Ford Focus Electric je električni družinski avto

Novosti

Ford sporoča, da bo povsem izpraznjen akumulator novega Focusa Electric možno do 80 odstotkov napolniti v samo 30 minutah.

Ford sporoča, da bo povsem izpraznjen akumulator novega Focusa Electric možno do 80 odstotkov napolniti v samo 30 minutah.

Petvratna kombilimuzina brez emisij lahko zdaj z enim polnjenjem akumulatorja prevozi do 225 km, zato je še bolj praktična, v Evropi pa jo je že možno naročiti.

Novi Focus Electric je eno od 13 novih globalnih elektrificiranih vozil, ki jih bo Ford poslal na trg v naslednjih petih letih, med njimi pa bodo tudi:

  • povsem novi električni SUV s predvidenim dosegom vsaj 480 km, ki bo na voljo do leta 2020,
  • novi priklopni hibrid Transit Custom, ki ga bodo po načrtih začeli serijsko izdelovati leta 2019 in
  • hibridna različica legendarnega Forda Mustanga.

Poleg novega Focusa Electric je v Fordovi evropski ponudbi tudi model Mondeo Hybrid. Ford svoje načrte glede elektrificiranih vozil osredotoča na prednostno področje, na elektrificiranje najbolj priljubljenih velikoserijskih osebnih in gospodarskih vozil, poltovornjakov, SUV-jev in športnih vozil, da bodo ob manjši porabi goriva še zmogljivejši, produktivni in zabavni za vožnjo.

Večji doseg, hitrejše polnjenje

Za pogon nove petvratne kombilimuzine Ford Focus Electric skrbita elektromotor s 145 KM (107 kW) in akumulator z zmogljivostjo 33,5 kilovatne ure, skoraj 50 odstotkov zmogljivejši od prejšnjega modela, kar ga po moči akumulatorja in dosegu trenutno postavlja v zlato sredino med konkurenco. Akumulator in motor sta hlajena in ogrevana s tekočino, kar pomaga k večji energetski učinkovitosti novega Forda Focusa Electric in daljši življenjski dobi akumulatorja.

Nov priključek za hitro polnjenje je izdelan v skladu s standardom CCS (sistem kombiniranega polnjenja), ki uporabnikom omogoča priklop Focusa Electric na postaje za hitro polnjenje z enosmernim tokom na ulicah, bencinskih črpalkah in počivališčih po vsej Evropi, akumulator pa se na ta način do 80 odstotkov napolni v samo 30 minutah, na hitri polnilnici seveda.

Z enakim priključkom lahko uporabniki prek gospodinjske električne vtičnice z izmeničnim tokom z 32 amperi svojega Focusa Electric v petih urah napolnijo za doseg približno 225 km, po treh do štirih urah pa bo energija zadoščala za približno 150 km vožnje.

Ford je z drugimi avtomobilskimi proizvajalci v Evropi sklenil sporazum o izgradnji ultrahitrega omrežja za polnjenje, ki bo znatno hitrejše od najzmogljivejših današnjih polnilnih sistemov. Za začetek je načrtovano 400 ultrahitrih polnilnih postaj v Evropi.

Poleg večjega dosega in hitrejšega polnjenja prinaša novi Focus Electric najnovejšo generacijo sistema za komunikacije in razvedrilo SYNC 3, ki vozniku omogoča upravljanje funkcij zvočnega in navigacijskega sistema ter povezanega pametnega telefona s preprostimi glasovnimi ukazi, povzetimi po pogovornem jeziku, ter je združljiv s programoma Apple CarPlay in Android Auto™.

Če voznik Focusa Electric uporablja pametno uro, lahko stanje akumulatorja vozila preveri kar s pogledom nanjo, saj mu to omogoča aplikacija za pametno uro MyFord Mobile. Z aplikacijo lahko lastniki tudi poiščejo svoje vozilo, ga na daljavo zaklenejo ali odklenejo, preverijo doseg in si zagotovijo ključne informacije o zadnji vožnji.

Novega Forda Focusa Electric je že mogoče naročiti v Belgiji, na Finskem, v Nemčiji, na Madžarskem in Norveškem ter v Švici in Veliki Britaniji.