Aktualno

S prvim januarjem 2005 se začne uporabljati Pravilnik o kompletu za prvo pomoč, ki je del obvezne opreme avtomobilov (desno, podrobno v prvem odstavku) in motociklov (levo, podrobno v drugem podstavku), registriranih v Sloveniji. To…

S prvim januarjem 2005 se začne uporabljati Pravilnik o kompletu za prvo pomoč, ki je del obvezne opreme avtomobilov (desno, podrobno v prvem odstavku) in motociklov (levo, podrobno v drugem podstavku), registriranih v Sloveniji. To pomeni, da bo z začetkom novega leta okoli 950 tisoč lastnikov avtomobilov in 11 tisoč lastnikov motociklov moralo zamenjati obstoječo prvo pomoč, nova pa bo stala okoli 6.500 tolarjev za avtomobiliste in 4.500 tolarjev za motoriste.

Za kršitelje zagrožena kazen 30 tisočakov

Pravilnik o kompletu prve pomoči je bil objavljen v 30. septembra v Uradnem Listu, nove komplete prve pomoči pa je mogoče dobiti na običajnih prodajnih mestih z avtomobilsko opremo, na primer na bencinskih servisih. Tosama, uradno zaenkrat edini proizvajalec novega kompleta prve pomoči, bo do predpisanega datuma uspela zagotoviti med 30 in 40 odstotki potrebne količine, za ostalo pa daje možnost morebitni konkurenci, čeprav je le-ta zaradi strogih predpisov glede dimenzij škatle in napisov na njej manj verjetna. Zagrožena kazen za kršitelje je 30 tisoč tolarjev. Sicer smo neuradno izvedeli, da po razlagi Ministrstva za promet Pravilnik velja le za nanovo prodane komplete prve pomoči po navedenem datumu, medtem ko naj bi bile dosedanji uporabni do izteka roka trajanja.

Zaradi menjave prve pomoči državni proračun bogatejši za dobro milijardo tolarjev

Ob močno pomanjkljivem znanju povprečnega voznika o nudenju prve pomoči se poraja vprašanje, koliko bodo spremembe v resnici prispevale k zmanjševanju poškodb in smrti v prometnih nesrečah in ali ni bil novi Pravilnik o kompletu za prvo pomoč sprejet predvsem zaradi interesov domačih proizvajalcev in polnjenja državne blagajne. Pri tem so po žepu zopet udarili avtomobiliste in motoriste, samo od davka na dodano vrednost pa se bo v proračun nateklo več kot milijardo tolarjev.