Volvo V40 Cross Country D4

Testi, Volvo

Volvo V40 Cross Country je nišni model, ki je namenjen vsem, ki bi radi imeli majhen avtomobil, ki bi hkrati izgledal kot terenec. In Volvo je s serijo Cross Country že od nekdaj običajne avtomobile, spreminjal v bolj terenske.

Volvo V40 Cross Country je nišni model, ki je namenjen vsem, ki bi radi imeli majhen avtomobil, ki bi hkrati izgledal kot terenec. In Volvo je s serijo Cross Country že od nekdaj običajne avtomobile, spreminjal v bolj terenske. Z izjemnimi materiali in všečno podobo bo zamikal marsikoga. Pred navdušenjem pa priporočam ogled končne cene.

Mali terenci postajajo vse bolj popularni. Za vse tiste, ki želijo nekaj več in prisegajo na “premium”, je Volvo eden tistih, ki ga pogosto pozabljajo. Skandinavci namreč izdelujejo vrhunske avtomobile, ki s svojimi varnostnimi inovacijami spreminjajo avtomobilsko zgodovino. In prav po tem so tudi najbolj poznani. Poleg varnosti pa ima Volvo bogato tradicijo štirikolesnega pogona in je eden prvih začetnikov “križancev med karavani in terenci”, ki jih promovira pod blagovno znamko Cross Country. Njihov najmanjši model sem imel tokrat na testu. V40 v različici Cross Country.

v40-2

Oblikovno je V40 Cross Country povišana različica osnovne V40. Leta 2012 predstavljena kombi-limuzina je oblikovana v zadnjem oblikovalskem slogu Volva. Linije so bolj mehke, kot smo bili to navajeni iz pregovorno oglatih Volvov. S to razliko, da so pragove in sprednji del obdali s temno plastiko, ki je odpornejša na udarce. Sprednji del zaznamuje velika prisekana maska z velikim Volvo logotipom. Ta ima na desni strani skrit radar, ki je del varnostnega sistema PRO. Na skrajni rob so tokrat namestili dnevne LED luči, ki avtomobil optično razširijo. Sprednja žarometa sta opremljena s sistemom za čiščenje in delujeta v biksenonski tehnologiji. Žarometa izvrstno opravljata svoje delo in se prilagajata vožnji. Tako bosta svetila v ovinke in samodejno preklaplja med kratkimi in dolgimi lučmi. Kar je za vse, ki se veliko vozite po temi, zelo priporočljiva dodatna oprema. Vzvratna ogledala so tokrat v sijajni črni barvi z vgrajenim smernikom. Streha je opremljena s strešnimi nosilci z aluminijasto prevleko, kot se za terenca spodobi. Zadek je še najbolj tipičen za Volva in je izjemno prepoznaven. 

v40

Notranjost krasijo prvovrstni materiali, ki jim v tem razredu lahko konkurira edino še Mercedes.

Notranjost krasijo prvovrstni materiali, ki jim v tem razredu lahko konkurira edino še Mercedes.

Notranjost je področje, kjer si je potrebno vzeti čas za pohvalne besede. Danes je namreč izjemno popularno, da je avtomobil “premium”. Vendar jih z izjemo cene malo upraviči ta sloves. Volvo zagotovo spada mednje. Materiali v notranjosti so namreč prvovrstni in so enakovredni tistim, v precej višjem razredu. Volvo je s tem zagotovil konkurenčno prednost, kajti notranjost je narejena zelo podobno, kot pri vseh večjih in dražjih modelih. Sredinska konzola je že kar prepoznavna za Volvo in je o njej škoda izgubljati besede. Izjemno čisto oblikovana in enostavna za upravljanje. Ljubitelji nemških avtomobilov boste nad količino gumbov presenečeni, ampak se jih da hitro privaditi. Za vse napredne nastavitve pa skrbi odličen sistem menijev, ki je zelo enostaven. Pri tem avtomobilu ni prostora za ponaredke in ceneno plastiko. Brušen aluminij stilsko zapolnjuje celoto. Usnjeni sedeži so električno pomični in nastavljivi, skupaj s kontrastnimi šivi delujejo izjemno bogato. Morda bi bil le čas, da se poslovi klasična ročna zavora in jo nadomesti elektrificirana. 

v40 (1 of 1)

Upravljanje avtomobila je zelo enostavno.

