Novo doma: Ford Transit in Tourneo Custom (bolj priročen in bolj uglajen bo poskušal prepričati še več Slovencev)

Novo doma, Top

Na naše ceste sta zapeljali prenovljeni različici modelov Transit in Tourneo Custom. Četudi Slovenija Fordovim gospodarskim vozilom doslej ni bila …

Na naše ceste sta zapeljali prenovljeni različici modelov Transit in Tourneo Custom. Četudi Slovenija Fordovim gospodarskim vozilom doslej ni bila najbolj naklonjen trg, si pri uvozniku od novinca veliko obetajo – že na prvi pogled upravičeno …

Na področju dizajna prenovljeno vozilo zaznamuje močneje opazna silhueta črke X na maski mozila. Pri Tourneu tam opazimo pet kromiranih letvic, Transit pa ima tri letvice v črni barvi. Bočna linija vozila je odslej nekoliko bolj poudarjena. Nova so tudi platišča.

Tourneo Custom želi biti vse bolj podoben osebnemu avtomobilu. Tudi zato je notranjost doživela osvežitve na več področjih.

Izolacija pred hrupom je na višjem nivoju, pa tudi na področju kakovosti materialov je bil storjen korak naprej. Pri Fordu namreč veliko stavijo na njihovo vzdržljivost, zato so ti pred uvedbo novega modela morali prestati kar nekaj testov. Po novem so v Tourneu vsi sedeži posamično prilagodljivi. Tako lahko sprostimo tudi velik del prtljažnega prostora. Pri nivoju opreme Limited sta vrtljivi obe vrsti v potniškem prostoru, pri ostalih nivojih pa le srednja. Zadnja tako ostaja fiksna. Veliko poudarka je tudi na priročnosti in prilagodljivosti potniškega prostora. Tako se tu nahaja 10 prostorov za odlaganje pijače, 6 USB vtičnic za polnjenje naprav, 14 prezračevalnih šob in 10 zvočnikov. Potnikom so na voljo tudi štiri pritrdila Isofix.

Na voljo je tudi nov multimedijski vmesnik, katerega zaslon je odslej nekoliko drugače (višje) postavljen – v skladu s Fordovimi smernicami. Custom sicer ne razpolaga z zaslonom na dotik, a tudi klasični (z gumbi) kljub temu nudi prav vse funkcije, ki pripadajo dotičnemu sistemu.

Transit Custom je na voljo v treh različicah, in sicer Furgon, Combi Furgon in Combi. Izbirate lahko med dvema različnima dolžinama vozila (30 cm razlike) ter dvema različnima višinama. Nosilnost vozila znaša do 1.455 kilogramov, tudi s pomočjo lopute pod sovoznikovim sedežem pa lahko vanj zložite do 3,4 metra dolg tovor. S tem naj bi pri Fordu poskusili zmanjšati nalaganje na streho, ki poveča zračni upor in s tem učinkovitost vozila. Tovorna izvedba ima na voljo dvižna ali krilna vrata, pri nobenem Customu pa trenutno še ni na voljo električnega odpiranja.

Pri motorjih ni večjih sprememb v primerjavi s predhodnikom. Nadgradnja je vidna zgolj v uvedvi tehnologije za prepoznavo kakovosti motornega olja glede na algoritme, ki prepoznavajo način vožnje in pravočasno opozorijo voznika na menjavo.

Forda Tourneo in Transit Custom sta prejela po 5 zvezdic na testu Euro NCAP. Pomembna je uvedba sistema Active City Stop, ki odslej pešce zaznava tudi ponoči. Sistem BLIS predstavlja aistenco za nadzor mrtvih kotov in prečnega prometa. Custom je lahko opremljen tudi z intiligentnim omejevalnikom hitrosti in kamero za vzvratno vožnjo. Vsi našteti sistemi so na voljo za doplačilo, medtem ko so parkirni senzorji na voljo že serijsko.

S predvidenim številom 1.500 prodanih Customov želijo pri Fordu zasledovati dozdajšnje prodajne številke. S tem naj bi ta model ostal pri približno 17 odstotkih tržnega deleža v svojem segmentu pri nas – kljub temu, da se je vozilo nekoliko podražilo – približno za 2.000 evrov.