Mali je odrastel

Smart, Testi

Leta 1998 je luč sveta ugledal prvi smart, kasneje poimenovan fortwo. Z dolžino le 2,5 metra je v potniški kabini ponujal dovolj prostora za dva potnika in nekaj prtljage, kar je inženirjem uspelo doseči z…

Leta 1998 je luč sveta ugledal prvi smart, kasneje poimenovan fortwo. Z dolžino le 2,5 metra je v potniški kabini ponujal dovolj prostora za dva potnika in nekaj prtljage, kar je inženirjem uspelo doseči z nekaterimi novimi tehnološkimi prijemi in rešitvami. Smart forfour s svojsko zasnovo kljub večjim meram ohranja filozofijo modela fortwo, saj je v notranjosti nadpovprečno prostoren za ta avtomobilski razred. Nastal je vzporedno z mitsubishi coltom, s katerim si deli motorje, dele podvozja ter nekaj ostale tehnike in opreme.

Tudi forfour je tipičen član družine Smart

Tudi največji in najmlajši smart je oblikovno tipičen predstavnik svoje znamke. Trdnost celotni karoseriji daje tudi navzven vidna varnostna kletka ‘tridion’, nanjo pa so pripeti plastični karoserijski deli. Le-te je mogoče tudi zamenjati in tako po želji spremeniti barvo svojega forfoura, a žal ne v Sloveniji, saj je barva vozila vpisana v prometnem dovoljenju. Sprednji del avtomobila je z žarometi in režami za zajem hladilnega zraka značilno smartovski, prav tako velike steklene površine in v same kote karoserije pomaknjena kolesa s poudarjeni blatniki nad njimi, odsekan zadek pa zaključujejo navpične zadnje luči.

Forfour – za štiri (potnike)

Smart forfour se z dolžino 3,75 metra po zunanjih merah postavlja ob bok renaultu cliu, a po notranji prostornosti – medosna razdalja meri 2,5 metra – je bližje na primer volkswagen golfu. Prostor je radodarno odmerjen tako po dolžini kot tudi višini, nekoliko ga utegne zmanjkati le v širino. Tudi zadaj je prostora nadpovprečno veliko, k čemur pripomore po dolžini pomična (150 mm) zadnja klop, opremljena z dvema vzglavnikoma in dvema tritočkovnima varnostnima pasovoma ter tako namenjena dvema potnikoma. Da je forfour tudi dobesedno avto za štiri osebe, dokazuje tudi vpogled v prometno dovoljenje. Prtljažni prostor meri med 268 in 330 litri, po potrebi pa ga je mogoče povečati na 910 litrov. Odlagalnih mest za drobnarije je sicer dovolj, a nepokrite police iz trde plastike za manjše predmete niso ravno primerne, zato smo na tem mestu pogrešali nekaj več funkcionalnosti.

Svojskost armaturne plošče kazijo podrobnosti

Armaturna plošča z dvema okroglima merilnikoma je znana že iz prejšnjih smartov, prav tako pa je namesto plastike prevlečena z blagom. Vrtljivi gumbi za upravljanje gretja in ostala stikala kažejo vpliv vzhodnjaških genov in se s svojo cenenostjo nekako ne vklapljajo v notranjo arhitekturo. Prav tako ne radijski sprejemnik s CD predvajalnikom, ki je vzet iz mercedesa in deluje preveč resno. Podrobnosti se torej zaradi svoje klišejskosti nekako ne skladajo s samosvojo smartovo filozofijo. Oprema passion pomeni bogatejšo izbiro, od različice pulse je bogatejša za usnjen volan in prestavno ročico, panoramsko stekleno streho, klimatsko napravo in 15-palčna platišča iz lahke litine.

109 KM zagotavlja športne zmogljivosti

V testnem smartu forfour se je vrtel najmočnejši motor, 1,5 litrski bencinski štirivaljnik z največjo močjo 109 KM pri 6.000 vrtljajih in največjim navorom 145 Nm pri 4.000 vrtljajih na minuto. Tako motoriziran smart je že pravi mali športnik, saj za pospešek do 100 km/h potrebuje 9,8 sekunde, kazalec na merilniku hitrosti pa se ustavi pri 190 km/h. Tudi zvočna kulisa je pri priganjanju v višje vrtljaje prijetno športno poudarjena, prav tako pa je takrat športno visoka tudi poraba goriva. Motor je v nižjih vrtljajih prijetno uglajen in nezahteven pri porabi goriva – na testu smo porabili slabih sedem litrov na sto kilometrov.

Zanesljiva lega na cesti z veliko vozniškimi užitki

Lega na cesti je zanesljiva in forfour pri vožnji skozi ovinke kljub kratki medosni razdalji zvesto drži smer, visoko pa je postavljena tudi meja zdrsa. Le-ta se lahko zahvali čvrsto uglašenemu vzmetenju, ki pa po drugi strani s ceste na telesa potnikov prenese kakšno neravnino več. Sama vožnja s smartom forfour je torej športno začinjena in nudi obilico vozniških užitkov, k čemu prispeva tudi neposreden volanski mehanizem z volanom, nastavljivim le po višini, ne pa tudi po globini.

Za smarta forfour 1,5 passion je potrebno odšteti 4,2 milijona tolarjev

Smart forfour je še vedno do neke mere posebnež, a ne več toliko kot revolucionarni fortwo. Vsekakor je na cesti opazen avtomobil, a za to ekskluzivnost je potrebno tudi globoko poseči v žep. Smart forfour 1,5 passion stane namreč 4,20 milijona tolarjev – od tega 360 tisoč tolarjev na račun bogatejše stopnje opreme – z okroglimi tremi milijoni tolarjev pa ni poceni niti osnovni forfour.

Foto: Anže Jamnik