Renault razkriva Initiale Paris

Aktualno, Saloni

Renault razkriva Initiale Paris, šesto oblikovalsko študijo v okviru strategije oblikovanja, ki jo je uvedel Laurens van den Acker. S spajanjem tehničnega znanja in ustvarjalskega mojstrstva ta študija nakazuje naslednika modela Espace v razkošni različici Initiale Paris, hkrati pa izpričuje strokovno znanje znamke in uteleša njene ambicije v visokem avtomobilskem razredu.

Renault razkriva Initiale Paris, šesto oblikovalsko študijo v okviru strategije oblikovanja, ki jo je uvedel Laurens van den Acker. S spajanjem tehničnega znanja in ustvarjalskega mojstrstva ta študija nakazuje naslednika modela Espace v razkošni različici Initiale Paris, hkrati pa izpričuje strokovno znanje znamke in uteleša njene ambicije v visokem avtomobilskem razredu.

S prenovljeno družino modelov Mégane, ki je predstavljena v Frankfurtu, modeli Renault odločno poudarjajo svojo istovetnost: privlačno oblikovanje in inovacije za vse. Šest oblikovalskih študij, ki ponazarjajo oblikovno prenovo znamke, je izjemoma razstavljenih hkrati in na istem mestu serijskimi modeli, katerim so služili kot navdih. Kot na cesti tako tudi na dirkališčih. Renault, osvajalec 11 naslovov svetovnega prvaka formule 1, svoje strokovno znanje razstavlja s pogonskim sklopom Power Unit F1 2014 in se z navdušenjem loteva električnih dirkalnikov.

Renault z razkritjem oblikovalske študije Initiale Paris na IAA 2013 v Frankfurtu razsvetljuje tri nove smeri:
– Initiale Paris ponazarja “Wisdom”, šesti cvetni list oblikovalske marjetice, torej modrost in odprtost duha;
– Initiale Paris nakazuje naslednika modela Espace v najbolj razkošni izvedenki Initiale Paris;
– Initiale Paris izpričuje strokovno znanje in ambicije znamke v visokem razredu.

Oblikovna strategija Renaulta, ki temelji na življenjskem krogu, obsega različne izkušnje kupcev, od zaljubljenosti, preko odkrivanja sveta, ustvarjanja družine, dela in prostega časa do doseganja modrosti. Ta strategija temelji na čustvenem oblikovnem slogu, ki je v enaki meri preprost, čuten in topel.

Redkost je, da znamka na svojem razstavnem prostoru predstavi šest oblikovalskih študij hkrati. Renault s tem dejanjem v Frankfurtu poudarja vrhunec nekega cikla in uspeh svoje oblikovne prenove. Razstava vsako od življenjskih etap postavlja v perspektivo z nekaj preprostimi ključi za lažje razumevanje filozofije znamke. Renault snuje avtomobile za vsako življenjsko obdobje. Iz te predpostavke je izšla oblikovna strategija znamke, ki gradi močne vezi z njenimi kupci.

renault Initiale Paris 2013

Šest cvetnih listov “marjetice”, ki ponazarja življenjski krog, je zdaj v celoti razkritih:
– Ljubezen: življenje se začne z zaljubljenostjo, ta temeljni korak pa je ponazorila oblikovalska študija DeZir.
– Raziskovanje: naslednja etapa je obdobje odkrivanja in raziskovanja sveta v dvoje s križancem Captur.
– Družina: sledi obdobje ustvarjanja družine z R-Space, ki je utelešenje enoprostornika in družinskega avtomobila.
– Delo: pomemben del življenja je tudi poklicna aktivnost, na primer z majhnim dostavnikom Frenzy, ki streže tudi uživanju prostega časa.
– Igra: času predajanja razvedrilu sta namenjeni igrivi oblikovalski študiji Twin’Z in Twin’Run.
– Modrost: na določeni točki vsakdo hrepeni po obdobju spokojnosti, ko lahko življenje uživa do popolnosti. Oblikovalska študija Initiale Paris, ki je prvič predstavljena v Frankfurtu, ponazarja odprtost duha ter užitke in občutja povezana z avtomobili visokega razreda.

