Test: Fiat 500L (navduši z drugačnostjo)

Fiat, Testi, Top

Preizkusili smo osveženega najprostornejšega predstavnika družine 500 – Fiata 500L v izvedbi Cross.

Fiat 500L vztraja v razredu manjših enoprostorcev – razredu, ki se mu glede na trenutne trende v avtomobilski industriji ne piše prav dobro.

Kam smo prišli … V dobrih 10 letih od razmaha športnih terencev, oz. križancev lahko vsakemu avtomobilu, ki še vztraja v razredu enoprostorcev, že skoraj rečemo posebnež.

No, pa tudi Fiat 500L v izvedbi Cross, kakršno smo preizkusili tokrat, že malo zavije v smer križancev, ali pa skuša nanje vsaj malo spominjati.

500L je konec preteklega leta doživel prenovo, ki je bila relativno obsežna. Kaj je novega?

Zunanjost

Spremembe na zunanjosti: Novi so maska, prednji odbijač s kromiranimi vstavki ter dnevne luči (v obliki ničle kot v logotipu 500). Zadaj ima avtomobil drugače postavljene meglenki in luči za vzvratno vožnjo (na spodnjem delu). Nov je tudi zadnji odbijač. Avtomobil je na voljo v 10 pastelnih ali kovinskih barvah in treh vrstah strehe. Skupno je tako na voljo 36 kombinacij. Nove barve so pastelno modra, bronasto rjava ter pastelno oranžna.

Fiat 500L Cross ima bolj robusten in športen izgled. Je 2,5 centimetra višji od klasične razliciče. Tudi ta je seveda vizualno osvežen, razlike pa lahko najbolje opazite na priloženih fotografijah. Po našem mnenju je izvedba Cross dobrodošla popestritev videza sicer simpatičnega, a ne najbolj vizualno razburljivega Fiata 500L.

Notranjost

Spremembe v notranjosti: V potniški kabini so najbolj opazne novosti volan, merilniki z osrednjim zaslonom ter višje nameščena prestavna ročica. Infotainment ima nov 7-palčni zaslon (U-Connect). Nova je tudi pozivija stikal za klimatsko napravo. Ambient lahko kupec nadgradi z zvočnim sistemom Beats Audio.

Počutje v potniški kabini je zelo dobro. Ta je zelo prostorna. Občutek prostornosti je celo večji, kot bi rekli ob pogledu na avtomobil. Materiali so nadpovprečno kakovostni, le na določenih točkah nekoliko robustni. Presodite, koliko vam je to všeč. Volanski obroč je odlično zasnovan, prav tako je zanimiv občutek pri rokovanju z lično oblikovano prestavno ročico. Stikala so kakovostno izdelana in zelo logično umeščena. Hvalimo tudi detajle, ki dajo jasno in glasno vedeti, da vozite Fiata 500. So pa zelo lično zasnovani in umeščeni. To je seveda področje, kjer Italijani “razturajo”.

Motor in menjalnik

Pogonska paleta obsega 5- ali 6-stopenjski ročni ali robotizirani menjalnik. Bencinska motorja sta 1.4-litrska s 95 ali 120 KM. Dizelska agregata sta 1.3-litrski ali 1.6-litrski. Preizkusili smo testni model z 1.6-litrskim turbodizelskim motorjem. Gre za štirivaljnik, ki razvije največ 120 KM. Več kot dovolj. Po našem mnenju gre za enega najboljših turbodizelskih motorjev na trgu ta hip. Zmogljivosti so daleč nad pričakovanji, kupca pa motor nagradi tudi z zelo visoko stopnjo varčnosti. Na našem testnem krogu smo zabeležili 6,1 porabljenega litra na 100 prevoženih kilometrov. Za ta razred zavidljiv rezultat.

Preizkusili smo tudi šeststopenjski ročni menjalnik. Natančen ter prijeten in nezahteven za uporabo – bi lahko dejali ob njem. Priporočamo izbiro. Mimogrede, prestavna ročica vas bo zagotovo navdušila.

Vožnja

Avtomobil lahko upravljamo v treh načinih vožnje (normal, traction+ in gravity control). Slednja sta namenjena predvsem vožnji po neutrjenih podlagah, zato bo seveda več ali manj v uporabi prvi. 500L z voznimi lastnostmi ne navdušuje dinamike željnih voznikov, a to od njega, roko na srce, niti ne pričakujemo. Kupec tovrstnega avtomobila si bo želel udobja in sproščujoče vožnje, ki pa ju 500L zmore ponuditi v relativno veliki meri. Kljub temu so prav vozne lastnosti področje, kjer je pri tem avtomobilu še največ prostora za napredek.

Lastništvo

Nivo opreme City je na voljo samo na slovenskem trgu. Vstopna cena zanj (to je najcenejša različica) je 12.990 evrov. V to ceno so vključeni tudi letna vinjeta, zimske pnevmatike ter 5-letno jamstvo.

Začetna cena za model Cross z najmočnejšim turbodizlom medtem z vključenim popustom za 490 evrov preseže 20 tisočakov. Nam se zdi to popolnoma sprejemljivo, saj 500L Cross nudi zelo veliko, v številnih pogledih več kot “klasični” križanci, ki mu stojijo naproti. Fiat je tokrat opravil dober posel, celo brez posebnega vključevanja čustev … 😉

Ocena

Končna ocena vtisa preizkušenega vozila: 9/10 ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️?

Prostornost in praktičnost: 9/10
Motor in menjalnik: 10/10
Vozne lastnosti: 5/10
Tehnologije: 7/10


Ključni podatki testnega vozila Fiat 500L Cross:

Cenik 500L
Cenik 500L Cross
Motor: 1.589 ccm, turbodizelski, štirivaljni
Moč: 88 kW/120 KM (3.750 rpm)
Navor: 320 Nm (1.750 rpm)
Pogon: Dvokolesni, na prednji par
Menjalnik: Ročni, šeststopenjski
Končna hitrost: 183 km/h
Čas pospeška 0-100 km/h: 11,5 s
Izmerjena poraba na testu pri mešanem ciklu: 6,1 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 455-1.480 l
Teža: 1.390 kg
Medosna razdalja: 2.612 mm



Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Zgodbam iz zakulisja naših testov lahko sledite tudi na Instagram profilih @avtoovernet in @lukagregoric, kjer dogaja na polno. ??