Test: Smart Forfour 66kW Twinamic Passion (Zlatko)

Smart, Testi

Smart je navdušencem Smarta ForTwo, kateri se niso zaodovljili le z dvema sedežema pripravil še izvedenko Smart Forfor.

Smart je navdušencem Smarta Fortwo, kateri se niso zaodovljili le z dvema sedežema pripravil še izvedenko Smart Forfor, razumljivo z dodatnim paroma vrat in dvema sedežema. V novinarskih krogih je s svojo zlato barvo in simpatičnim videzom dobil domače ime – Zlatko.

Smart ohranja legendarno zasnovo vseh prejšnjih modelov, to pomeni, da ima motor nameščen zadaj, del karoserije je v drugi barvi, ponaša pa se tudi z izjemno ozkim obračalnim krogom, kar skupaj z odlično vidljivostjo pomeni, da je kot nalašč primeren za mestno oziroma primestno vožnjo.  Kljub temu, da za zadnje potnike ni najbolj primeren med tekmeci, se lahko pohvali s solidno velikim prtljažnim prostorom, saj meri 185 litrov.

Obe izvedenke imata na voljo enako paleto motorjev, v testnem modelu se je Zlatko vrtel 1,0-litrski bencinski agregat z močjo 66 kilovatov. Kljub temu, da atmosferskega motorja ne razganja od moči, Forfor zagotavlja okretno vožnjo zaradi dokaj dinamičnega podvozja in seveda zadaj nameščenega motorja. Z ozkim obračalnim krogom le 8,65 metra je v mestu izjemno okreten, z lahkim volanskim obročem pa ga je enostavno parkirati tudi v najmanjša parkirna mesta. Pri avtocestnih hitrostih sicer ne deluje tako suvereno, opazili sem rahlo nestabilnost vozila pri hitrosti nekaj čez 120 km/h, predvidevam, da zaradi pomanjkanja teže na sprednjem paru koles.

Zlatko je bil opremljen s samodejnim menjalnikom, kupci pa lahko izbirajo tudi med pet-stopenjskim ročnim menjalnikom. Prestavljanje s samodejnim menjalnikom poteka presenetljivo hitro, zmotila me je le ne-suverenost menjalnika pri hitrem speljevanju, še posebej v križiščih. V načinu ”D” je samodejni menjalnik hitro izbral primerno prestavo, seveda pa lahko voznik vedno izbirno ročico menjalnika s premikom v levo (ročno funkcijo) izbere želeno prestavo. Za razliko od sestrskega Twinga ima Forfor dva vozna profila, prvi je Sport, drugi pa Eco. Sport zagotavlja malce bolj živahno in dinamično vožnjo, saj samodejni menjalnik v tem primeru hitreje izbira nižje prestave in počasneje višje. Za bolj varčno vožnjo pa skrbi vozni profil Eco, medtem ko Smart uradno navaja porabno borih treh litrov in pol z 94 gramov ogljikovega dioksida na prevožen kilometer, smo na testu dosegli spoštljivih 5,9 litrov porabe na sto prevoženih kilometrov.

Vozila Smart postajajo vse večja.

Kupcem je v notranjosti dobesedno na voljo malo morje možnosti personalizacije. Velik je tudi multimedijski zaslon, veliko površino armaturne plošče pa prekriva tkanina v različnih barvah.

No, personalizacija z zanimivimi barvnimi kombinacijami je značilna za vse Smart modele.

Bodo mlajše generacije narekovale mobilnost v Sloveniji?

Volanski obroč je oblečen v kakovostno usnje, podoben občutek kakovosti dajejo ostali detajli. Samodejna klimatska naprava ima pregledno postavljene tipke, sedeži pa so udobni tudi na daljših poteh, kljub temu, da nudijo skorajda ničelno bočno oporo.

Že vstopna različica je opremljena z LED dnevnimi lučmi, 3,5 palčnim multimedijskim zaslonom, klimatsko napravo, USB in AUX vmesnikoma, Bluetooth sistemom, tempomatom z omejevalnikom hitrosti in stop-start sistemom. Testni model z najbogatejšim paketom opreme je imel serijsko nameščena večja aluminijasta platišča, samodejno klimatsko napravo, 9-palčni zaslon multimedijskega zaslona in celo možnost panoramskega strešnega okna.

Tehnični podatki

Cena osnovnega modela (45 kW – 60 KM): 10.490 EUR
Cena testnega modela: 17.867 EUR
Motor: 898 ccm, turbobencinski
Moč: 66 kW/90 KM
Menjalnik: 6-stopenjski dvosklopkovni
Pospešek: 11,9 s do 100 km/h
Končna hitrost: 165 km/h
Poraba na testu: 6,6 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 185 / 975 l l


Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilih @avtoovernet.