Ta cvetni list, ki je utelešen v oblikovalski študiji Initiale Paris, simbolizira odprtost duha in zmožnost za polno uživanje življenja z osredotočenjem na občutja in užitke. V tem duhu so oblikovalci Renaulta ustvarili Initiale Paris, popolnoma nov pogled na potovanje v visokem razredu in z vsemi občutji, ki jih znamka prepozna in povezuje s takšno izkušnjo.

renault frankfurt 2013

VIDENJE FRANCOSKE INTERPRETACIJE PRESTIŽA IN VISOKEGA RAZREDA

Oblikovalci Renaulta niso imeli zadržkov pred iskanjem navdiha izven sveta avtomobilov. Vsakič znova, ko so povzeli tradicionalna pravila avtomobilizma in razkošja, so se odločili, da jih uporabijo na svež in izviren način, ob tem pa ves čas iskali izrazito “francoski” duh tega izziva, ki bi pretresel uveljavljena merila. Oblikovalci so navdih poiskali v aeronavtiki in pri najbolj prestižnem sodobnem vrtnem pohištvu. To sta svetova, v katerih najdemo elegantne in prefinjene oblike, hkrati pa v njih prepoznamo veliko vitalnost, dinamičnost in občutek toplote, svetlobe in prostornosti. Čeprav sta aluminij in les v avtomobilski industriji pogosto uporabljana materiala, sta v študiji Initiale Paris dobila bolj “zrel” in dinamičen izraz kot sicer. Kromasti detajli so satinirani. Orehov les ima mat površino. Sestavljen je iz tankih lamel in ima zato veliko bolj prefinjen videz. Osrednja konzola je podobno oblikovana z nezaznavnimi prehodi med naravnim
lesom in črnim lakom.

Karoserija študije je odeta v barvo, ki se v odvisnosti od svetlobe in zornega kota preliva od globoke kovinsko črne do svetlikajoče se slivasto vijolične, poimenovali pa so jo “Ametist”. Barva karoserije se poigrava s spreminjajočimi se odsevi na podoben način kot draguljarski izdelek poudarja lepoto vgrajenega dragega kamna. Črka “I” za Initiale Paris krasi stranici avtomobila in kolesa. Za luči je uporabljena izključno tehnologija svetlečih diod LED, ki študiji Initiale Paris daje izrazit svetlobni pečat. Dnevne luči spredaj vsak žaromet obdajajo kot oklepaj. Vgrajen mehanizem poskrbi za utripanje svetlobe, ki spominja na mežikanje z očmi. Zadaj imajo luči velikost in dovršene proporce usklajene z vodoravnimi in navpičnimi obrisi avtomobila. Za pogled nazaj skrbita izjemno tanko profilirani kameri, ki služita kot zunanji ogledali. Vsaka podrobnost na zunanjosti spominja na gibanje in se mu podreja.

Oblikovanje notranjosti: svetloba, prostor in tehnologija

Vstop v avtomobil olajšujejo v nasprotnih smereh odpirajoča se vrata in električno pomična stopnica v pragu, ki je še en namig na aeronavtiko. Obljuba izjemnega potovalnega užitka v slogu zasebnega reaktivnega letala postane oprijemljivo dejstvo, kot potniki uzrejo naslanjače v prvih dveh sedežnih vrstah, profilirano prestavno ročico, svetlobna vodila, ki potekajo skozi ves prostor za potnike, in oblike, ki znotraj povzemajo motiv repa letala, ki krasi karoserijo.

Edinstveno udobni sedeži v prvih dveh vrstah potovanje naredijo bolj vabljivo kot kdajkoli. Pritrjeni so na osrednji greben brez pokončne opore na podu, zato delujejo kot bi lebdeli v prostoru. Diskreten spoj naslona sedeža s sedalom, ki prepušča svetlobo, vtis lebdenja še okrepi. Pod je obložen s prestižnim lesom z mat površino ter pravilnim vzorcem iz aluminijastih vstavkov. Ta sodobna intarzija ima poseben relief – dobesedno in figurativno – z valovitim gibanjem, ki se mehko preliva čez površino. Voznik ima na voljo jasne in prečiščene instrumente in osrednjo konzolo, ki na videz lebdi v prostoru. Ta je brez stranskih opor in se v prostor prilega lahkotno kot most, ki povezuje osrednji greben z armaturno ploščo. Na konzoli sta dva zaslona za prikaz video posnetkov in informacij o zanimivih točkah v bližnji okolici. Zaslona sta poravnana s površino in oblino osrednje konzole in z matirano oblogo iz lesa
delujeta kot celota.

