V Parizu novi Audi A3 Sportback

Aktualno, Novosti

Novi Audi A3 Sportback ima športno razpotegnjeno oblikovno zasnovo. Dolžina (4.310 mm), širina (1.780 mm) in višina (1.425 mm) so le malenkost večje kot pri predhodniku. Medosna razdalja se je podaljšala za 58 mm in meri 2.636 mm.

V boj s tekmeci se podaja novi Audi A3 Sportback.

 
Novi Audi A3 Sportback ima športno razpotegnjeno oblikovno zasnovo. Dolžina (4.310 mm), širina (1.780 mm) in višina (1.425 mm) so le malenkost večje kot pri predhodniku. Medosna razdalja se je podaljšala za 58 mm in meri 2.636 mm. V primerjavi s trivratnim modelom A3 je pri petvratni različici razdalja med premama daljša za 35 mm.
 
40A9B412-0935-11E2-ACD8-E7A465B94067
 
Linije s tremi stranskimi stekli so začrtane čvrsto in premišljeno. Sprednjemu delu daje svojstven pečat markantni enodelni okvir mreže hladilnika s prirezanima zgornjima kotoma. Nizka žarometa imata poševen spodnji rob. Kot dodatna oprema so na voljo žarometi ksenon plus z dnevnimi LED-lučmi, kasneje pa bodo v ponudbi tudi LED-žarometi. Velike odprtine za zajemanje zraka na sprednjem delu nakazujejo zmogljivost motorjev. 
 
Napeto usločene pločevinaste površine, velika, natančno definirana kolesna ohišja, sorazmerno ozka, močno nagnjena C-stebrička in neizrazit usmernik zraka nad zadnjim steklom poudarjajo športne ambicije modela A3 Sportback. Enako velja za zunanji ogledali, ki sta tako kot pri športnih avtomobilih nameščeni na vratih. 
 
Zadek ima izrazito tridimenzionalno zasnovo in dvodelne zadnje luči poudarjajo njegovo širino. V kombinaciji z žarometi ksenon plus ima novi Audi A3 Sportback zadnje LED-luči; svetlobna pasova z LED-tehnologijo vizualno ustvarjata sklenjen lok. Prilagodljiva zavorna luč, ki pri silovitem zaviranju hitro utripa, je del serijske opreme. Difuzor je ločen z ostrim robom; izpušni cevi – glede na izbrani motor ena ali dve – sta na levi strani.
 
Audi je za A3 Sportback pripravil paleto s 13 barvami lakov – tremi univerzalnimi, osmimi kovinskimi in dvema bisernima. Kot dodatno opremo je mogoče naročiti paket elementov s sijajem, ki poskrbi, da pridejo močneje do izraza tudi stranska stekla (serijsko za izvedbo Ambiente). Za kupce, ki na prvo mesto postavljajo športnost, sta na voljo športni paket S line in paket zunanje opreme S line. 
 
Ultralahka karoserija 
 
Audi pri novem A3 Sportback v primerjavi s predhodnikom zmanjšal maso za do 90 kg. Tako na primer novi petvratni model z motorjem 1.4 TFSI tehta le še 1.205 kg (brez voznika).
 
Notranjost
 
Armaturna plošča z usločeno čelno stranjo je elegantna in nizka. Skupaj s sredinsko konzolo, ki je nekoliko obrnjena proti vozniku, ustvarja učinek lebdenja, kar vozniku daje izrazit občutek svobode. 
 
Upravljalni sistem MMI z električno pomičnim zaslonom je na voljo, če se kupec odloči za MMI radio ali zmogljivejši sistem v sklopu infotainmenta. Terminal sistema MMI je nameščen na konzoli sredinskega tunela in je obdan z visoko obkolensko oporo.
 
Elegantno oblikovan volan ima glede na izvedbo tri ali štiri krake, raven spodnji del, večfunkcijske tipke in prestavni tipki. Veliki okrogli instrumenti so pregledni in vse informacije so dobro vidne. Nova sprednja sedeža zagotavljata telesu optimalno vodenje in oporo. Kot dodatna oprema so na voljo športni sedeži (serijsko za izvedbo Ambition). Prostor za glavo in noge je v novem modelu za nekaj milimetrov večji kot pri predhodniku.
 
