Vlada in DARS določila: Dražja vinjeta!

Aktualno

Vlada je svojo “obljubo” držala in se z velikim navdušenjem ter aplavzom DARS-a odločila za podražanje vinjet na slovenskih avtocestah. Na redni tedenski seji je namreč vlada sprejela novo politiko cestninjenja, to je zvišanje cene letne vinjete za avtomobile s 95 na kar 110 evrov.

Vlada je svojo “obljubo” izdano pred počitnicami držala in se z velikim navdušenjem ter aplavzom DARS-a dokončno odločila za podražanje vinjet na slovenskih avtocestah. Na redni tedenski seji je namreč vlada sprejela novo politiko cestninjenja, to je zvišanje cene letne vinjete za avtomobile s 95 na kar 110 evrov.

vinjeta slovenija darsMesečne in tedenske vinjete za avtomobile naj bi zaenkrat ceno ohranile. A dražje se bodo vozili tudi motoristi, ki bodo po novem letu za vinjeto odšteli 55 evrov. Doslej jih je prišla 47,5 evra. Polletna dajatev motoristov za uporabo avtoceste bo po novem znašala 30 evrov, medtem ko je doslej znašala 25. Za motoriste sicer ostaja enaka cena zgolj za tedensko vinjeto. Novost pa je tudi uvedba vinjete za kombinirana vozila (to so po domače kombiji). Letna bo stala 220, mesečna 80, tedenska 40 evrov. Različna podjetja, ki imajo v lasti več deset kombijev se že “križajo”, saj bo to za več kot dvakrat podražilo njihove letne stroške glede nakupa vinjet!

Vir: www.dars.si

Vir: www.dars.si

Tudi tovornjakarji bodo odslej na slabšem. V sistemu cestninjenja bodo sedaj sicer pravilno bolj obremenili ekološko sporna – manj čista – vozila. Tisti tovornjaki z novejšimi pogonskimi agregati tipa Euro 5 in Euro 6 pa bodo deležni popustov.

Nove cene in ureditev bodo pričele veljati z januarjem 2014.