V tretji vrsti je izvirna klop, ki je izdelana iz neodvisnih premičnih lamel, te pa poetično izražajo modularnost, kakršno velja pričakovati od tovrstnega avtomobila. Njihov položaj odpira doslej neznane možnosti uporabe: popolnoma ali le delno zložen naslon, klop pa je lahko ena celota z naslonom za roke, ki ločuje potnika. Bolj zaradi estetskega užitka kot same funkcionalnosti je lamele možno premeščati v različne položaje in z njimi ponazarjati razne vrste gibanja, na primer valovanje. Potovanje je tudi spreminjanje stanja. V notranjosti študije Initiale Paris je poudarjena izvirna in skrbno izbrana paleta barv in materialov, kar je še posebno očitno pri sedežih. Spremembe osvetljenosti in ustvarjenega vzdušja spremljajo razlike v ritmu potovanja. Podnevi se svetloba od zgoraj razprši skozi prizmo na stropu in ustvarja spreminjajočo se igro svetlobe in senc. Ponoči viri mehke svetlobe vse potnike preplavljajo s sproščujočim nočnim vzdušjem. Niz svetlobnih vodil nad instrumentno ploščo se prižiga in ugaša v skladu in ritmom vožnje avtomobila.

Popolnoma nov pristop do zvoka

Da bi užitek na poti še povečala glasba in zvok, so bile zvočne lastnosti študije Initiale Paris predmet posebno skrbnega dela. Avtomobil na tem področju vsem potnikom zagotavlja povsem poglobljeno in enakovredno izkušnjo. Initiale Paris svoje potnike obda z zvočnim vzdušjem takoj ob zagonu motorja. Poseben zvočni pečat daje ton izkušnji visokega razreda, ki izpolnjuje obljubo na ravni Initiale Paris. Skladatelj in zvočni inženir Andrea Cera je za Renault ustvaril zvočni podpis v okviru širšega sodelovanja med Skupino Renault in francoskim inštitutom za raziskave in koordinacijo zvoka in glasbe (IRCAM), ki je pred tem razvil tudi poseben zvok za opozarjanje pešcev za model ZOE. Renault je podjetju BOSE®, ki je od leta 2008 partner znamke za zvočno opremo serijskih avtomobilov, zaupal razvoj po meri zasnovane zvočne naprave. Načrtno diskretna zvočna naprava, ki so jo razvili pri BOSE®, je popolnoma vgrajena v potniški prostor in odraža enostavno eleganco študije Initiale Paris. Plod tesnega sodelovanja, obvladanje tehničnega izziva s strani strokovnjakov podjetja BOSE® – prvi tak projekt za oblikovalsko študijo – napoveduje bližnjo uvedbo prostorskega zvoka Surround Sound® v modele Renault. Ta bo ponujal vseobsegajočo in bogato zvočno izkušnjo, ki bo skoraj na ravni koncerta v živo.

BOSE IN INITIALE PARIS: OBČUTENJE ZVOKA UKROJENEGA PO MERI

Initiale Paris je opremljen z 32 zvočniki, med katerimi sta dva posebna nizkotonca (subwoofer). Nizke, srednje in visoke frekvence so ločeno usmerjene na določene zvočnike, ki jih napaja digitalni ojačevalnik, ta pa s signalom upravlja glede na zvočne lastnosti prostora. V vsakem vzglavniku sta dve posebni ohišji s po dvema zvočnikoma, namenjeni pa so enemu samemu poslušalcu. Ta edinstvena zasnova za vsak sedež ustvari 360-stopinjsko območje zvoka. Poslušalci so potopljeni v ta mikro zvočni prostor Surround Sound®, v katerem so postavljeni v samo središče glasbe.

Pogon s prototipom motorja

Renaultovi strokovnjaki za motorje so za osnovo vzeli motor Energy dCi 130 in ga predelali v študijski prototip, ki ponuja veliko navora (do 400 Nm) v zelo širokem območju vrtljajev. Ta motor prevzema temeljne odlike pogonskih sklopov Renault in išče nove poti za prihodnje dodatno povečanje učinkovitosti motorjev te znamke.