Ena od posebnosti A1 Sportback so plastično oblikovani dekorativni elementi. Opcijsko so na voljo iz aluminija Mistral ali v 3D-izvedbi Luv (serijsko za izvedbo Ambiente). Vrhunec ponudbe predstavljajo posebni dekorativni elementi, izdelani z zahtevnim postopkom, ki zagotavlja videz stekla z izrazitim učinkom globine. Paket notranjih luči (serijsko za izvedbo Ambiente) vključuje decentne LED-luči. 
 
Barve v notranjosti so prilagojene značaju posameznih izvedb. A3 Sportback Attraction ima notranjost črne ali titanovo sive barve. Pri športni izvedbi Ambition je notranjost povsem črna, lahko pa ima tudi dodatne srebrne, modre ali rumene kontrastne elemente. Dvobarvna izvedba Audi design selection v capri oranžni barvi – ekskluzivna ponudba Audijevih oblikovalcev – je idealna izbira za vse, ki stavijo na mladosten videz. Za razkošno izvedbo Ambiente sta dodatno na voljo še barvi pašminsko bež in kostanjevo rjava. 
 
Izvedbe se razlikujejo tudi v ponudbi materialov. Attraction in Ambition imata serijsko tekstilne sedežne prevleke, Ambiente pa sedežne prevleke iz kombinacije tkanine in umetnega usnja. Kot dodatna oprema sta na voljo usnje Milano ter kombinacija bisernega napa usnja in alkantare. Športni sedeži v usnju Milano so v predelu ramen oblečeni v mehko žametno usnje.
 
Pri športnem paketu S line, ki ga je mogoče naročiti za A3 Sportback Ambition, je notranjost povsem črna. Športni sedeži so oblečeni v prevleke, izdelane iz tkanine Biathlon in usnja. Videz ekskluzivnosti ustvarjajo tudi srebrni šivi in obrobe na predpražnikih ter dekorativne letve iz matiranega krtačenega aluminija ali v bleščeče črni 3D-izvedbi. Ponudbo zaokrožata glava prestavne ročice v perforiranem usnju in poseben športni usnjeni volan. 
 
Prostornina prtljažnika v osnovi znaša 380 litrov. Ko je naslonjalo zadnjih sedežev podrto, se poveča na 1.220 litrov. Prtljažna površina je povsem ravna. Uporabna širina med kolesnima ohišjema meri 100 cm. Prtljažno dno je mogoče namestiti na dve višini; v nastavke, na katere je oprto dno, so integrirane majhne LED-luči. Naslonjalo zadnjih sedežev je mogoče podreti v razmerju 60 : 40 ali v celoti. Kaveljček za vrečke in pritrdilni obročki so serijski. Ponudba dodatne opreme vključuje obojestransko podlogo za zaščito prtljažnika, shranjevalni in prtljažni paket, odprtino za prevoz daljših predmetov ter vrečo za smuči in snežne deske. 
 
Motorji 
 
Kupci novega A3 Sportback bodo najprej lahko izbirali med enim motorjem TDI in dvema motorjema TFSI. Nekoliko kasneje bo Audi ponudil še dva dizelska in dva bencinska pogonska agregata. Posebnost motorjev za novi A3 Sportback so tehnologije za zagotavljanje večje učinkovitosti: direktno vbrizgavanje goriva, turbopolnilnik, inovativni toplotni management in sistem start-stop. V primerjavi s predhodnikom je poraba goriva v povprečju manjša za okoli 10 odstotkov. 
 
Motor 1.6 TDI je najučinkovitejši pogonski agregat v modelski ponudbi. Kompaktni dizelski motor, ki se ponaša z minimalnim notranjim trenjem, v kombinaciji z ročnim menjalnikom na 100 km v povprečju porabi le 3,8 litra goriva (emisija CO2 znaša 99 g/km). Audi A3 Sportback s tem 1,6-litrskim agregatom od 0 do 100 km/h pospeši v 10,9 sekunde, najvišja hitrost pa znaša 194 km/h. 
 
Novi motor 2.0 TDI, katerega izravnalni gredi se sedaj vrtita v bloku motorja, je na voljo v dveh izvedbah. Različica s 110 kW (150 KM) in 320 Nm v kombinaciji s pogonom na sprednji kolesni par za pospešek od 0 do 100 km/h potrebuje 8,4 sekunde, najvišja hitrost pa znaša 213 km/h. V povprečju porabi le 4,6 l/100 km, kar ustreza emisiji CO2 120 g/km. 
 
Zmogljivejša različica motorja 2.0 TDI razvije moč 135 kW (184 KM) in navor 380 Nm. Glavne vrednosti (z ročnim menjalnikom in pogonom spredaj): pospešek od 0 do 100 km/h v 7,4 sekunde, najvišja hitrost 232 km/h, povprečna poraba 4,3 l/100 km (emisija CO2 111 g/km). 
 
Nekoliko kasneje bo na voljo motor 1.2 TFSI, ki je z aluminijastim blokom motorja v vseh pogledih osredotočen na majhno maso in minimalno trenje. Razvije moč 77 kW (105 KM) in navor 175 Nm. V kombinaciji z menjalnikom S tronic novi A3 Sportback s tem motorjem pospeši od 0 do 100 km/h v 10,7 sekunde, najvišja hitrost pa meri 193 km/h. Poraba goriva v povprečju znaša 4,9 l/100 km, kar ustreza emisiji CO2 114 g/km. 
 
Novi motor 1.4 TFSI za A3 Sportback ima odslej prav tako blok motorja iz aluminija in tehta le 107 kg – 21 kg manj kot njegov predhodnik. Razvije moč 90 kW (122 KM) in navor 200 Nm. A3 Sportback z njim pospeši od 0 do 100 km/h v 9,3 sekunde, najvišja hitrost pa znaša 
203 km/h. V povprečju porabi 5,3 l/100 km (emisija CO2 123 g/km). 
 
Kasneje bo motor 1.4 TFSI predstavljen še v različici z močjo 103 kW (140 KM) in navorom 250 Nm. Njena posebnost je sistem „cylinder on demand“ (COD), ki pri nizki in srednji obremenitvi ter med zaviranjem z motorjem izključi drugi in tretji valj. Tako zmogljivi 
1,4-litrski motor v povprečju porabi le 4,7 l/100 km, emisija CO2 pa znaša samo 110 g/km. 
S časom 8,4 sekunde za pospešek od 0 do 100 km/h (ročni menjalnik) in najvišjo hitrostjo 213 km/h so vozne zmogljivosti športne. 
 
Novi 1.8 TFSI, najzmogljivejši bencinski motor v ponudbi, razvije moč 132 kW (180 KM) in navor 250 Nm. Direktno vbrizgavanje FSI združuje z dodatnim vbrizgavanjem v sesalno cev 
in s tehnologijo Audi valvelift system prilagaja hod ventilov skladno z zahtevami. Izpušni zbiralnik je integriran v glavo motorja – podobna rešitev je uporabljena tudi pri obeh manjših motorjih TFSI. Ključni podatki za izvedbo z menjalnikom S tronic in pogonom spredaj: pospešek od 0 do 100 km/h v 7,3 sekunde, najvišja hitrost 232 km/h, povprečna poraba 
5,6 l/100 km, emisije CO2 130 g/km. 
 
Audi bo paleto motorjev za A3 Sportback hitro razširil. V ponudbi bodo dinamičen S-model ter druge visokoučinkovite izvede, ki se ponašajo z nizkimi emisijami. Leta 2013 bo predstavljen motor TCNG z 81 kW (110 KM). Za pogon bo uporabljal Audijev e-plin – gorivo, ki ga skladno s trajnostnim pristopom izdeluje Audi. V celostni analizi „Well to Wheel“ (od izvora do vozila) bo emisija CO2 izvedbe A3 Sportback TCNG znašala pod 30 g/km. Leta 2014 bo sledil še A3 Sportback e-tron, ki bo imel zmogljiv hibridni pogon s sistemom plug-in. 
 
