Test: Mazda CX-5 (naslednik kot se šika)

Mazda, Testi, Top

Dobro preizkušen recept za nadaljevanje uspešne zgodbe …

Recept za novo Mazdo CX-5 je bil izpiliti star model v avtomobil namenjen še večjemu uživanju v prijetni vožnji z osredotočenostjo na Mazdini značilni “povezavi med avtomobilom in voznikom”. Že pretekli model je bil v avtomobilistični javnosti odlično sprejet. Pomenil je odlično osnovo, na kateri so Mazdini inženirji razvili naslednika, ki konkurenci lahko povzroča kar nekaj sivih las …

Pri Mazdi so želeli, da bi nova CX-5 vizualno izražala dinamični duh znamke. Široka, nizko ležeča prednja maska z ozkimi žarometi ter navznoter usločena rešetka motorja ustvarjajo drzen in agresiven izgled. Za 35 mm nazaj pomaknjena A stebrička in podaljšan sprednji del, naredijo avtomobil relativno drzen in obenem eleganten na pogled. Na zadnjem koncu se z rahlo spuščajočo kabino, ozkimi žarometi in vodoravnimi linijami odbijača ustvarja mišičasto postavo. LED žarometi – tako spredaj kot zadaj – so del standardne opreme, doplačati je potrebno le prilagodljive LED žaromete.

Veliko poudarka so pri Mazdi dali udobju in podrobnostim v notranjosti. Od zvoka zapiranja vrat pa do naklona zadnjih sedežev so z novo generacijo v notranjosti bojda spremenili in izpopolnili kar 698 elementov. Območje, kjer se kolena prednjih potnikov dotikata osrednje konzole je oblazinjeno, kar nudi poseben in zelo prijeten občutek. Površine ki se jih dotikamo z rokami so “čvrste”, a večinoma mehke in kakovostne na otip. Zelo lično so oblikovani denimo zračniki za ventilacijo.

Notranjost vozila je izjemno prostora, kar se tako spredaj kot zadaj tudi konkretno občuti. Na avtomobilu je bilo v primerjavi s predhodnikom narejenih veliko izboljšav glede blaženja zvoka vetra, pnevmatik ter vožnje po neugodnih podlagah. Generalno gledano je pri Mazdi sam občutek za volanom na izjemno visokem nivoju!

7-palčni zaslon, ki kraljuje na vrhu armature ni več med najmodernejšimi, a še vedno povsem korektno služi svojemu namenu. Vse funkcije osrednjega menija še naprej upravljamo zgolj z vrtljivim gumbom na osrednji konzoli. Da voznik ne rabi umakniti pogleda s ceste, je na voljo še head-up zaslon.

Na voljo so štirje bencinski in pet dizelskih agregatov z razponom sil od 150 do 194 KM. 2,2-litrski turbodizelski motor s 150 KM, ki je bil nameščen v testnem vozilu, je povsem dovolj zmogljiv, obenem pa tudi zelo varčen. Na testnem krogu porabe goriva smo tako namerili zgolj 6,1 litra na 100 prevoženih kilometrov, kar je do danes najboljši rezultat naših meritev v tem segmentu (pri primerljivih pogonih). Motor je lepo in povsem korektno uglašen tudi z natančnim šeststopenjskim ročnim menjalnikom, čeprav bi si v tovrstnem vozilu sami želeli samodejnega menjalnika. Izbira štirikolesnega pogona naj bo v domeni vaših potreb. Sami ga na testu nismo pogrešali.

Nova CX-5 je podedovala vse tehnologije Skyactiv z dodanim sistemom za t.i. “vektoring” moči. Slednji deluje tako, da pri vstopu v zavoj prednji osi odvzema nekaj navora. To del teže pomakne na prednjo os. Ko pospešite iz zavoja se navor povrne in težo prestavi nazaj, kar pomeni večjo stabilnost. V praksi je Mazda CX-5 odlično vodljiva in jo lahko postavimo ob bok Fordu Kugi, ko govorimo o SUV-ju z najboljšimi voznimi lastnostmi v tem segmentu.

Cene se začnejo pri slabih 23.000 € in zrastejo do slabih 40.000 €, kar pomeni, da avtomobil ni najcenejši v svojem segmentu, a po našem mnenju svojo ceno povsem upraviči – sploh pa lahko konkurira tudi višje pozicioniranim modelom. Pri Mazdi pravijo, da je povprečna cena avtomobila 33.000 €, saj več kot 80 odstotkov kupcev izbere avtomobil z eno od višjih dveh stopenj opreme (Attraction in Revolution).


Ključni podatki: Mazda CX-5 (CD150):

Cenik
Motor: 2.191 ccm, turbodizelski, štirivaljni
Moč: 110 kW/150 KM
Navor: 380 Nm (1.800-2.600 rpm)
Pogon: Dvokolesni, na prednji par
Menjalnik: Ročni, šeststopenjski
Končna hitrost: 204 km/h
Pospešek 0-100 km/h: 9,4 s
Izmerjena poraba na testu pri mešanem ciklu: 6,1 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 506 l/1.620 l
Teža: 1.450 kg