– Zmanjševanje (downsizing): Renault zvesto sledi svoji strategiji zmanjševanja prostornine motorjev, ki so posebno učinkoviti in prijetnost vožnje združujejo z majhno porabo goriva.
– EDC: Šeststopenjski samodejni menjalnik z dvojno sklopko (Efficient Dual Clutch) je odziven, enostaven za uporabo in se odlikuje z obvladano porabo goriva.

S tem študijskim prototipom motorja Renault raziskuje dve novi smeri:
– Tehnologija twin-turbo: majhno turbo puhalo z majhno inercijo deluje pri nizkih vrtljajih, pri povišanih vrtljajih pa se
vklopi drugo, večje turbo-puhalo. Navor je velikodušno odmerjen in je zelo naglo na voljo že pri nizkih vrtljajih, saj ga
motor 90 odstotkov doseže že pri 1.500 vrtljajih na minuto, kar omogoča gladko in živahno vožnjo.
– Upravljanje Shift-by-Wire z menjalnikom EDC: Ta sistem, sposojen iz dirkalnikov formule 1, povečuje natančnost in gladkost prestavljanja zaradi bolje obvladanih sil. Prinaša tudi oblikovno prednost, saj je prestavna ročica tanjša, lebdeča osrednja konzola pa je lahko taka, ker ji ni treba več zakrivati pletenic.

Dodatna posebnost motorja za študijo Initiale Paris je uporaba optimiziranih jeklenih batov, kar zmanjšuje trenje. Jekleni bati se manj razširjajo od aluminijskih, zaradi česar je reža med batom in steno valja bolj enakomerna tudi pri visokih temperaturah. Manjše trenje med bati in stenami valjev pomeni manjšo porabo goriva. Zaradi manjše teže so jekleni bati izvotljeni. Zasnova je popolnoma enaka kot je uporabljena v Renaultovem motorji formule 1.

Oblikovalska študija Initiale Paris ima približno enake mere kot Grand Espace, vendar je za približno 250 kg lažja. V celoti ima ta študijski prototip motorja za 40 g/km manjši izpust CO2 in porabi za 25 odstotkov manj goriva kot dizelski motor enakovrednih zmogljivosti.

Oznaka “Initiale Paris”: umetnost potovanja po Renaultovo

Poleg same oblikovalske študije je Initiale Paris oznaka. ki uteleša Renaultovo videnje avtomobilov visokega razreda. Ta oznaka temelji na zmožnosti Renaulta da prepoznava prihajajoče trende in pionirski duh znamke, ki vodi k ustvarjanju novih konceptov in k preobrazbi uporabe avtomobila. Renault želi s študijo Initiale Paris svojim kupcem ponuditi avtomobil življenja visokega razreda, v katerega je vtkano vse najboljše, kar znamka zmore in jim zagotoviti, da umetnost potovanja doživijo popolnoma na novo.

Initiale Paris bo voznikom in potnikom ponudil pristna in čustvena doživetja, ki bodo zadovoljila vse čute. Privlačen. Initiale Paris bo odet v slogu, ki izziva čustva. Izdelki se bodo ponašali s prijetno toplo obliko, vrhunskimi materiali in obdelavo, z dovršenim zvočnim in toplotnim ugodjem in diskretno vgrajeno najnaprednejšo tehnologijo. Prilagojen. Initiale Paris bo gradil na zavezi Renaulta, da svojim kupcem zagotovi lažje življenje s pomočjo inovacij in široke uporabe tehnologij za vsakdanjo rabo in udobje. To bo obsegalo tudi motorje, ki bodo zasnovani za vsakodnevno rabo in hkrati spoštljivostjo do okolja. Ključne besede bodo udobje, dobro počutje in užitek v vožnji. Pozoren. Initiale Paris bo pospremila ponudba posebnih storitev, ki bo okrepila vezi med znamko in kupci, slednjim pa zagotovila še več brezskrbnosti.

Mednarodna avtomobilska razstava 2013 v Frankfurtu prinaša utelešenje Renaultove ambicije, da si izbori svoj prostor na trgu avtomobilov visokega razreda. Ta razstava podčrtuje zavezanost znamke k izgradnji svojega prostora na dolgi rok, metodično in na edinstven, sebi lasten način.