Test: SX4 S-Cross 1.4 Boosterjet 4WD AT Elegance Top

Suzuki, Testi

Novi Suzuki SX4 Scross je končno doživel prenovo, ki si jih še kako zasluži. Preveri mojo uporabniško izkušnjo med testom.

Suzukijev SX4 Scross spada v razred vsestranskih vozil srednjega razreda in zagotovo predstavlja manjšo konkurenco svoji sestrski uspešnici Vitari.

Novi SX4 Scross je končno doživel prenovo, ki si jih še kako zasluži. Pri tem imam v mislih predvsem zunanjo podobo sprednjega dela, ki je pri prejšnji generaciji (po moji subjektivni oceni) bil oblikovan preveč nerodno. Ljudje tako kot marsikatero zadevo tudi avtomobile najprej ocenjujemo po zunanjem videzu oziroma drugače zapisano, prvi vtis še kako šteje.

Sprednji del novega SX4 Scrossa je postal bolj prefinjen in zagotovo odraža njegov značaj, ki ga voznik začuti med vožnjo po različnih cestah. Zunanje linije po novem lepo dopolnjujejo LED žarometi.  

Zasnova armaturne plošče ostaja podobna kot iz prejšnjega modela a po novem vključuje sodobne tehnološke elemente, kot je zaslon na dotik. Res, da Suzuki v svoje avtomobile še ne vgrajuje naprednih digitalnih ekranov za prikazovanje raznih podatkov, večjih in bolj odzivnih zaslonov na dotik in nima minimalistično zasnovane armaturne plošče a dejstvo je, da za ta cenovni rang vse deluje tako kot mora.

S paketom Elegance Top, ki ima panoramsko streho, navigacijo, aktivni tempomat, usnjeno oblazinjene sedeže, parkirne senzorje in ostalo opremo, imaš med vožnjo malce bolj premiumski občutek.

Samodejni 6-stopenjski menjalnik skupaj s pogonskim agregatom 1.4 Boosterje je v testni različici deloval zelo suvereno, zmotil me je samo način preklopa prestavne ročice v D – drive, saj sem večkrat nehote namesto v D prestavil v M – manual (ročni način). Veliko bolje se uporablja tisti samodejni menjalnik, ki zahteva zamik ročice v levo ali desno stran za prehod v ročni način – M.

SX4 Scross ima prav tako kot Vitara možnost izbire načina vožnje (Auto, Snow, Sport in Lock), ki je odvisen od zahtevnosti terena a ravno v tem delu (poleg oblike) se avtomobila razlikujeta. Vitara ima boljše podvozje in je sposobna premagovati bolj ekstremne off road razmere. Se pa SX4 Scross vozi na avtocesti precej bolje kot Vitara. No, omeniti je treba, da funkcija Lock pri izbiri načina vožnje omogoča elektronsko zaporo diferenciala, ki je pravzaprav posebnost v tem segmentu avtomobilov. Za razliko od konkurentov ima v varnosti opremi precej intenziven sistem za radarsko podprto zaviranje, kar mi je bilo všeč. Preventivna varnost, čeprav včasih tudi odveč, nikoli ne škodi.

Kot že zapisano, SX4 Scross spada nekje v zlato sredino in ima zagotovo eno izmed boljših razmerij med opremo, zmogljivostjo in ceno na trgu v tem segmentu avtomobilov. Gre za zelo praktičen avtomobil, ki povprečnega uporabnika ne bo razočaral in prepričan sem, da je to strategija, ki so si jo pri Suzukiju zastavili.  

Suzuki SX4 Scrossa bi v ožji izbor priporočil vsem, ki zaradi razmer na cesti, skozi leto ali samo pozimi, potrebujejo pogon na vsa štiri kolesa a želijo avtomobil uporabljati za vsakodnevne opravke, vožnja v službo, trgovino … in njihov proračun za nakup avtomobila ne presega 20.000 – 24.000 €.

Tehnični podatki

Cena osnovnega modela (NEW SX4 S-CROSS 1.0 BOOSTERJET): 16.700 EUR
Cena testnega vozila (1.4 Boosterjet 4WD AT Elegance Top): 24.500 EUR
Motor: 1373 ccm, bencinski
Moč: 103 kW/140 KM
Menjalnik: samodejni, 6-stopenjski
Pospešek: 10,2 s do 100 km/h
Končna hitrost: 200 km/h
Poraba na testu pri mešanem ciklu: 7,6 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 430 – 875 l