Volvo predstavlja novi model S60 – prvi avtomobil znamke izdelan v ZDA

Aktualno, Novosti

Volvo Cars je v svoji ameriški tovarni v Charlestonu v Južni Karolini predstavil srednje veliko premijsko športno limuzino S60.

Hkrati so uradno odprli tudi tovarno v Charlestonu. Skupna predstavitev in otvoritev sta tudi dokaz zaveze Volvo Cars ameriškemu trgu, ki je izjemno pomemben tako za znamko kot tudi za novo premijsko športno limuzino S60. To je sploh prvi avtomobil znamke Volvo Cars, ki je proizveden v ZDA.

Novi S60 bo tudi prvi model znamke Volvo, ki ne bo na voljo z dizelskim motorjem. Znamka na ta način izraža svojo zavezo elektrifikaciji in dolgoročni nameri o postopnem opuščanju motorjev z notranjim izgorevanjem. Že leta 2017 so pri Volvo Cars napovedali, da bodo od leta 2019 vsi novi modeli na voljo tudi v elektrificirani različici.

Novi S60 bo na voljo z dvema hibridno-priključnima pogonskima sklopoma, ki združujeta bencinska motorja s turbo in super polnilnikoma ter elektromotor. Priključno-hibridni pogonski sklop T6 Twin Engine AWD zmore 340 konjskih moči. Priključno-hibridni pogonski sklop T8 Twin Engine AWD pa zmore 400 konjskih moči*. Na voljo sta tudi bencinska motorja T5 in T6.

Podobno kot model V60 je tudi novi S60 nastal na osnovi Volvove platforme SPA (Scalable Product Architecture SPA). Vgrajeno ima vso varnostno tehnologijo in infotainment sistem, ki je znan iz modelov V60 in XC60 ter modelov serije 90.

Novi S60 je tudi prva srednje velika limuzina, ki se je sposobna izogniti trčenju z nasproti vozečim vozilom.

Opcijsko je na voljo sistem Pilot Assist, ki vozniku na cestah z jasno vidnimi oznakami pomaga pri krmiljenju, pospeševanju in zaviranju. Sistem deluje pri hitrostih do 130 km/h. S60 je opremljen tudi s sistemoma, ki preprečujeta nenačrtovano zapustitev cestišča (Run-off Road Mitigation) in ohranjata vozilo na svojem voznem pasu. Opcijsko je na voljo tudi sistem za zaznavanje prometa na križiščih z možnostjo samodejnega zaviranja (Cross Traffic Alert), kar še dodatno povečuje varnost potnikov.

Elektrificirani različici S60 ponujata tudi nadgradnjo Polestar Engineered, ki so jo razvili pri Volvovi podružnici Polestar, ki je specializirana za električna vozila. Polestar Engineered je ekskluzivno na voljo pri priključno-hibridnem modelu T8 Twin Engine. Paket pa združuje izboljšana platišča, zavore, blaženje in nadzor motorje. Z vsemi temi izboljšavami se moč motorja poveča na 415 konjskih moči*.

*specifikacije za ameriški trg