Test: Ford Ka+ (simpatičen in preprost)

Ford, Testi, Top

Testirali smo Fordovega malčka Ka+.

Ford Ka+ je v svoji biti podrejen učinkoviti in preprosti mobilnosti. Gre namreč za nizkocenovnika, ki skuša ugajati manj zahtevnim kupcem. Še vedno domuje na mestnih ulicah …

Ford Ka je bil prvič predstavljen 11. septembra 1996 kot najmanjša in najcenejša pridobitev za Fordovo modelno paleto. Ka (danes s plusom) tako še vedno uresničuje svoje poslanstvo, četudi je postal nekoliko večji in bolj odrasel. Največja razlika je na področju dizajna, saj je ta sedaj precej manj poseben kot nekoč.

Zunanji videz vozila je podrejen predvsem funkcionalnosti. Vozilo je oblikovano tako, da za “najnižjo ceno” zagotavlja kar največ prostora. Kljub vsemu je Ka+ ličen in povsem simpatičen avtomobil. Še posebej dopadljiva je njegova maska, ki sovpada s trenutnimi Fordovimi smernicami.

V notranjosti lahko potegnemo vzporednice s Fordovimi modeli prejšnjih generacij, tako z oblikovnega kot funkcionalnega vidika. Kljub vsemu je za doplačila na voljo nekaj priboljškov (npr. vzvratna kamera). V testnem vozilu smo se razveselili tudi digitalnega radia (DAB). Sama pozicija sedenja je za tovrsten avtomobil povsem zadovoljiva in ustrezna. Tudi vstopanje in izstopanje je preprosto. Sedeži so udobni. Morda boste nekateri pogrešali nastavljanje volanskega obroča po globini.

Veliko pozornosti smo namenili prostoru na zadnji klopi (Ka+ sprejme 5 potnikov). Ka+ prinaša dobre novice, saj je prostora tako za noge kot glavo v izobilju – tudi za osebe višjih rasti. Kljub vsemu je tri potnike na zadnjo klop dokaj težko, vsekakor pa neudobno posesti.

Ka+ je nenavadno razkošen z odlagalnimi mesti. Še posebej zanimivo je, da nudi zelo veliko število takih, ki zaradi svoje oblike velikodušno sprejmejo plastenke. Prtljažni prostor ima prostornino 270 litrov, kar je glede na standarde relativno skromna številka. A v praksi nismo zaznali kakšne posebne prostorske stiske, seveda pa smo v obzir vzeli danosti vozila takšne velikosti. Minus, ki to ni, torej. Nekaj privajanja bo zahtevalo še odpiranje prtljažnih vrat, ki je mogoče zgolj prek stikala v kabini, ali pa s tipko na ključu.

Nad peterico potnikov v vozilu se nikakor ne navdušuje tudi pogosnski agregat, ki smo ga preizkusili v testnem vozilu in predstavlja edino opcijo pri tem modelu. Gre za atmosferski štirivaljnik, ki ima prostornino 1,2 litra. Skupno proizvede 85 konjskih moči, ki predstavljajo dovolj visoko številko, če se vozite sami (še posebej v mestu). Na avtocesti in ob širši družbi v vozilu pa je motor seveda nekoliko prešibak. Prestava ali dve nižje (menjalnik je 5-stopenjski, ročni) – in gre.

Na našem testnem krogu smo izmerili porabo 6,1 litra, kar je zelo dobra številka, saj gre za mešano in relativno dinamično vožnjo, ki vsebuje tudi avtocesto. Če vzamemo zgolj “mestne” številke, so te v primerjavi s konkurenco še nekoliko boljše!

Ka+ je torej idealen avtomobil za tiste, ki si želite preprostega in funkcionalnega vozila, večino kilometrov pa prevozite v mestu. Če želite nekoliko več imidža, pa ima Ford vselej pripravljeno IZVRSTNO Fiesto.


Ključni podatki: Ford Ka+ (1.2 TI-VCT Trend)

Cenik
Motor: 1.196 ccm, bencinski, štirivaljni
Moč: 63 kW/85 KM
Navor: 112 Nm (4.000 rpm)
Pogon: Dvokolesni, na prednji par
Končna hitrost: 169 km/h
Pospešek 0-100 km/h: 13,5 s
Izmerjena poraba na testu pri mešanem ciklu: 6,1 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 270 l/849 lFoto: Luka Gregorič

Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilih @avtoovernet in @lukagregoric.