Varnost Fordovih zvezdnikov relija

Avtomobilizem, Šport, WRC

Fordove možnosti za zmago na svetovnem prvenstvu v reliju FIA WRC 2012 povečuje dejstvo, da je Fiesta RS WRC ne le eden najhitrejših temveč tudi najvarnejših avtov doslej. Fiesta RS WRC je reli-različica Fordove najbolje…

Fordove možnosti za zmago na svetovnem prvenstvu v reliju FIA WRC 2012 povečuje dejstvo, da je Fiesta RS WRC ne le eden najhitrejših temveč tudi najvarnejših avtov doslej.

 
Fiesta RS WRC je reli-različica Fordove najbolje prodajane družinske kombilimuzine, ki se je prelevila v pošast s 221 kW (300 KM) in pospeškom od 0 do 100 km/h v manj kot petih sekundah.
 
Veliko oboževalcev relija je osredotočeno na te številke, vedeti pa moramo, da vrhunski vozniki vozijo hitreje tudi zaradi prizadevanj za večjo varnost voznika in sovoznika pri obvladovanju zahtevnih cestišč in hitrostnih preizkušenj po vsem svetu.
 
“Ko o zmagi ali porazu na reliju odloča manj kot sekunda, moraš svojemu avtu zaupati, da bo 100-odstotno prenesel vse obremenitve,” je povedal voznik Fordove ekipe v prvenstvu WRC Petter Solberg. “V tem športu so nezgode neizogibne, a ker vem, da je Fiesta eden najvarnejših avtov na našem planetu, opravim svojo nalogo brez strahu.”
 

540A3B04-78A7-11E1-8324-4FAE65B94067Direktor Fordove ekipe Malcolm Wilson ima bogate in predvsem boleče izkušnje na tem področju. Pri trčenju z veliko hitrostjo si je na reliju leta 1980 zlomil oba gležnja. “Če narediš napako pri 150 km/h, hitro poletiš med drevesa ali se kotališ po hribu navzdol,” je pojasnil. “Fiesta je že sicer izjemno čvrsta, a smo vložili še veliko dodatnega dela, da bi bil dirkalnik za reli na odlični osnovi kar se da tog in bi prenesel tudi sile pri trčenju, ki se ne morejo primerjati z nezgodami pri običajni vožnji.”
 
“Kmalu po letu 1980 varnostne opreme v dirkalnikih skoraj ni bilo in pravi čudež je, da se ni več dirkačev ubilo ali resno poškodovalo,” je povedal Wilson. “Fiesta RS WRC je najvarnejši avto za reli, kar jih je Ford izdelal doslej.”
 
Edinstveno varnostno kletko dopolnjuje še vrsta varnostnih prilagoditev. Tako sta sedeža za večjo zaščito pri bočnih trčenjih odmaknjena od vrat, napeljava gasilnega aparata pa je kar vgrajena in šobe so razporejene po vsej notranjosti vozila. Če se trčenju ni mogoče izogniti, je tveganje zaradi ognja zmanjšano na minimum, saj je posoda za gorivo prožna, obdana s peno in odporna proti predrtju.
 
Varnostne funkcije sodobnega dirkalnika za reli so se najbolj očitno izkazale, ko sta Fordov voznik Jari-Matti Latvala in sovoznik Miikka Anttila nepoškodovana odkorakala iz svojega Focusa RS WRC, ki se je 200 metrov kotalil po strmini hriba med dirko na Portugalskem leta 2008.
 
Ford je glasen podpornik kampanje za povečanje varnosti na cestah, ki jo je organizirala Mednarodna avtomobilska zveza (Federation Internationale de l’Automobile’s – FIA). Cilj kampanje te vodilne organizacije v motošportu je izobraževanje in zavzemanje za varnejše ceste, vozila in vedenje. Fordova Fiesta RS WRC je ponosno opremljena z logotipom kampanje “FIA Action for Road safety” in širi pobudo za zmanjšanje števila poškodb in smrtnih žrtev na cestah po vsem svetu.
 
Spodaj si poglejte še video o varnosti Fordovih reli dirkalnikov.
 
 
V kolikor najdete še kakšen odličen video pa ga lahko posredujete na naš forum Avtomobilizem in F1, na zid facebook profila ali preko twitterja.