Test: Ford S-Max druga generacija (več kot družinski avtomobil)

Ford, Testi

Kar nekaj časa smo čakali drugo generacijo Fordovega družinskega velikana S-Maxa, prva generacija je namreč prevladovala od leta 2006 do leta 2015. S-Max druge generacije spada v najnovejši Fordov paket prenove vozil v katerem je tudi Mondeo, kar pomeni, da je bila (končno) prenovljena tudi notranjost, tehnoloških novosti pa je toliko, da jih lahko naštejem […]

Kar nekaj časa smo čakali drugo generacijo Fordovega družinskega velikana S-Maxa, prva generacija je namreč prevladovala od leta 2006 do leta 2015.

S-Max druge generacije spada v najnovejši Fordov paket prenove vozil v katerem je tudi Mondeo, kar pomeni, da je bila (končno) prenovljena tudi notranjost, tehnoloških novosti pa je toliko, da jih lahko naštejem za cel seznam.

Sam osebno sem pri tej prenovi (poleg tehnologije) najbolj navdušen nad bolj pregledno armaturno konzolo, na kateri je precej manj gumbov, ki jih še vedno najdemo na primer pri Kugi. Pohvale gredo tudi digitalnem merilniku, ki je v sodobnih avtomobilih še vedno bolj izjema kot pravilo, recimo digitalnega merilnika ne vidimo celo pri nekaterih bolj prestižnih avtomobilskih blagovnih znamkah.    

dscn1327

Sodobna in udobna potniška kabina je tisto, kar zelo cenijo aktivne družine.

Pravzaprav mi je všeč zasnova celotne kabine, od udobnih in ergonomičnih sedežev do raznih odlagališč. Novost pri drugi generaciji S-Maxa sta dodatna dva sedeža, ki sta skrita v zadnji, tretji vrsti. Ta dva sedeža sicer po udobju nista primerljiva z ostalimi v drugi, kaj šele v prvi vrsti a sta odličen dodatek, kot je na primer treba na izlet odpeljati še babico in dedija.

Če ste ravnokar pomislili, da je to glede prostornosti vse lepo in prav a kdo bo želel vsak dan voziti tako veliko mrcino, berite naprej.

S-Max ni samo družinski avtomobil, kot sem že nakazal v naslovu, dejansko je tehnološki presežek, ki z nekaterimi rešitvami orje ledino med avtomobilisti. Kmalu po prevzemom testnega avtomobila sem bil deležen asistence pri vzvratni vožnji, ko se mi je sprožil sistem za opozarjanje na prečni promet.

https://www.youtube.com/watch?v=D2tbmTvWNfQ

Podobno uporabna je tudi sprednja 180 stopinjska kamera, ki prav tako skrbi za preventivno varnost v prometu. Na tem mestu naj omenim, da mi je sistem v obeh primerih med testom pisakal in še kako sem bil hvaležen.

dscn0906

Tista ledina o kateri sem govoril, pa je aktivni pomočnik za upravljanje hitrosti, ki samodejno prepozna prometni znak in samodejno nastavi največjo dovoljeno hitrost. Ja, vredu, prepoznavanje hitrosti in nastavitev omejitve hitrosti poznamo že od prej ampak to dvoje združeno skupaj pa predstavlja precej boljšo uporabniško izkušnjo za tiste, ki stremite k varni vožnji in nimate želje po kazenskih pikah.

dscn1351

Oznaka AUTO LIM pove, da je vključen aktivni pomočnik za upravljanje hitrosti.

Ponoči so me navdušili dinamični žarometi, ki izrazito izboljšajo vidljivost med nočno vožnjo, njihova prednost pa je v tem, da se prilagajajo cestišču in prometu.    

Poleg omenjenega je v ponudbi še precej ostalih varnostno-asistenčnih sistemov, ki bodo spremenile navaden, prostoren družinski avtomobil v sodoben avtomobil v katerem bo vožnja udobno doživetje.

dscn0941

154 kW oziroma 210 konjev pod motorjem pametno razporeja precej dober štirikolesni pogon, ki najbolj optimalno porazdeli prenos moči na vsa štiri kolesa.

Za takšnega velikana in precej kilowati pod pokrovom motorja, je pohvalna tudi poraba testne različice, na testu je znašala 8,4 litrov na 100 kilometrov. Predvidevam, da se ob polnem prtljažniku, na družinskem potovanju dvigne še za kakšen liter.

dscn1417

In ja, vse ta napredna tehnologija stane, na primer za testnega S-maxa (Titanium 2.0 TDCi Powershift) boste odšteli dobrih 48.000 €. Ne nisem se zmotil, takšna je cena za razvajanje z vso to sodobno tehnologijo. Cene avtomobilov na testu načeloma niti ne izpostavljam, ampak v tem primeru sem se večkrat vprašal o družinskem proračunu in koliko je takšnih družin v Sloveniji, ki si lahko privošči avtomobil z boljšo opremo. Presodite sami, če družinski proračun omogoča nakup, zakaj pa ne. 

dscn1366

Če sem bil nad nekaterimi novostmi med testom precej navdušen, pa ne morem mimo povprečnega zaslona na dotik, ki ne deluje preveč ergonomično. Očitno nisem edini takšnega mnenja, saj je Gregor Prebil za Žurnal zapisal, da je pri novi generaciji potrebno več pozornosti med vožnjo, kadar želimo upravljati na primer s klimo ali kakšno drugo nastavitvijo.

dscn1329

S-Maxa danes težko primerjamo s konkurenti iz preteklosti, na primer z Renaultovem Espacu, saj se večina njih usmerja v crossover razred. V oddaji Avtomobilnost ravno na ta račun napovedujejo slabšo prodajo, saj naj bi sodobne družine raje posegale po SUV vozilih.

dscn1124

V SUV vozilih se res malenkost višje sedi a na prvi pogled enoprostorec nudi več prostora.

Sam nisem povsem prepričan, da je v Sloveniji tako, kot pravijo mednarodne statistike. Kot prvo izgled S-Maxa hitro prepriča potencialnega kupca v nakup, tudi pozicija sedeža je malenkost višja od tistega v karavnu in tisto kar res šteje pri S-Maxu, sta tehnologija in prostornost. Ravno zato bodo nekatere večje družine, po mojem, še vedno raje kupile prostornega S-Maxa kot kakšnega, cenovno primerljivega SUVija, v katerem se bo 5 članov družine, skupaj s prtljago počutilo kot tuna v konzervi.

Tehnični podatki

Cena osnovnega modela: 25.900 EUR
Cena testnega modela (Titanium 2.0 TDCi Powershift): 48.080 EUR
Motor: 1.997 ccm
Moč: 154kW/210 KM 
Menjalnik: 6-stopenjski samodejni
Pospešek: 8,8 sek. do 100 km/h
Končna hitrost: 218 km/h
Poraba na testu: 8,4 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 965-2020 l
Masa vozila: 1.766 kg

Fotozgodbam iz slovenskega avtomobilizma lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet.