Volvo XC60 je razglašen za Svetovni avto leta 2018

Aktualno, Zanimivosti

Novi srednje veliki športni terenec Volvo XC60 je bil na Newyorškem avtosalonu (New York Auto Show) izbran za svetovni avtomobil leta 2018 (World …

Volvo XC60 je bil na Newyorškem avtosalonu (New York Auto Show) izbran za svetovni avtomobil leta 2018 (World Car of the Year 2018). S tem je znamka Volvo še povečala seznam nagrad, ki so jih njihovi najnovejši modeli prejeli v zadnjem obdobju.

Že pred tem je bil XC60 razglašen za severno-ameriški uporabni avtomobil leta (Notrh American Utility of the Year Award), kompaktni športni terenec pa je bil v začetku marca na Ženevskem avtosalonu razglašen za Evropski avto leta. To sta sploh prva avtomobila znamke Volvo, ki sta kdaj koli prejela nagradi Evropski avto leta in Svetovni avto leta.

“Navdušen sem, ko vidim, da naše ideje in investicije dajejo sadove. Še posebej ker imamo zelo močne tekmece. A nagrada za XC60 je dokaz, da ta avtomobil prinaša unikatno kombinacijo dizajna, povezljivosti in varnosti. Predvsem pa, da je ta paket zanimiv za kupce na vseh koncih sveta,” pravi Håkan Samuelsson, predsednik in direktor Volvo Cars.

Novi XC60 se je tudi najbolje izkazal na varnostnem testu Euro NCAP. Opremljen je z izpopolnjenim sistemom City Safety, ki ponuja samodejno zaviranje v sili in pomoč pri krmiljenju, s čimer se izogiba morebitnemu trku. Poleg tega je opremljen s sistemom za preprečitev trka z nasproti vozečim vozilom z asistenco krmiljenja (Oncoming Lane Mitigation with Steer Assist) in s sistemom za zaznavanje mrtvega kota z asistenco pri krmiljenju (BLIS with Steer Assist), ki zmanjšuje tveganje pri menjavi voznega pasu. XC60 je na voljo z bencinskimi in dizelskimi agregati, poleg tega pa tudi z nagrajenim hibridno-priključnim T8 Twin Engine, ki zmore 407 konjskih moči in ponuja pospešek od 0-100 km/h v 5.3 sekunde.