Peugeot predstavil novega 508 SW

Aktualno, Novosti

Novi 508 SW bo premierno na svetu predstavljen na prihodnjem avtomobilskem salonu v Parizu, njegovo trženje pa bo v Evropi steklo januarja 2019, na mednarodnih trgih pa tekom prvega poletja naslednjega leta.

Nekaj mesecev po lansiranju petvratne limuzine, Peugeot javnosti predstavlja izvedenko SW novega Peugeota 508. Svoj navdih črpa iz sveta izvedenk shooting brake. Vozilo združuje športno eleganco in praktične rešitve, s katerimi ponuja obilo prostora za potnike ter velik in enostavno dostopen prtljažnik.

Avtomobilski segment D v Evropi šteje 1.400.000 vozil. V zadnjih desetih letih so karavani zavzemali večinski delež tega segmenta in to navkljub nenehni rasti ponudb in karoserijskih različic, zlasti SUV-jev. V Evropi je vsako tretje prodano vozilo segmenta D karavan.

Od modela 504 dalje, ki je bil zasnovan pred zdaj že petdesetimi leti, Peugeot razvija svoje karavane na podlagi karoserijskih potez petvratnih limuzin. Iz tega naslova je novi 508 SW pridobil vse stilske poteze izajna petvratne limuzine.

Po zaslugi uporabnih nosilnih drogov strešnega prtljažnika, ki se stilsko ujemajo z oblikovno zasnovo karoserije, je vozilo skoraj tako nizko kot petvratna limuzina, saj v višino meri komaj 1,42 m. To pomeni skoraj 6 centimetrov manj kot pri prejšnji generaciji. V dolžino meri 4,78 metrov (zgolj 3 centimetre več kot petvratna limuzina in 5 centimetrov manj kot prejšnja generacija). Zaradi vrat brez okvira, ki so za karavana proizvajalca vozil za širok krog potrošnikov zares edinstvena lastnost, je oblika karoserije videti stanjšana in bolj dinamična, hkrati pa so njene steklene površine v nižjem položaju.

Zadnji del zaznamuje horizontalna okrasna letev v svetleče črni barvi, ki jo obdajajo tridimenzionalne zadnje luči Full LED, ki so povzete od petvratne limuzine. Luči svetijo tako podnevi kot ponoči s prilagodljivo jakostjo, tako da so barvni “levji kremplji” nenehno dobro vidni.

Prag prtljažnika je nizek in širok (6 cm nižji kot pri petvratni limuzini z oddaljenostjo zgolj 63,5 cm od tal in 2,4 cm širši). Zložljivo napenjalno pregrado razpremo in razkrije se celotna površina prtljažnika, ki pod napenjalno pregrado znaša 530 litrov. Prostornina pod napenjalno pregrado prtljažnika je skoraj enaka kot pri predhodniku (560 litrov).

Okvir vrat prtljažnega prostora je bil v predelu praga tudi ojačan z okrasno oblogo iz nerjavnega jekla za še lažje nakladanje prtljage. Nivo opreme GT ima na podu nameščena vodila iz aluminija in mrežo za zadrževanje prtljage, s katero lahko razporedimo prtljažni prostor.

Modularnost je ena od osnovnih lastnosti karavana, zato je novi 508 SW opremljen z zadnjo sedežno klopjo, ki je deljiva v razmerju 2/3 – 1/3 in ima funkcijo Magic Flat. Ta sistem omogoča preklop obeh delov zadnje sedežne klopi s premikom enostavno dostopnih vzvodov na stranicah prtljažnega prostora. Rezultat tega je skoraj raven pod, pri čemer se celotna prostornina za nakladanje poveča na 1780 litrov.

Potniki na zadnjih sedežih imajo na voljo sedežno klop, katere naslonjalo lahko za več udobja nagnemo pod kotom do 27°. Nad glavami potnikov je za 4 centimetre več prostora kot pri petvratni limuzini. Zadnja vrata, v katera je vdelano zadnje vogalno steklo, so prav tako brez okvira.

Za novega 508 SW je na voljo nova generacija motorjev PureTech in BlueHDi (s tehnologijo SCR pri vseh izvedenkah), ki se vgrajujejo tudi v petvratno limuzino.

Med bencinskimi motorji sta na voljo dve različici na osnovi motorja PureTech s prostornino 1,6 l:
PureTech 180 S&S EAT8,
PureTech 225 S&S EAT8.

Med dizelskimi motorji so na voljo štiri različice BlueHDi s prostornino 1,5 l in 2,0 l:
BlueHDi 130 S&S BVM6,
BlueHDi 130 S&S EAT8,
BlueHDi 160 S&S EAT8,
BlueHDi 180 S&S EAT8.

Vsi našteti motorji so že pridobili homologacijo po standardu “Euro6.d temp”, ki že vnaprej izpolnjuje zahteve standarda Euro6.d, ki bo stopil v veljavo januarja 2020 in zlasti tiste, ki se nanašajo na emisije dušikovih oksidov. Vrednosti emisij CO2 so med najboljšimi v kategoriji (Best in Class) in upoštevajo nove tehnične rešitve postopka WLTP, s katerim se namerava uskladiti homologirane vrednosti porabe in vrednosti porabe pri dejanski rabi.

Paleti motorjev se bo v drugi polovici leta 2019 pridružila zmogljiva bencinska izvedenka Hybride Plug-In z razširjenim načinom delovanja z ničnimi emisijami (ZEV) do 50 km (po ciklu WLTP), hkrati pa bo obdržala enako prostornino prtljažnika, saj se ležišče za baterije nahaja pod sedežem v 2. vrsti.

9Tako kot petvratno limuzino bodo tudi novega 508 SW proizvajali v tovarni v Mulhouseu in bo že ob lansiranju nosil oznako “Origine France Garantie” (proizvedeno v Franciji z garancijo).

Novi 508 SW bo premierno na svetu predstavljen na prihodnjem avtomobilskem salonu v Parizu, njegovo trženje pa bo v Evropi steklo januarja 2019, na mednarodnih trgih pa tekom prvega poletja naslednjega leta.