Pomembna je velikost

Testi

Na nedavnem salonu motociklov v Milanu se je med cruiserji razvnela prava tekma za motocikel z največjo prostornino pogonskega agregata. Trenutno ta primat na slovenskem trgu pripada Hondinemu cruiserju z oznako VTX 1800. Na našem…

Pogonski agregat, dvovaljni V-twin s prostornino 1.795 kubičnih centimetrov je opremljen s štiriventilsko tehniko, za primerno delovno temperaturo pa skrbi vodno hlajenje. Največjo moč 107 KM doseže pri 5.000 vrtljajih in največji navor 163 Nm pri 3.000 vrtljajih na minuto. Še pomembnejši od teh številk pa je podatek, da je kar 90 odstotkov navora na voljo v širokem območju, med 2.100 in 5.200 vrtljaji motorne gredi. Motocikel tako že iz nizkih vrtljajev brutalno pospešuje, čeprav sem v spodnjem območju zaradi tako velike prostornine od njega vseeno pričakoval še več odločnosti. Zvok dvovaljnika je globok, zaradi zajetne izpušne cevi tudi precej zadušen.

Veliki moči motorja je dorasla tudi ostala tehnika
Menjalnik je petstopenjski z razmeroma dolgimi hodi prestavne ročice, prestavljanje v prvi dve prestavi pa je začinjeno z močnim kovinskim zvokom. Do tega pride zaradi same konstrukcije menjalnika, ki mora pri menjavanju prestav prenašati velike obremenitve. Zaradi enakega razloga je sklopka osemploščna in hidravlično vodena, prenos moči na zadnje kolo pa je speljan preko kardanske gredi. Vzmetenje sestavljajo teleskopske vilice premera 45 mm in s hodom 130 mm spredaj, zadnjima dvema amortizerjema s hodom 100 mm pa je mogoče nastavljati trdoto v petih stopnjah. Sicer pa vzmetenje učinkovito požira cestne neravnine, zmogljivostim motocikla pa so dorasle tudi zavore. Spredaj za učinkovito zaviranje skrbita dva diska premera 296 mm, ki ju na zadnjem kolesu dopolnjuje en disk premera 316 mm. V vse tri grizejo tribatne zavorne čeljusti.

Mejo nagiba v ovinku predstavljajo stopalke
Vožnja s hondo VTX 1800 je udobna, sploh pa ni čutiti velike suhe teže 320 kilogramov. To je posledica nizkega težišča, motocikel pa iz ovinka zaradi velike moči vedno brez težav poberete z dodajanjem plina. Več težav je pri manevriranju na mestu oziroma pri obračanju, saj je pri potiskanju motocikla nazaj zelo moteč dejavnik že manjši nagib cestišča ali celo nekaj večji kamenček pod kolesom. Ob taki teži bi vsekakor zelo prav prišla vzvratna prestava. Pnevmatike dimenzij 130/70-18 spredaj in 180/70-16 zadaj dovoljujejo globoke nagibe v ovinkih, kjer mejo predstavljajo stopalke za voznikove noge. Sicer pa motocikel že v osnovi ni namenjen temu, ob močnih pospeševanjih pa ima zadnja pnevmatika kljub svoji širini kar nekaj težav s prenašanjem velike moči motorja na cesto, tako da VTX rad pometa z zadkom, a zaradi dolge medosne razdalje vas zadek skoraj ne more prehiteti.

Veliko kromiranih detajlov
Sicer pa je honda VTX 1800, kakor se za cruiserje spodobi, obogatena z obilico kroma na pravih mestih. Nizek sedež in od njega precej oddaljeno široko krmilo omogočata udobno sedenje, stopalke pa so postavljene precej naprej in razmeroma visoko. Merilnik hitrosti je nameščen na krmilo, vsebuje pa tudi LCD zaslon za prikazovanje podatkov o prevoženih kilometrih in še čem. Kontrolne lučke so nameščene na kapljičasto oblikovanem rezervoarju za gorivo, a so predvsem v močnem soncu preslabo vidne. Rezervoar sprejme 17 litrov goriva, kar ob povprečni testni porabi dobrih šest litrov na sto kilometrov omogoča okoli 270 kilometrov dolge poti z enim polnjenjem.

Honda VTX 1800 stane 3 milijone slovenskih tolarjev
Honda VTX 1800 je tako prostorninsko trenutno največji motocikel na našem trgu. Zaradi svojih mer in veliko kroma je na cesti zelo opazen, globok zvok motorja pa obrača glave mimoidočih. Kljub veliki teži je med vožnjo presenetljivo lahkoten, zato pa toliko manj pri manevriranju na mestu. Pri trgovcih s Hondinimi motocikli velja 3 milijone slovenskih tolarjev, kar je na prvi pogled veliko, a na drugi pogled povsem sprejemljiva cena za tak motocikel.

Besedilo: Anže Jamnik
Foto: Miloš Milač