Prenos moči 
 
Vsi motorji za novi Audi A3 Sportback so serijsko opremljeni s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom. Kot dodatno opremo je za vse agregate mogoče naročiti menjalnik S tronic, 
ki je lahko 6- ali 7-stopenjski in se ponaša z bliskovito hitrim in domala nezaznavnim prestavljanjem. Voznik lahko pri menjalniku S tronic prestavlja z izbirno ročico ali z opcijskima prestavnima tipkama na volanu. Pri avtomatskem prestavnem programu S je raven števila vrtljajev nekoliko višja, medtem ko so za prestavni program D značilna večja prestavna razmerja. 
V kombinaciji s sistemom za uravnavanje vozne dinamike Audi drive select (serijsko za A3 Ambition) ima S tronic pri nastavitvi efficiency funkcijo prostega teka, ki dodatno znižuje porabo goriva. 
 
Pri motorjih do 103 kW (140 KM) se moč prenaša na sprednji kolesni par. Za izvedbi 1.8 TFSI in 2.0 TDI je kot dodatna oprema na voljo stalni štirikolesni pogon quattro, ki ima novo lamelno sklopko. Elektronsko krmiljena komponenta s hidravličnim aktiviranjem lahko moč motorja s sprednje na zadnjo premo prenese v nekaj milisekundah, tehta pa bistveno manj kot predhodni agregat. 
 
Podvozje 
 
Sprednja prema je v primerjavi s predhodnikom pomaknjena za 40 mm naprej in previs je temu ustrezno krajši. Vsi motorji so vgrajeni tako, da so za 12 stopinj nagnjeni nazaj, njihova izpušna stran pa je obrnjena proti požarni steni. Ta zasnova temelji na prečnem modularnem sistemu (MQB). 
 
Novi Audi A3 Sportback je glede na izbrano izvedbo opremljen s 16- ali 17-palčnimi platišči. Ponudba dodatne opreme vključuje platišča z dimenzijo do 18 palcev. Njihov adut je nedvomno tudi privlačen dizajn. 
 
Za odlične zavorne lastnosti skrbijo zmogljive zavore, sprednja zavorna koluta sta notranje hlajena. Elektronski stabilizacijski program (ESC) vključuje elektronsko prečno zaporo, ki pomaga vozniku pri vožnji skozi ovinke. Če eno od koles na premi izgubi stik s podlago, ga elektronska prečna zapora rahlo upočasni, zaradi česar se vozilo nekoliko obrne proti notranji strani ovinka. Elektromehansko parkirno zavoro je mogoče nadgraditi s speljevalno asistenco. 
 
Nadaljnja opcijska tehnologija, ki je vključena v uravnavanje s sistemom Audi drive select, 
je elektromagnetno uravnavanje blažilnikov Audi magnetic ride. Sistem ima nastavitev s poudarkom na udobju in nastavitev s poudarkom na športnosti. Krmilnik glede na lastnosti cestišča in voznikov način vožnje nenehno prilagaja moč blaženja, pri čemer za posamezno prilagoditev potrebuje le nekaj milisekund. Karoserija je v kombinaciji z Audi magnetic ride spuščena za 15 mm. 
 
Infotainment 
 
V centralni računalnik novega sistema MMI je integrirana tako imenovana MMX-plošča 
(MMX: Multi-Media eXtension). Med glavne sestavne dele natičnega modula sodi hitri grafični procesor T20 iz serije Tegra 2 vodilnega proizvajalca na trgu NVIDIA. Čip, ki generira kompleksne 3D-slike, ima pomembno vlogo pri vseh spletnih in medijskih funkcijah ter funkcijah glasovnega upravljanja, navigacije in telefona. 
 
Visokoločljivostni zaslon MMI se ob vklopu sistema električno pomakne iz armaturne plošče. Glede na izbrano izvedbo ima diagonalo z dimenzijo 5,8 ali 7,0 palcev. Elegantno ohišje iz lahkega magnezija je lakirano v visokosijajni črni barvi in je debelo le 11 mm. 
 
Tudi pri upravljalnem terminalu na konzoli sredinskega tunela predstavlja Audi pomembne novosti. Prevesne tipke s fiksnimi funkcijami za navigacijo, telefon, radio in medije imajo novo razporeditev. Pri najzmogljivejši različici MMI navigacija plus je velik vrtljivo-pritisni regulator z upravljalnim vmesnikom MMI touch (rešitev iz Audijevih vozil višjega avtomobilskega razreda) zasnovan kot „kolesce na dotik“. Površina, ki je občutljiva na dotik in na kateri voznik lahko s prstom vnaša črke in številke, tvori zgornjo stran upravljalnega kolesca.
 
Novi Audi A3 Sportback je serijsko opremljen z radiom znamke Audi. Naslednjo stopnjo predstavlja MMI radio, ki je dodatno opremljen z upravljalnim terminalom in električno pomičnim 5,8-palčnim zaslonom. Opcijsko ga je mogoče nadgraditi s paketom connectivity, ki vključuje vmesnik Audi Music Interface za povezavo s prenosnim predvajalnikom, vmesnik Bluetooth in pripravo za navigacijski sistem. Če kupec kasneje kupi SD-kartico z navigacijskimi podatki ali če že na samem začetku izbere navigacijski paket, MMI radio postane navigacijski sistem. 
 
Kot najzmogljivejša različica je na voljo MMI navigacija plus z MMI touch – medijska centrala 
s kapaciteto 60 GB, DVD-predvajalnikom in celobesednim glasovnim upravljanjem. Na visokoločljivostnem 7-palčnem zaslonu so kartografski podatki prikazani kot nadrobne 
3D-slike. Preko integriranega vmesnika Bluetooth se MMI navigacija plus poveže z mobilnimi telefoni in prenosnimi predvajalniki. 
 
Ponudbo dopolnjuje paleta privlačnih modulov. Mednje sodita modul za sprejem digitalnih radijskih postaj in Audi Phone Box, s pomočjo katerega se mobilni telefon lahko enostavno poveže z avtomobilsko anteno. Poleg avdiosistema Audi Sound System je na voljo tudi Bang & Olufsen Sound System; njegov ojačevalnik z močjo 705 W v tehniki 5.1 Surround Sound krmili 14 zvočnikov. Svetlobna pasova v LED-tehnologiji osvetljujeta rob nizkotonskih zvočnikov v sprednjih vratih. 
 
Audi connect 
 
Pojem Audi connect zajema vse tehnologije, ki voznika Audijevega vozila povezujejo z avtomobilom, internetom, infrastrukturo in drugimi vozili. Osrednja komponenta v vozilu je avtotelefon Bluetooth online, ki ima v novem modelu A3 Sportback oznako Audi connect. 
 
Avtotelefon Bluetooth online, ki dopolnjuje MMI navigacijo plus, preko UMTS vzpostavi internetno povezavo. Integrirana točka WLAN sopotnikom nudi možnost, da s skupno do osmimi prenosnimi napravami prosto dostopajo do spleta in elektronske pošte. Vozniku sistem omogoča uporabo posebnih spletnih storitev v vozilu – od navigacije s slikami iz aplikacije Google Earth, vklj. z označbami znamenitosti, do Audijevih spletnih prometnih informacij in aplikacije Audi music stream za pametne telefone. Ponudbo zaokrožajo novice in informacijske storitve. 
 
Tudi spletni družabni omrežji Facebook in Twitter sta pri Audi connect na osnovi posebne aplikacije prilagojeni za uporabo v vozilih in integrirani v infotainment. Poleg funkcije branja je na voljo tudi praktična tekstovna funkcija: tako na primer vnaprej pripravljeni sklopi besedil skupaj s podatki, kot je aktualna lokacija, po želji obveščajo krog prijateljev o tem, kje je trenutno voznik. 
 
Nova storitev v sklopu Audi connect je slikovna navigacija. Voznik v „fotoalbum“ na strežniku naloži fotografije ciljev, ki so povezani z navigacijskimi podatki. To so lahko lastne fotografije, motivi iz aplikacije Google Earth ali motivi iz spletnih skupnosti. Z njimi si nato lahko sestavi svoj načrt poti. Ta storitev je še posebej privlačna, ko se uporabnik odpravlja do počitniške destinacije.
 
Asistenčni sistemi 
 
Tudi pri asistenčnih sistemih novi Audi A3 Sportback uporablja visokorazvite tehnologije – najpomembnejša med njimi je Audi adaptive cruise control. Radarski tempomat do hitrosti 150 km/h vzdržuje nastavljeno razdaljo do spredaj vozečega vozila. Z asistenčnim paketom, ki združuje več sistemov, območje uravnavanja sega celo do hitrosti 200 km/h. V kombinaciji z menjalnikom S tronic sistem ACC vključuje funkcijo Stop&Go, ki je zasnovana za nizke hitrosti. 
 
V ponudbi so še drugi sistemi. Audi side assist, ki spremlja območje za vozilom, s pomočjo radarja nadzoruje menjavo voznega pasu, Audi active lane assist pa z rahlimi korekturnimi posegi v elektromehansko servokrmiljenje pomaga vozniku pri ohranjanju smeri na voznem pasu. Pri tem uporablja videokamero, ki je ključna tudi za delovanje funkcije prepoznavanja prometnih znakov. Ta prikazuje omejitve hitrosti in druge prometne znake. Voznikov informacijski sistem s priporočilom za postanek zazna, kdaj je voznik utrujen, in ga ustrezno opozori. 
 
Široka je tudi ponudba sistemov, ki zvišujejo raven udobja pri parkiranju. Najnaprednejši med njimi je parkirni sistem s krmilno avtomatiko s prikazom okolice. Ta namesto voznika vrti volan pri vzvratnem parkiranju v pravokotni smeri ali bočno; če je treba, pri parkiranju izvede tudi večkratno korigiranje. 12 ultrazvočnih senzorjev zaznava ovire v celotni okolici vozila. Parkirni sistem s krmilno avtomatiko je mogoče nadgraditi s kamero za vzvratno vožnjo. 
 
Med najsodobnejše sisteme v ponudbi dodatne opreme sodi tudi varnostni sistem Audi pre sense basic. Če A3 Sportback zanese iz smeri, sistem poskrbi, da električna zategovalnika zategneta sprednja varnostna pasova. Hkrati se aktivira zapiranje stekel v vratih in strešnega okna. Dodatna funkcija pre sense front je integrirana v sistem adaptive cruise control. V primeru, ko obstaja nevarnost, da bo A3 Sportback trčil v spredaj vozeče vozilo, pre sense front opozori voznika v več stopnjah; eventualno uvede ciljno oz. delno zaviranje. 
Do hitrosti 30 km/h Audi pre sense front v sili zavira A3 Sportback z domala maksimalno zavorno močjo. Če trčenja kljub temu ni mogoče preprečiti, se aktivira nov delni sistem – zavorna asistenca, ki zmanjšuje nevarnost posledičnih trčenj. Tako se ne zgodi, da bi se vozilo nenadzorovano premikalo naprej. 
 
Oprema 
 
Audi je ob uvedbi na trg za novi A3 Sportback pripravil bogato ponudbo serijske opreme. Paket zadrževalnih sistemov, ki vključuje tudi kolensko varnostno blazino za voznika, je mogoče dopolniti s stranskima varnostnima blazinama za zadnji del potniške kabine. V paleti serijske opreme sta med drugim že mehanska klimatska naprava in sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah. Pri izvedbah Ambition in Ambiente serijska oprema dodatno zajema še voznikov informacijski sistem z barvnim zaslonom. Ta poleg priporočila za postanek vključuje tudi program za večjo učinkovitost s prikazom prestav.
 
A3 Sportback Ambition je opremljen s športnimi sedeži, športnim podvozjem, 17-palčnimi aluminijastimi platišči in sistemom Audi drive select. Pri izvedbi Ambiente so serijski tempomat, paket notranjih LED-luči in parkirni sistem s senzorji zadaj. Audi je za vse izvedbe pripravil tudi širok izbor dodatne opreme, ki prihaja neposredno iz razreda luksuznih avtomobilov in s katero bodo kupci lahko še bolj prilagodili vozilo individualnim željam. Med drugim so na voljo panoramsko stekleno strešno okno, komfortni avtomobilski ključ in ogrevanje mirujočega vozila.
 
Novi Audi A3 Sportback bo pri nemških trgovcih naprodaj od februarja 2013 naprej. Izvedba 1.2 TFSI, ki jo bo Audi ponudil nekoliko kasneje, bo na voljo od 22.500 evrov naprej. S športnimi, vsestranskimi in komfortnimi lastnostmi bo novi Audi A3 Sportback vzbudil zanimanje pri širokem krogu kupcev. Mnogi med njimi ga bodo kupili kot drugi avto. Drugo največjo ciljno skupino predstavljajo gospodinjstva z enim avtomobilom ter samski ljudje, stari do 39 let, med njimi številne ženske.