Test: Mondeo hibrid 2017 (pogled v prihodnost Ford vozil)

Ford, Testi

Iz vidika tehnološkega napredka so električna in hibridna vozila vedno zanimiva, še posebej v času, ko se napoveduje elektrifikacija prihodnosti. Temu trendu se pridružuje tudi Ford s svojim Mondeom s hibridnim pogonom za katerega naj bi se odločili okoljsko ozaveščeni kupci, ki si želijo udobno vožnjo in prostornost v avtomobilu. Gre za prvi Fordom model […]

Iz vidika tehnološkega napredka so električna in hibridna vozila vedno zanimiva, še posebej v času, ko se napoveduje elektrifikacija prihodnosti.

Temu trendu se pridružuje tudi Ford s svojim Mondeom s hibridnim pogonom za katerega naj bi se odločili okoljsko ozaveščeni kupci, ki si želijo udobno vožnjo in prostornost v avtomobilu. Gre za prvi Fordom model s hibridnim pogonom, ki je na voljo na evropskem trgu.

Zanimiva zgodovina Forda

Čeprav imamo danes občutek, da gre pri elektrifikaciji avtomobilov za pionirsko tehnologijo temu ni povsem tako. Že davnega leta 1839 naj bi Škot Robert Anderson kot prvi izumil zelo preprosto električno vozilo. Zanimivo pa je, da Forda (takrat skupaj s slavnim Edisonom) zaznamujejo prvi zametki oziroma kar izdelava prvega električnega avtomobila že v letu 1910 – 1914 a je projekt električnega avtomobila kasneje propadel, kaj več o tem si lahko preberete v zanimivem prispevku z naslovom – How Henry Ford And Thomas Edison Killed The Electric Car.

Ravno zaradi tega zgodovinskega trenutka lahko zapišem, da je danes škoda, da (ironično) Ford kljub bogati in zanimivi zgodovini v segmentu hibridno – električnih vozil ni že prej prepoznal potenciala pri razvoju, kar se mu danes zagotovo malce pozna v segmentu učinkovitosti baterije in na splošno pri ponudbi vozil na hibridni ali električni pogon.

Kako izgleda hibridni Ford danes?

Na videz se hibridni model Mondeo loči le z nekaj značkami tako zunaj kot v notranjosti, kar je sigurno plus za tiste, ki prisegajo ne športno eleganten videz obstoječih modelov in minus za tiste, ki želijo ob nakupu hibridnega avtomobila nekaj več (futuristične) pozornosti na cesti.

Ta Fordov hibrid ima vgrajeno 1,4 kWh baterijo, ki se samodejno (po potrebi) vključi in lahko pri pogonu deluje samostojno ali skupaj s pogonom na bencin. Tako, kot do sedaj pri vseh hibridnih avtomobilih, se baterija aktivira pri nežnem speljevanju, vožnji po parkirišču in pri konstantni potovalni hitrosti, polni pa ob zaviranju oziroma med vožnjo. Za razliko od ostalih hibridov sem med vožnjo imel občutek, da se za odtenek vozi dalj časa s pomočjo baterije, kot bi želel do zadnjega atoma moči izkoristiti ta alternativni pogon. 

Zmogljivost in vozne lastnosti hibrida se po moji izkušnji uvrščajo med povprečne hibride oziroma drugače povedano, od Forda sem v tem segmentu pričakoval več, saj gre za vozilo, ki z velikostjo, kakovostno opremo in udobjem v osnovi nudi veliko. Na testu je bila kombinirana poraba 6,2 l / 100 km, kar je za odtenek več oziroma na ravni porabe pri sorodnih Fordovih motorjih na dizelski pogon. Kar nekaj ljudi s katerimi sem se naključno pogovarjal o hibridnih avtomobilih ima percepcijo, da je poraba pri takšnih vozilih manjša kot pri tistih s pogonom na dizel.

Zaradi postavitve hibridne tehnologije (baterije) je prtljažni prostor manjši in omogoča še vedno solidnih 383 litrov prostora a zaradi nenavadne oblike ta prostor ni ravno ergonomično zasnovan.

Kaj pravzaprav dela Modea drugačnega v svetu hibridnih vozil?

Mondeo zagotovo navduši z udobjem in vso dodatno opremo / tehnologijo (LED žarometi, dobro podvozje, dobri varnostno-asistenčni sistemi, učinkovito prezračevanje sedežev …), ki vožnjo dvigne na višji nivo. Mondeo je eden tistih avtomobilov, ko imaš ob prihodu na želen cilj občutek, da bi se raje peljal še naprej. S hibridnim oziroma verjetno v prihodnje s povsem električnim pogonom si pri Fordu utirajo pot v električno in (upam, da v) bolj čisto prihodnost, ki se ji avtomobilski proizvajalci skoraj zagotovo ne morejo izogniti. Vprašanje, ki me muči že vrsto let pa še vedno ostaja – kako čista so v resnici vozila na električni pogon v  celotnem svojem življenjskem ciklu?  

Mondeo hibrid podatki

Cena osnovnega modela: 32.120 EUR
Cena testnega modela: 45.170 EUR
Motor: 1.999 ccm
Moč: 137 kW / 187 KM pri 6000 vrtljajih/min.
Menjalnik: samodejni
Pospešek: 9,2 sek. do 100 km/h
Končna hitrost: 187 km/h
Poraba na testu pri mešanem ciklu: 6,2 l/100 km

Foto: Jan Gregorin