Ford podvojil proizvodne kapacitete

Aktualno

Družba Ford Motor Company je povečala proizvodne kapacitete pri izdelavi nagrajenega 1,0-litrskega motorja EcoBoost in s podvojitvijo proizvodnje svoje tovarne motorjev v Kölnu na več kot 1000 motorjev dnevno odgovorila na povečano povpraševanje v Evropi.

Družba Ford Motor Company je povečala proizvodne kapacitete pri izdelavi nagrajenega 1,0-litrskega motorja EcoBoost in s podvojitvijo proizvodnje svoje tovarne motorjev v Kölnu na več kot 1000 motorjev dnevno odgovorila na povečano povpraševanje v Evropi.

Ford-ecoboost-v-c-maxu-2012

V prvih osmih mesecih leta 2013 so modeli, opremljeni z 1,0-litrskim motorjem EcoBoost, pomembno prispevali k skupnemu povečanju prodaje. Kompaktni enoprostorec B-MAX je prevzel vodilno mesto, saj je bilo kar 44 odstotkov vseh naročenih vozil na Fordovih tradicionalnih evropskih trgih opremljenih z 1,0-litrskim EcoBoostom, delež pri Focusu je znašal 32 odstotkov, pri Fiesti 26 odstotkov, med enoprostorci C-MAX in Grand C-MAX pa 24 odstotkov.

V podjetju so zaradi povečanega povpraševanja po Mednarodnem motorju leta 2012 in 2013 uvedli drugo delovno izmeno. Ta izjemni motor združuje neposredno vbrizgavanje goriva, turbopolnilnik in variabilno krmiljenje ventilov, ter tako zagotavlja zmanjšanje porabe goriva brez odrekanja zmogljivosti. S povečanjem proizvodnih kapacitet bodo leta 2013 namesto 100.000 izdelali kar 165.000 motorjev, za leto 2014 pa načrtujejo izdelavo 200.000 motorjev – skupne evropske proizvodne kapacitete bodo tako povečane za kar 62 odstotkov.

“1,0-litrski motor EcoBoost je res prava uspešnica. Navdušeno so ga sprejeli tako uporabniki kot strokovni mediji, zaradi zadovoljstva pa se povečuje tudi povpraševanje po njem,” je povedala Barb Samardzich, podpredsednica za razvoj izdelkov pri Fordu Evropa. “1,0-litrski EcoBoost združuje prednosti, ki jih ljudje povezujemo z manjšimi motorji, na primer majhno porabo goriva in malo izpustov CO2, z neverjetno odzivnostjo in močjo tradicionalnega 1,6-litrskega motorja.”

Ford-focus-10-ecoboost

Ford je pred nedavnim objavil, da bo v Evropi na voljo nova različica Focusa z 1,0-litrskim motorjem EcoBoost, ki bo kot prvi nehibridni družinski avto z bencinskim motorjem dosegel izpuste CO2 99 g/km*. Prodaja bo stekla v začetku naslednjega leta. Paleta 1,0-litrskih motorjev EcoBoost bo na voljo tudi s prihodnjimi modeli, med katerimi bodo Transit Connect, Transit Courier, Tourneo Connect, Tourneo Courier, novi Mondeo in EcoSport. Prav tako motor uvajajo s Fordovimi vozili po vsem svetu, nedavno so z njim v Indiji in na Kitajskem opremili model Ford EcoSport, do konca tega leta pa bo v Severni Ameriki na voljo s Ford Fiesto.

1,0-litrski motor EcoBoost, ki so ga zasnovali v Fordovih raziskovalnih in razvojnih centrih v Aachnu in Merkenichu v Nemčiji in v Duntonu v Veliki Britaniji, izdelujejo tudi v Fordovi tovarni motorjev v romunskem mestu Craiova. Tovarni v Kölnu in Craiovi so za proizvodnjo 1,0-litrskega EcoBoosta posebej nadgradili in uvedli napredne proizvodne tehnologije, ki zmanjšajo količino hladilnega sredstva, potrebnega za izdelavo delov motorja iz aluminija, s predhodnih dveh litrov na samo pet mililitrov za posamezno komponento ter tako znatno zmanjšali okoljski odtis pri proizvodnji.

Uvedli so tudi novo tehnologijo “hladnega preverjanja”, ki omogoča preverjanje motorja brez zagona. To omogoča zmanjšanje porabe goriva in izpustov CO2 v postopku za 66 odstotkov. Vsa energija za delovanje tovarne v Kölnu je pridobljena iz obnovljivih virov, vključno s tremi hidroelektrarnami na Norveškem in Švedskem.