Upravljanje avtomobila je zelo enostavno.

Merilniki si pri Volvu zaslužijo svoj odstavek. Klasične merilnike je namreč volvo nadomestil z barvnim zaslonom. Ta je oblikovan tako tri dimenzionalno in deluje kot običajni merilnik hitrosti. S tem da je mogoče nastavljati tri različne programe grafike – sport, elegance in eco. Sport (prikazan na fotografiji zgoraj) deluje kot v dirkalniku in digitalno izpisuje hitrost, okoli pa je ogromen merilnik obratov. Elegance pa povsem spremeni podobo avtomobila in izgled postane povsem klasičen. Zanimivo in vredno posnemanja. Je pa takšen merilnik sedaj del celotnega programa osebnih vozil Volvo. 

Varnostni sistemi so tisto, kar od Volva tudi pričakujemo. Sistem City Safe skrbi, da se vozilo samodejno ustavi v mestu in prepreči nalet. Radarski tempomat svoje delo opravlja odlično. Tokrat je bil testni avtomobil opremljen še sistemom za zaznavanje črt in asistenco. Avtomobil namreč do 10 sekund popravlja voznikove napake in tudi samodejno zavija. Nato se v zaslonu prikaže opozorilo, da mora voznik prevzeti krmilo. Avtomobil dokazuje, da se bližamo kmalu tudi samodejni vožnji. Edini sistem, ki je slabo opravljal svoje delo je sistem za branje prometnih znakov. Ta je namreč prebiral samo okrogle znake in jih prikazoval na zaslonu. V praksi je to pomenilo, da smo imeli do naslednjega znaka za omejitev na zaslonu opozorilo o omejitvi, ki jo je lahko zelo hitro razveljavil znak za naselje. 

v40 (2 of 2)

Vožnja z V40 Cross Country je udobna. Petvaljni motor je s 130 kilovati dovolj močan tudi za tiste, ki si želite bolj športne vožnje. Le ob silovitem pospeševanju avtomobil vsakič znova sili v desno, kar je posledica namestitve motorja. Tako mora voznik volan prijeti precej močno, če ne želi, da avtomobil malce spremeni smer. Zelo velika moč in navor motorja tu terjata svoj davek. Edino šibko področje je poraba goriva, ki je za dvolitrski agregat občutno previsoka. Testno povprečje je bilo namreč nenehno okrog 7 litrov. Vožnja po avtocesti je to povprečje znižala vendar ne kaj dosti. Poudariti je potrebno, da ima avtomobil pogon le na prednji par koles in ne gre za štirikolesno gnan avtomobil. 

Končno oceno je za ta avtomobil lahko podati. Če odmislim ceno je avtomobil izvrsten nakup in prinaša veliko varnostnih in asistenčnih sistemov, ki vožnjo zelo olajšajo. Le visoka cena in poraba goriva sta tisti, ki dajejo znak, da teh lepotcev ne bomo videli veliko na slovenskih cestah. 

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Volvo V40 Cross Country D4 si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

_______ 
Podatki: 

Motor / menjalnik: 2,0 turbodizelski pet valjni (130 kW/177KM, 400 Nm) / 6-st. sam.
Poraba po ECE: 5,2 / 6,8 / 4,3 (CO2: 137 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 210 km/h / 8,3 sekund
Dolžina / širina / višina: 4370 / 1552 / 1458 mm
Medosna razdalja: 2646 mm
Teža: 2038 kg
Posoda za gorivo: 60 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 335 l

Osnovna cena (V40 cross country D2): 24.210 EUR
Cena testnega vozila: 35.201 EUR
Cena testnega z dodatno opremo: 44.014 EUR
(dodatna oprema: paket intro (digitalni instrument 8-palčni TFT, parkirni senzorji zadaj, parkirna kamera, osvetljena glava prestavne ročice); srebrna letev pod vrati; paket business professional za summum (navigacija, high performance multimedia); paket podpore vozniku PRO (BLIS, sistem nadzora voznika, opozorilo pred trčenjem s samodejnim zaviranjem); ogrevanje sedežev, spredaj; el. nastavljiv voznikov sedež s spominom; volvo guard alarm; dvovišinsko prtljažno dno; sistem kakovosti zraka AQS; zatemnjena stekla, vrata zadaj in prtljažnik; alu platišča 18-palčna 225/45 mefitis; ogrevano vetrobransko steklo)