Težave z zavorami in gumami na zadnji dirki prvenstev Honda in Dunlop

Motociklizem, Šport

Ekipa GetLow se je na finalni preizkušnji pokalnega prvenstva Honda in Dunlop soočila s tehničnimi težavami, a kljub temu zabeležila dobre rezultate. Fante čaka še zadnja dirka regijskega italijanskega prvenstva Triveneto. Italijansko dirkališče Casteletto Di Branduzo, ki leži približno na pol poti med Milanom in Genovo, je bilo prizorišče finalne runde pokalnih prvenstev Honda in […]

Ekipa GetLow se je na finalni preizkušnji pokalnega prvenstva Honda in Dunlop soočila s tehničnimi težavami, a kljub temu zabeležila dobre rezultate. Fante čaka še zadnja dirka regijskega italijanskega prvenstva Triveneto. Italijansko dirkališče Casteletto Di Branduzo, ki leži približno na pol poti med Milanom in Genovo, je bilo prizorišče finalne runde pokalnih prvenstev Honda in Dunlop. Ekipa GetLow se je z željo, da na novem prizorišču kar čim bolje pripravijo dirkalnike, na prizorišče odpravila že v četrtek popoldne.

GetLowCastelleto1Tine Saražin se je na petkovih prostih treningih najprej namenil preizkusiti dirkalne gume Metzeler in ugotovil, da so gume zelo dobre, v ožjem območju razmer celo boljše od Dunlopovih, a da imajo zelo tanko mejo med oprijemom in zdrsom ter da je dirkalnik v fazi zaviranja nekoliko težje položiti v ovinek. Test so skupaj z ekipo ocenili kot uspešen, a po drugi strani zapravili nekaj dragocenega časa za pripravo motocikla na dirko v pokalnem tekmovanju Dunlop. Tako je Saražinu na sobotnih kvalifikacijah uspelo privoziti šele 11. štartni prostor, s čemer Koprčan ni bil zadovoljen: »Najprej je nekdo padel in so ustavili vožnje, nato pa kar nisem našel čistega kroga za postavitev dobrega časa. Proga v Castelettu je s časom kroga dolga čas kroga je med 1:40 in 1:50, zato v omejenem času narediš manj krogov.« V prvi dirki je dobro štartal in vozil s časi, krepko boljšimi od kvalifikacijskega, a v borbi s počasnejšimi dirkači več kot do osmega mesta ni uspel priti. Pred drugo dirko je namesto 5,5- uporabil 5-palčno platišče ter malenkost spremenil način vožnje na terenskem delu steze. Čas kroga je izboljšal še za sekundo, nato pa trikrat naletel na nedelujočo zavoro, kar pri hitrostih med 180 in 190 kilometri na uro, kolikor se gibljejo hitrosti na koncu ciljne ravnine, zagotovo ni zagotovilo za varno dirkanje. Ker je izgubil zaupanje v zavoro, je drugo dirko predčasno zaključil. Tine Saražin je v skupnem točkovanju prvenstva osvojil peto mesto.

GetLowCastelleto2»Pista v Castelettu je res specifična. Dolga, z dolgo ravnino in z asfaltnimi skoki. Ti so zabavni, a zahtevajo popolno vožnjo. Ne smeš si dovoliti napake,« o stezi meni Marko Ukota, ki je čase krogov iz treninga v trening nižal za dve do tri sekunde. Na kvalifikacijah je s povprečno hitrostjo 74,3 km/h naredil drugi najhitrejši čas in nato čakal v boksih, saj se je zavedal, da je čas prvouvrščenega Maura Cucchiettija nedosegljiv. Po tem, ko sta ga v zadnjem delu kvalifikacij prehitela dva tekmovalca, se je znova podal na stezo, a za izboljšanje četrtega štartnega mesta je zmanjkalo časa. Iz prve štartne vrste je obakrat odlično pospešil, se v prvi dirki tri kroge vozil za vodilnim, nato pa zaostal za njim in v cilj pripeljal na varnem drugem mestu z dvema sekundama zaostanka in več kot desetimi sekundami prednosti pred tretjeuvrščenim. V drugi vožnji so se pričele pojavljati težave zaradi obrabe gum: »Za vodilno mesto se nisem mogel boriti, celo tretjeuvrščeni mi je začel dihati za ovratnik. Med zaviranjem je odnašalo prednje kolo, v zavoju je motocikel stresalo, prav tako sem imel težave z oprijemom pri pospeševanju,« je po dirki dejal drugouvrščeni Ukota, ki je med petindvajsetimi tekmovalci razreda Honda Cup zasedel odlično drugo mesto. Po svoji zadnji letošnji dirki pravi, da bo preko zime čas posvetil treningu motokrosa in se v sezono 2015 vrnil še hitrejši.

GetLowCastelleto3Tretji član mednarodne dirkaške ekipe, Andrea Tull, se je v petek in soboto spoznaval s progo in jo ocenil kot zelo tehnično. »Imel sem težave s tresenjem gum v zavoju, zato smo preizkušali različne mešanice gum in nastavitve vzmetenja. Res smo trdo garali, saj sem pred zadnjo dirko zasedal četrto mesto, želel pa sem priti na tretje. Težavo nam je do kvalifikacij uspelo odpraviti le deloma,« je razlagal Tržačan. Po solidnem štartu in prvih ovinkih je naredil napako in namesto v zavoj odpeljal naravnost, s čemer je izgubil veliko mest. Z borbeno vožnjo se je približal svojemu največjemu tekmecu Matteu Silenzi in v cilj pripeljal tik za njim. V drugi vožnji, zadnji dirki pokalnega prvenstva Dunlop AMA v letošnji sezoni, se je takoj po štartu zapletel v gneči in imel spet težko delo, da je pridobil izgubljena mesta. Skozi cilj je pripeljal desetinko sekunde za tretjeuvrščenim in tako osvojil skupno tretje mesto v sezoni. »Glede na to, da smo tekmovali na domačem terenu izkušenih dirkačev, rezultat ni slab, a vseeno sem želel osvojiti tretje mesto. Morali bi si vzeti več časa za nastavitev dirkalnika,« je mešanih občutkov prizorišče zapustil Tull. Za jesenski in zimski čas ima enake načrte kot moštveni kolegi: čim več treninga na motokros motorju.

Ekipo GetLow v letu 2014 čaka le še ena uradna dirka: finale regijskega supermoto prvenstva Triveneto.