Test: Renault Clio Intens Energy dCi 110 (zapeljivi rekorder)

Renault, Testi

Clio je eden izmed tistih avtomobilov, ki smo ga Slovenci že od nekdaj posvojili za svojega, mogoče tudi zaradi Renaultove tovarne v Revozu oziroma bolj verjetno zaradi zapeljivega videza, sodobne tehnologije in ugodne cene. Tudi sam se odraščal s tremi generacijami Clia. Ja, to so bili časi, ko so se v avtomobilih puščali ključi in […]

Clio je eden izmed tistih avtomobilov, ki smo ga Slovenci že od nekdaj posvojili za svojega, mogoče tudi zaradi Renaultove tovarne v Revozu oziroma bolj verjetno zaradi zapeljivega videza, sodobne tehnologije in ugodne cene.

Tudi sam se odraščal s tremi generacijami Clia. Ja, to so bili časi, ko so se v avtomobilih puščali ključi in to povsod. Ko si šel na bencinsko ali v trgovino ni bilo nič nenavadnega, da si pustil avto kar v teku. Kako naj rečem, bili so posebni časi.

Najnovejši Clio ima spremenjene večinoma tako imenovane lepotne popravke, najlažje ga prepoznamo po novih sprednjih LED lučeh.

Luči imajo sedaj t. i. “full LED podpis”, ki smo ga vajeni že pri modelu Espace. Novost je tudi dvotonska poslikava – kupec lahko izbira med petimi različnimi nalepkami, ki krasijo streho avtomobila. Novi Clio ima odslej tudi možnost samodejnega parkiranja ter več različnih opcij pri izbiri multimedijskega sistema. Nova sta motorja, dizelski z oznako dCi 110 ter bencinski TCe 120. Luka Gregorič

Testni Clio Intens Energy dCi 110 je imel zanimivo, pikčasto streho, ki se lepo poda zunanji obliki in strastno rdeči barvi. Barvna usklajenost se nadaljuje v notranjosti z rdečimi detajli.  

Osebno menim, da se Clio poleg cenovne politike in praktičnosti tako dobro prodaja, ker ima zunanji videz s katerim se poistovetijo tako ženske kot moški. No, kot moški se brez dvoma raje usedem v različico Clia R.S. Trophy, ki ima v najnovejšem modelu slovenski pridih z Akrapovičevem izpuhu a to so že malenkosti.

V vseh teh letih se je med generacijami veliko spremenilo. Clio je odrastel in postal bolj suveren na cesti, še bolj zapeljiv, pametnejši in bolj udoben.

Najbolj bogata oprema Intens Energy s kombinacijo dCi 110 motorja, nudi zanimivo kombinacijo, s katero Clio zasije kot pravi šarmer.

V notranjosti se mi zdi zelo praktičen sredinski naslon za roke, ki je sicer za doplačilo v paketu Udobje, tako kot vzratna kamera, sistem za prostoročno telefoniranje, gretje sedežev in sistem prostoročnega parkiranja. V novem Cliu se sedi presenetljivo dobro, kritika pa leti na dotik mrzlo prestavno ročico, saj ima kovinsko glavo, ki bo vsakemu vozniku povzročala največ nelagodja v zimskem času.

Navdušil me je tudi nov motor dCi 110 z 81 kW oziroma 110 KM, ki ima za tega malčka več kot dovolj navora, da imaš med vožnjo občutek suverenosti in pri tem zelo nizko porabo. Na testu je bila poraba 5,1 l/100 km a sem prepričan, da jo lahko z lahkoto zmanjšaš pod 5 litrov.

Testni model je imel poleg osnovnega paketa še 17” platišča, paket R-LINK z 7” zaslonom na dotik, paketom Varnost in Udobje, oblazinjenje v imitaciji usnja in že omenjeno nalepko na strehi.    

Clio je po vseh teh letih še vedno v odlični formi, nekako dobiš občutek, da so pri Renaultu iznašli formulo za zapeljivost, ki jo pri vsaki generaciji uporabijo in naredijo pravi prodajni hit.

[infogram id=”avtomobilski_trg_2016″ prefix=”Hgy” format=”interactive” title=”Avtomobilski trg 2016″]

Clio lahko s 300 litri prtljažnega prostora še danes služi, kot poceni oziroma bolj skromen družinski avtomobil z enim ali celo dvema otrokoma. No, vsaj časih smo ga brez večjih težav uporabljali kot družinski avtomobil in prav spomnim se kot otrok, kako sem zganjal vragolije na zadnjem sedežu in se dolgočasil ali užival ob spremljanju pokrajin ob daljših potovanjih. Danes je za takšno potrebo bolj smiselna izbira različice Grandtour, ki jo pri prvih generacijah ni bilo na izbiro.    

Kljub vse bolj popularnim crosoverjem, menim, da bo razred v katerem je Clio še vedno zelo aktualen, saj ga odlikuje bistveno nižja nakupna cena (za 4 tisočake je nižja cena osnovnega Clia od na primer od osnovnega Capturja) ter nižji stroški vzdrževanja.

Foto: Jan Gregorin

Tehnični podatki

Cena osnovnega modela (1.2 16v Life): 11.390 EUR
Cena testnega modela: 18.400 EUR
Motor: 1461 ccm, dizelski, 4-valjni
Moč: 81 kW/110 KM
Menjalnik: 6-stopenjski ročni
Pospešek: 11,2 s do 100 km/h
Končna hitrost: 194 km/h
Poraba pri mešanem ciklu: 3,5 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 300 l l


Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilih @avtoovernet.