Volkswagen Golf Sportsvan 1.4 TSI Comfortline

Testi, Top, Volkswagen

Golf Sportsvan s svojo zasnovo in višjim položajem voznika cilja na starejšo populacijo in hkrati mlade družine, ki želijo več uporabne površine v avtomobilu. S sodobnim izrazom Sportsvan je slednjim verjetno še bližje kot Plus.  Časi, ko smo imeli le nekaj avtomobilskih razredov so se končali. Križanci živijo in ostajajo trendi. Zanimivo pa postaja, kako […]

Zimzelena oblika bo še dolgo ohranjala celo.

Golf Sportsvan s svojo zasnovo in višjim položajem voznika cilja na starejšo populacijo in hkrati mlade družine, ki želijo več uporabne površine v avtomobilu. S sodobnim izrazom Sportsvan je slednjim verjetno še bližje kot Plus. 

Časi, ko smo imeli le nekaj avtomobilskih razredov so se končali. Križanci živijo in ostajajo trendi. Zanimivo pa postaja, kako proizvajalci ustvarjajo vedno bolj podobna imena. Sportsvan, Sportstourer in sedaj še Activetourer. Kaj vse bo še postal povišan avto srednjega razreda?

Zimzelena oblika bo še dolgo ohranjala celo.

Zimzelena oblika bo še dolgo ohranjala ceno.

Sportsvan je oblikovno pravi Volkswagen. Zasnovan je na Golfu. Oblika je prepoznavna a nikakor ne revolucionarna. Izgleda, kot da je vse na svojem mestu in da tam to preprosto mora biti. Rjava barva vse skupaj le še poudari. Vožnja je malce trša a vseeno udobna. Odlična je preglednost vozila zaradi velikih steklenih površin. Pogrešali smo le tiste bonbončke iz področja pasivne varnosti in asistenčnih rešitev, na katere je Volkswagen tako ponosen. Škoda.

Imitacija aluminija izgleda odlično. Vse je seveda po nemško urejeno.

Imitacija aluminija izgleda odlično. Vse je seveda po nemško urejeno.

Vse je tam, kjer pričakuješ. Tudi kvaliteta izdelave je znamki primerna.

Vse je tam, kjer pričakuješ. Tudi kvaliteta izdelave je znamki primerna.

Ko se usedeš v notranjost enega Volkswagna, se boš v trenutku privadil tudi drugega. Pri Sportsvanu ni nič drugače. Inštrumenti so poznani iz Golfa. So pregledni in z modno belo osvetlivtijo. Multimedija je prav tako poznana in smo jo hvalili že v Golfu. Je enostavna in pregledna, kar je najpomembnejši element. Klimatska naprava kljub malce večji kabini svoje delo opravlja odlično. Velika in pregledna ogledala pa olajšajo manevre na parkiriščih. Pohvaliti je potrebno izbrane materiale, ki na pogled delujejo izjemno prijetno, podobni so tudi na dotik. Prav vsa stikala so postavili tam, kjer smo jih pri znamki vajeni in s tem se kupcem ne bo treba veliko prilagajati, v kolikor seveda ostajajo zvesti znamki.

Nezamenljivo Volkswagen

Nezamenljivo Volkswagen

Bencinski agregat se ne izkaže za najbolj varčnega. Po mestu je poraba hitro poskočila na 7,5 litra, ki smo ga na relaciji počasi a vztrajno zniževali. Končno povprečje je ostalo pri 6,5 litra. Katero različico Golfa boste izbrali vi je verjetno odvisno od potreb.

Golf Plus je dolgo časa živel brez direktne konkurence. Sportsvan prihaja v povsem drugačnem času, ko ta segment agresivneje napadajo tudi premium tekmeci. Sploh Mercedes razred B je v tem razredu zelo močan nasprotnik, francozi imajo na tem področju tudi bogato ponudbo.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Volkswagen Golf Sportsvan 1.4 TSI Comfortline si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

Zanesljivost, najpogostejše napake in okvare Golfa Plus si lahko ogledate na AvtoNasveti.com

Foto: Anej Ferko
_______

Podatki:
Motor / menjalnik: 1395 ccm bencinski motor (92kW / 125 KM, 200 Nm) / 6 st. ročni
Poraba po ECE: 6,9/4,5/5,4 l/100 l (CO2: 121 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 200 km/h / 9,9 s
Dolžina / širina / višina: 4.338 mm / 1.807 mm / višina 1.578 mm
Medosna razdalja: 2.685 mm
Masa praznega vozila: 1362 kg
Posoda za gorivo: 50 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 500-1520

Osnovna cena vozila (C180): 18.975 EUR
Osnovna cena testnega modela: 19.972 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo in vključenim popustom: 21.881 EUR