Novo doma: Renault Koleos (pozabite, kar že veste o tem imenu)

Novo doma, Top

Renault Koleos, pred katerim stoji letnica 2017, je popolnoma neprimerljiv avtomobil s svojim predhodnikom, ki je luč sveta ugledal leta 2008 …

Renault Koleos, pred katerim stoji letnica 2017, je popolnoma neprimerljiv avtomobil s svojim predhodnikom, ki je luč sveta ugledal leta 2008. Novinec bo zagotovo močan konkurent v D-SUV segmentu, ki raste zelo hitro, tudi zaradi čedalje večjega števila novih modelov, ki prihajajo na trg.

Ime Koleos odslej označuje mogočnega Renaultovega športnega terenca, ki veliko stavi na dizajn. Že zunanji izgled avtomobila zaznamuje množica detajlov. Prednja maska spominja na Renaultovega Talismana. Ponovno izstopajo prednji žarometi v obliki črke “C”. Tudi zadaj so luči v tehnologiji LED. Dolžina avtomobila znaša 4,67 m, medosna razdalja pa 2,7 m, kar pomeni, da je med najdaljšimi v segmentu.

V notranjosti Koleosa je v ospredju udobje in težnja po zagotovitvi prijetnega ambienta. Izgled armaturne plošče je tipičen Renaultov, ki smo se ga že dodobra navadili iz preostalih modelov. Kljub temu je moč opaziti nekatere posebne detajle. Pri bolje opremljenih različicah so na voljo komfortni, izredno lepo oblikovani sedeži. Tako prednji kot zadnji so lahko ogrevani, prednji pa še hlajeni.

Za nove Renaultove modele je značilna visoka mera možnosti personalizacije voznikovega mesta. R-link (osrednji sistem) je že dobro poznan. Pri Koleosu je na voljo tudi povezljivost prek sistemov Apple Car Play in Android Auto. Za boljšo kvaliteto predvajanja glasbe je tu tudi ozvočenje znamke Bose (13 zvočnikov).

Prtljažni prostor Renaulta Koleosa ima prostornino 579 litrov, oz. 1.795 litrov, ko podremo zadnjo klop. Vrata prtljažnega prostora lahko odpremo in zapremo prostoročno. Koleos je tudi prvi Renaultov model, kjer kupec lahko naroči povsem električno vlečno kljuko.

Od asistenčnih sistemov so najpomembnejši zaviranje v sili, zaznavanje utrujenosti, sistem za preprečitev zapustitve voznega pasu, sistem za nadzor mrtvih kotov, branje prometnih znakov, senzorji in kamere v načinu 360-stopinj ter sistem za samodejno parkiranje.

Koleos je na voljo s štirikolesnim pogonom, ki si ga je “sposodil” od Nissana. Primarno je vključen pogon na prednji kolesni par. Voznik lahko izbira med tremi načini pogona, in sicer zgolj na prednji kolesni par, avtomatično delovanje in delovanje 50:50 (4WD lock). Motorno paleto zajemata dva različna dizelska agregata, ki imata 130 ali 175 konjskih moči. Zmogljivejši je na voljo z dvo- ali štirikolesnim pogonom ter ročnim ali samodejnim menjalnikom.

Koleosa proizvajajo v Busanu v Južni Koreji. Ponudba zajema tri različne nivoje opreme – Zen, Intens in Initiale Paris. Zen se prične pri 26.900 evrov, medtem, ko boste za najbolje opremljenega – Initiale Paris – odšteli vsaj 38.900 evrov. Renault ponuja 1.000 evrov rednega popusta.