozi prehitro. Iz odgovorov obiskovalcev portala Vozim se v anketi Prehitra vožnja – kdaj Slovenci pohodimo plin? je mogoče razbrati tudi, da več voznikov motijo tisti, ki vozijo prepočasi, kot tisti, ki vozijo prehitro. Vzroke, raziskane v anketi, v nadaljevanju komentirata tudi dr. Sara Tement, izredna profesorica in raziskovalka na oddelku za psihologijo na Filozofski fakulteti v Mariboru, in Andrej Brglez, sociolog, publicist, raziskovalec in direktor Inštituta za civilizacijo in kulturo.

Hitenje nam prinaša nagrade

Ena izmed razlag za ponavljajočo se prehitro vožnjo, ki jo izpostavlja dr. Sara Tement, je povezana s posledicami, ki sledijo prehitri vožnji. Kaj pridobimo kot posledico objestnega vedenja na cesti? Na cilj pridemo hitreje, doma smo morda zato dlje spali, ujamemo zmenek ipd. Kakšne so negativne posledice? Najpogosteje jih ni. Negativne posledice so sorazmerno redke, kar smo pridobili, pa je sčasoma ojačalo vedenje in preraslo v navado, zato se naučimo voziti prehitro, pojasnjuje dr. Sara Tement.

Vožnja je tudi opravilo, ki je polno ponavljajočih se vzorcev, še posebej če vedno vozimo na istih relacijah. Na določenih odsekih pospešimo, tam, kjer so znani radarji ali vsakodnevni zastoji, pa upočasnimo. Ker se nekaj časa vozimo tako, ne da bi naleteli na težave, se take vožnje navadimo. Kar trije od štirih voznikov v naši anketi so odgovorili, da prehitro vozijo takrat, ko pot dobro poznajo. Dolgčas je precej manj pogost razlog.

Vsak drugi voznik je v anketi navedel, da vozi prehitro, ko se mu mudi. A tudi to, da se nam mudi, je pogosto stvar navade. Dr. Sara Tement poudarja, da se nekateri ljudje, kljub temu da imajo veliko opravkov, uspejo organizirati tako, da se jim ne mudi, medtem ko se drugi naučijo, da je hitenje navada in hitijo tudi v prometu.

Kar 94 % voznikov se največkrat vozi po cestah, ki jih dobro poznajo, je pokazala anketa. V primerjavi z vozniki, ki redkeje vozijo po znanih cestah, pogosteje prekoračijo hitrost. Na avtocestah 1,4-krat pogosteje, na cestah zunaj naselij in na hitrih cestah pa celo 2-krat pogosteje.

Če vas zanimajo še ostali najpogostejši razlogi za prehitro vožnjo ter informacije o tem kdaj in kej najpogosteje vozimo prehitro, nadaljujte z branjem.>>