Test: Range Rover Velar (zapolnjuje vrzel, a na izstopajoč način)

Land Rover, Testi, Top

Preizkusili smo model Range Rover Velar s trilitrskim turbodizelskim šestvaljnikom in opremo HSE:

Velar je verigo ponudbe Range Roverja okrepil kot četrti člen. Po velikosti se nahaja med manjšim modelom Evoque in večjim Sport. Ob predstavitvi vozila so pri znamki dejali, da z novim modelom stavijo predvsem na minimalistični dizajn, napredne tehnologije in tradicionalno dobre off-road karakteristike.

Sam bi za začetek najraje izpostavil velikost vozila. Velar ima razmeroma zajetne mere, a ni preveč velik in okoren. V mestu z njim voznik nima posebnih težav. Trdim, da gre za ravno prav zajetnega “Rangea”, če želimo vozilo uporabljati za vsakodnevne potrebe, tudi v mestu. Lahko bi ga primerjal s sestrskim Jaguarjem F-Pace, ali pa Audijem Q5. Velar je od slednjih še za odtenek bolj “mišičast”, kar v praksi pomeni, da se ob vožnji lahko počutimo še bolj samozavestno – k temu pa seveda pripomorejo tudi ostale kakovosti.

#avtoovernet test: Audi Q5 (2018)
#avtoovernet test: Jaguar F-Pace (2017)

Prva in verjetno tokrat celo najpomembnejša kakovost je Velarjev dizajn. Ta je že na prvi pogled čudovit. Je minimalističen in nakazuje bodoči oblikovalski jezik znamke. Silhueta vozila je zelo dinamična, k čemur največ pripomoreta spuščajoča se streha in robustna maska. Avtomobil je dobil nove žaromete spredaj in zadaj, kljuke vrat, ki se skrijejo v karoserijo ter poseben zadnji spojler, ki vodo usmeri stran od zadnjega stekla.

Prednji žarometi so lahko v tehnologiji LED (standardni, prilagodljivi in matrični) ali laserski (domet 550 metrov). Zadaj se avtomobil elegantno nekoliko zoža in se vizualno dodelano zaključi. Svoje z bakrenimi dodatki doda še paket R-Dynamic.

Tako kot zunaj, je Velar izjemno “stylish” tudi v notranjosti. Tehnologija in vrhunski, minimalističen dizajn se izvrstno prepletata. Težko bi zgrešili nov infotainment, ki ima dva zaslona na sredinski konzoli. Gre za eno izmed najboljših izbir v segmentu, pa s tem tudi na celotnem trgu. Sistem Touch Pro Duo nudi kombinacijo dveh 10-palčnih zaslonov na dotik visoke ločljivosti.

Zaslona sta grafično zelo lepo dodelana, obenem pa tudi zelo odzivna. Sitstem lahko uporabljate v kombinaciji z barvnim prikazom na vetrobranskem steklu ali interaktivnim voznikovim zaslonom, ki sta na voljo kot dodatna oprema. Tako lahko vzporedno nadzorujete in upravljate več funkcij hkrati. Na zgornjem sistemu lahko na primer uporabljate navigacijo, na spodnjem pa predvajate medijske vsebine. Pri Interaktivnem voznikovem zaslonu si lahko kot dodatno opremo izberete 12,3-palčni zaslon visoke ločljivosti.

Četudi je višina Velarja nekoliko nižja, kot je to primer pri večjih bratih Sportu in Vogueu, je pozicija sedenja za volanom še vedno relativno visoka. Velar nudi pestro izbiro sedežev, tudi v 8, 20, 18 in 20 smeri električno pomične sedeže z dodatnimi funkcijami, kot so masaža, spomin, ogrevanje in hlajenje sprednjih sedežev. Na voljo je tudi samodejno prilagajanje vstopne višine, ki je del elektronskega zračnega vzmetenja (serijsko pri motorjih V6, dodatna oprema pri D420). Ta potnikom omogoča, da lažje vstopajo v vozilo in izstopajo iz njega, saj se lahko spusti do 40 mm. Zvočna izolacija potniške kabine je izvrstna, saj tudi pri višjih hitrostih ni veliko piša vetra ali hrupa pnevmatik.

Ob postavljenih vseh sedežih Velar razpolaga s 673 litri prtljažnega prostora. Ko podremo zadnjo vrsto, se sprosti skupno 1.731 litrov uporabne prostornine.

Najnovejša generacija popolnoma aluminijastih motorjev podjetja Land Rover se imenuje Ingenium. Motorji so lažji, imajo manjšo porabo in so močnejši od predhodnikov, saj so vanje nameščene tehnologije, kot je sistem stalnega spremenljivega dvigovanja sesalnih ventilov, ki izboljšuje vse vidike učinkovitosti in ekonomičnosti porabe goriva ter prispeva k zmanjšanju izpustov CO2.

Sam sem preizkusil Velarja s šestvaljnim turbodizelskim motorjem (V6). Gre za motor trilitrske prostornine, ki razpolaga z maskimalno 300 KM. Gre za zelo živahen motor, ki ne proizvaja nadležnega dizelskega zvoka, ampak prav prijetno “šepeče”. Po potrebi ga lahko poženemo tudi v višje vrtljaje, kjer prav lepo zahrumi.

300 “konjskih moči” in maksimalno 700 Nm navora pomeni, da gre za precej zmogljiv, športen SUV – kljub temu, da ima skupaj s potniki zlahka dve toni. Dovolj zgovorna sta podatka o pospešku do 100 km/h, ki znaša zgolj 6,5 sekunde in končni hitrosti – 241 km/h. Hvaležna je obenem tudi poraba, ki je na zelo zadovoljivem nivoju. Sami smo na našem testnem krogu namerili 7,7 litra na 100 prevoženih kilometrov.

Motor sodeluje z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom nemškega specialista ZF, ki v športnem načinu deluje hitro in odzivno, sicer pa prestavlja zelo gladko in skorajda nezaznavno.

Vožnja Velarja je v prvi vrsti sproščujoča in udobna. Na drugi strani lahko Velar postreže tudi z visoko stopnjo dinamike, čeprav ni tako agilen kot npr. Porsche Macan. Odlično deluje predvsem nastavljivo zračno vzmetenje. V različnih načinih vožnje občutimo velike razlike, kar je zelo dobrodošlo pri različnih potrebah. Velarja tako lahko vozimo umirjeno, ali pa z njim bolj agresivno zagrizemo v zavoj. Teža vozila se na volanu ne čuti preveč. Vozilo neglede na izbran način vedno deluje izredno čvrsto in stabilno.

Velar je opremljen s štirikolesnim pogonom (AWD) z inteligentno dinamiko in vektoriranjem navora. Vektoriranje navora zagotavlja nadzorovano in odzivno zavijanje ter deluje v povezavi z Inteligentno dinamiko pogona. Skupaj uravnavata porazdelitev navora motorja med vsa štiri kolesa, zaradi česar je vozilo lahko bolj stabilno.

Pogon zelo dobro deluje tudi izven utrjenih terenov. S pomočjo zračnega vzmetenja lahko razmik do tal povečamo na 25 centimetrov. Pri vožnji izven asfaltnih cest je zelo pomembno, da Velarja opremite na primeren način – za začetek bodo dobrodošla za kakšen palec manjša platišča. Testni avtomobil je bil namreč obut v 22-palčna.

Velar je po ceni in tehnologijah, s katerimi razpolaga nekoliko bližje modelu Sport kot pa modelu Evoque. Predstavlja lahko odlično alternativo različnim konkurentom, kot so Porsche Macan, BMW-ja X4 in X6, Audi Q5 ter Mercedesa GLC in GLE. Začetna cena za slovenski trg je 62.000 evrov, stvari pa se, ko se pomikamo višje po lestvici pogonov in dodatne opreme (do HSE), lahko še pošteno podražijo. Velar nikakor ni poceni – prej gre za prestižno vozilo, s “prestižno” ceno. A slednjo zlahka zna in zmore upravičiti!


Ključni podatki: Range Rover Velar (R-Dynamic, HSE, 300):

Cenik
Cena osnovnega modela: 64.452 evrov
Cena testnega vozila z dodatno opremo (na fotografijah): 123.971 evrov
Motor: 2.993 ccm, turbodizelski, šestvaljni
Moč: 221 kW/300 KM
Navor: 700 Nm (1.500 rpm)
Pogon: Štirikolesni
Menjalnik: Samodejni, osemstopenjski (ZF)
Končna hitrost: 241 km/h
Pospešek 0-100 km/h: 6,5 s
Izmerjena poraba na testu pri mešanem ciklu: 7,7 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 673 l/1.731 l
Teža: 1.959 kg



Foto: Luka Gregorič

Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilih @avtoovernet in @lukagregoric.