Test: Range Rover Evoque convertible (nišni model kot odlična alternativa)

Land Rover, Testi, Top

“Če malo zamižim, si kar predstavljam, kako se ob najljubšem ‘komadu’ z odprto streho vozim nekje v Kaliforniji,” je bil samo eden izmed …

“Če malo zamižim, si kar predstavljam, kako se ob najljubšem ‘komadu’ z odprto streho vozim nekje v Kaliforniji,” je bil samo eden izmed slikovitih komentarjev, ki sem jih utegnil zabeležiti med testom novega drznega poizkusa Range Roverja – Evoquea s platneno pomično streho.

Evoque je model z dolgo brado, saj je na trgu prisoten vse od leta 2011. Leta 2017 je prišel čas še za nastop kabrioleta. V osnovi gre za trivratni model. Range Rover ni želel, da bi bil v smer neba neomejeni model zgolj ‘šminka’, pač pa mora imeti slednji v skladu z njihovimi svetimi načeli tudi zelo dobre off-road sposobnosti.

Zelo zanimivo je, da gre v primeru Evoquea kabrioleta za trenutno edinstven primerek na trgu. Če pustimo ob strani njegovo (za mnoge pretirano) vpadljivost, lahko avtomobil za marsikoga predstavlja briljantno alternativo. Kot SUV nudi ugoden položaj za vožnjo in nezahtevno vstopanje v kabino. Na drugi strani prinaša užitke ob odprti strehi, kakršne običajno ponujajo roadsterji – ti pa le v redkih primerih ne predstavljajo dodatnega vozila na domačem dvorišču. Evoque kabrio torej ubije dve muhi na en mah, kar hitro prepozna večina ljudi. Ko dodamo še dejstvo, da gre lahko za zelo močan ‘imidž’ avto, opcija postane le še bolj privlačna – sploh če je oranžen!

Najbolj se preobrazba Evoquea v kabrioleta pozna v notranjosti. OK, pustimo težavno vstopanje na zadnje sedeže, kar je pač posledica trivratne različice. Za razliko od klasičnega trivratnega modela ima kabriolet zadaj prostora zgolj za dva potnika. Pa tudi ta dva imata, sploh če sta višjih postav, svobode bore malo. Tudi prtljažni prostor razpolaga s skromnimi 251 litri uporabne prostornine, ki je še nekoliko manj uporabna zaradi zelo ozke zadje odprtine. Ampak vse to moramo seveda pri tovrstnih vozilih vzeti v zakup in v primerjavi s preostalimi kabrioleti ne pomeni ravno kakšnega posebnega odstopanja.

V notranjosti je moč občutiti kakovost materialov na visokem nivoju ter veliko mero prefinjenosti. Odlični so tudi (standardni) športni sedeži. Streho, zložljivo v obliki črke Z, lahko odpiramo ali zapiramo do hitrosti 48 km/h (30 milj). Kljub platneni strehi v kabino ne prodira preveč šuma. Še najbolj občuten je šum pnevmatik, a nikakor ni moteč.

Kabriolet je zaradi nuje povečanja trdnosti znatno težji od klasičnega Evoquea, kar se bolj kot pri voznih lastnostih (še vedno so izvrstne) pozna pri zadostnosti konjenice pod motornim pokrovom. Dvolitrski turbodizelski štirivaljnik ima sicer 180 konjskih moči, a poganjati več kot dve toni seveda ni mačji kašelj. Pospeški so za vsakdanjo uporabo povsem zadovoljivi, a ljubitelje športne vožnje težko navdušijo. Evoque kabrio sto kilometrov na uro doseže v dobrih desetih sekundah (10,3 s). Nekoliko je na udaru mase tudi poraba goriva, ki jo je pod osem litrov praktično nemogoče spustiti. Prej se bo gibala okoli devetih litrov za sto prevoženih kilometrov. Na našem testnem krogu smo zabeželili rezultat 8,7 l/100 km, kar je na primer enak rezultat kot pri dizelski različici precej bolj zmogljivega Maseratija Levanteja.

Pohvaliti je potrebno tudi delovanje odličnega devetstopenjskega samodejnega menjalnika, ki prenaša moč motorja na vsa štiri kolesa. Štirikolesni pogon pri Evoqueu ni za okras, pač pa je avtomobil tudi izven asfaltnih površin z njegovo pomočjo lahko zelo uporaben. Evoque ima namreč tudi nekatere asistence za off-road vožnjo. Edini problem, ki je na vidiku so zgolj velika, 20-palčna platišča, ki jih seveda ne boste želeli poškodovati. Skoraj prepričan sem, da bo večina Evoqueov kabrioletov tako veliko večino svojega življenja preživela na asfaltnih površinah.

Evoque convertible torej prinaša cestno ekskluzivo in dobrodošlo, drzno osvežitev avtomobilskega trga. Čeprav ima ta svojo ceno – osnovna različica stane dobrih 63.700 evrov, naša testna pa skoraj 77.500 evrov – avtomobil predstavlja dobro alternativo, ki lahko po mojem mnenju zelo učinkovito sprosti mesto v domači mobilnostni floti.


Range Roverja Evoquea si lahko po svoji meri sestavite na portalu Avtoklik ter zanj prejmete konkretne ponudbe slovenskih pooblaščenih trgovcev z vozili Range Rover.


Ključni podatki: Range rover evoque convertible (2.0 TD4 180 KM HSE dynamic 4WD)

Cenik
Motor: 1.999 ccm, turbodizelski, štirivaljni
Moč: 132 kW/180 KM
Navor: 430 Nm (1.750 rpm)
Menjalnik: 9-stopenjski samodejni
Pogon: Štirikolesni
Končna hitrost: 195 km/h
Pospešek 0-100 km/h: 9,3 s
Izmerjena poraba na testu pri mešanem ciklu: 8,7 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 251 l



Foto: Luka Gregoric

Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilih @avtoovernet in @lukagregoric.