Novo doma: Audi A5 Coupe (športna eleganca)

Novo doma, Top

Audi A5 je bil od prve generacije leta 2007 bolj elegantna in športna različica popularnega Audija A4, s športno eleganco pa pride tudi višja cena …

Audi A5 coupe

Audi A5 je bil od prve generacije leta 2007 bolj elegantna in športna različica popularnega Audija A4, s športno eleganco pa pride tudi višja cena. To pa je konec koncev cena stila. Z novim Audijem A5 so športno eleganco le še poudarili z ostrejšimi linijami karoserije, novim podvozjem, zmogljivimi motorji ter prenovljenim infotainmentom z veliko opcijskih sistemov za pomoč vozniku.

Na prvi pogled pri karoseriji ni veliko drugače kot pri predhodniku. Z malo več preučevanja opazimo nove linije, ki dajo avtomobilu bolj naguban in obenem napet izgled. Od valovitih linij preko kolotekov, izbočenega pokrova motorja z izstopajočimi rebri, do močnih zadnjih stebričkov. Bolj opazna razlika je v sprednjem delu, ki je pozicioniran nižje, s širšo in prenovljeno mrežo hladilnika, ki ga bolj opazno loči od Audija A4.

Audiju nikakor ne moraš zameriti postane notranjosti. Sicer je res, da je notranjost ista kot pri modelu A4, a to je moč pričakovati, saj je A5 le kupejevska različica A4. Drugače pa je kabina povsem prenovljena od prejšnjega A5. Armaturna plošča pomaga ojačati občutek prostornosti z vitkim dizajnom in skoraj neprekinjenim pasom prezračevalnikov. Opazna je tudi nenatrpana in poenostavljena osrednja konzola z 21-centimetrskim zaslonom ter velik 31-centimetrski zaslon z virtualnimi merilniki pred voznikom s FTF tehnologijo.

Z novo platformo je Audi A5 izgubil 60 kilogramov, pridobil 12 mm na medosni razdalji ter nekoliko pridobil na dolžini in širini. Posledično se mu je tudi prtljažnik povečal za 10 litrov na skupno prostornino 465 litrov. Bencinski TFSI motorji bodo na voljo v treh različicah, in sicer s 190 in 252 KM z dvolitrsko prostornino ter športni S5 coupe s 354 KM in trilitrsko prostornino motorja. Pri dizelskih motorjih so na voljo trije TDI motorji z od 190 KM pri dvolitrskem motorju, ter 218 in 272 KM pri trilitrskem motorju. Odvisno od motorja so na voljo tudi trije menjalniki: Ročni 6-stopenjski, 7-stopenjski S Tronic in 8-stopenjski Tiptronic ter Štirikolesni Quattro pogon.

Novost pri Audijevem sistemu Audi connect je, da s povezavo do spleta podatke o spremembah in razmerah na poti pošilja ostalim avtomobilom s tem sistemom in spletno povezavo. Ostali avtomobili tako te informacije sporočijo vozniku in prilagodijo pot vožnje. Pri Audiju niso pozabili niti na ostale varnostne sisteme, parkirno asistenco za prikolico ter standardno vgrajene LED žaromete.

Pri slovenskem uvozniku pričakujejo, da bodo letos prodali nekaj več vozil kot lani. Številka naj bi se gibala okoli 70 vozil, kljub temu, da bo avtomobil 1000 do 2000 evrov dražji od prejšnjega modela.