Test: Renault Grand Scenic Edition One Energy dCi 160 EDC (za družine z razgibanim slogom)

Renault, Testi, Top

Prva generacija Scenica je pred več kot 20 leti (prvi model je s proizvodnega traku zapeljal leta 1996) povzročila razmah kompaktnih enoprostorcev. Zapuščina uspeha prvega Scenica je vidna tudi danes. Podaljšano različico je Scenic dobil v svoji drugi generaciji. Da bi zapolnili vrzel med klasičnim Scenicom in “velikanom” Espaceom, je avtomobil dobil daljšo medosno razdaljo […]

Prva generacija Scenica je pred več kot 20 leti (prvi model je s proizvodnega traku zapeljal leta 1996) povzročila razmah kompaktnih enoprostorcev. Zapuščina uspeha prvega Scenica je vidna tudi danes. Podaljšano različico je Scenic dobil v svoji drugi generaciji. Da bi zapolnili vrzel med klasičnim Scenicom in “velikanom” Espaceom, je avtomobil dobil daljšo medosno razdaljo in dva dodatna (zložljiva) sedeža, kamor je bilo moč posesti dva otroka. Renault Grand Scenic je danes – v svoji četrti generaciji – praktičen in stilsko dovršen sedemsedežni enoprostorec. 

Z novo generacijo je Renault Scenic postal precej bolj drzen, kar nedvomno pozdravljam. Izgled tega modela je v segmentu najbolj privlačen, pa tudi daleč najbolj zanimiv. Že to, da so mu nataknili izključno 20-palčna platišča govori, da je dizajn močna karta, na katero želi tokrat igrati francoski proizvajalec. Dejstvo, da je avtomobil podaljšan (za 23 cm, od tega 7 cm zaradi daljše medosne razdalje), vtisa ne pokvari. Ravno nasprotno. Nekoliko večja dolžina Grand Scenica napravi še bolj elegantnega in atletskega. Za moj okus je celo lepši od klasične različice. Streha Scenica je v temnejšem odtenku, kar skrbi za dodatno vizualno privlačnost avtomobila. Svoje dodajo še LED žarometi.

O platiščih Scenica, ki sprožajo določene razprave, smo že pisali. Več o njih – predvsem o funkcionalnosti, ceni in voznih lastnostih – si lahko preberete na tej povezavi.

Materiali v notranjosti vozila so kakovostni. Usnjeni, nekoliko nekonvencionalno oblikovani sedeži so odlični in vse potnike nagradijo z udobjem. Horizontalno postavljeni zaslon na dotik izgleda super, nekoliko problematične pa so tipke v okolici zaslona, saj so pravi magnet za prstne odtise. Kar nekaj časa tekom testa sem porabil, da sem s koncem rokava čistil omenjeno površino, saj prstni odtisi močno pokvarijo celosten vtis. Sam sistem je medtem dokaj enostaven za uporabo ter zelo lično grafično oblikovan.

Notranjost je tudi zelo funkcionalno oblikovana. Zanimiv je koncept drsne sredinske konzole, ki jo lahko poljubno pomikamo naprej in nazaj. S tem bo potnik na sredini druge vrste lahko pridobil nekaj dodatnega prostora za noge.

Če zložite sedeža v zadnji, tretji vrsti, Grand Scenic uspe ponuditi 596 litrov prtljažnega prostora. Če sedeža pustite na svojem mestu, bo prostornina znašala še vedno zadovoljivih 233 litrov. Samo zlaganje sedežev je zelo enostavno, za kar poskrbijo gumbi v prtljažnem prostoru (sedeži od pritisku nanje zgolj padejo).

Testnega Grand Scenica je gnal 1,6-litrski turbodizelski motor z oznako dCi. Šlo je za različico s 160 konjskimi močmi. Zmogljivosti so zelo zadovoljive, poraba pa se je na testu sukala malo nad 7 litri in pol. Mogoče bi tu (za manjši prihranek) veljalo pogledati tudi proti nekoliko manj zmogljivi različici s 130 konjskimi močmi. Moč se je na prednji kolesni par prenašala prek šeststopenjskega samodejnega menjalnika, ki bi ga sam izbral kadarkoli. Ročni za moj okus v takem vozilu pač ne pride v poštev.

Vozne lastnosti Scenica niso najboljše, k čemer največ prispevajo 20-palčna ožja platišča. Čeprav je Renault zatrjeval nasprotno, je vožnja posledično nekoliko manj udobna in glasnejša. Veliko je tudi podkrmarjenja. Kljub vsemu – roko na srce – vozne lastnosti bodo skrbele zgolj peščico potencialnih Scenicovih kupcev, kar je tudi prav, saj gre za družinski, vsestranski avtomobil.

Od konkurentov bi mu želel ob bok postaviti Citroena C4 Picasso, Volkswagna Tourana, Opla Zafiro in Forda S-Max. V primerjavi z njimi se Scenic generalno gledano najbolje (ali bolje) odreže z vidika dizajna, prostornosti, bogastva opreme in cenovne ugodnosti. Zaostane pa pri voznih lastnostih.

Čeprav nekatere linije že nakazujejo prehod proti SUV razredu, Scenic ostaja klasični enoprostorec in s tem pomeni dobro alternativo za tiste, ki so jim tovrstna uporabna vozila všeč. Morda Grand Scenic med kupci ne bo tako priljubljen kot klasični Scenic, a dva dodatna sedeža sta izredno dobrodošla dopolnitev ponudbe in bosta zagotovo pritegnila svoj krog potencialnih uporabnikov. Vsekakor vredno razmisleka.



Tehnični podatki:

Motor: 1.6 dCi, dizelski, štirivaljni
Moč motorja: 118 kW/160 KM
Navor: 320 Nm
Menjalnik: 
6-stopenjski samodejni
Poraba na testu: 7,6 l/100 km
Zmogljivosti maks./0-100: 208 km/h/9,6 sekund
Št. sedežev: 7
Prostornina prtljažnika: 233 l/596 l
Cena testnega modela: 33.960 EUR


Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet.