Novo doma: Audi Q8 (če je izbira med kupejem in terencem pretežka odločitev)

Novo doma, Top

Slovenska premiera Audija Q8.

Audi Q8 pooseblja več karoserijskih različic. Gre za vozilo, ki postavo športnega terenca združuje s kupejevskim duhom in linijami. Trenutno je na voljo zgolj model 50 TDI Quattro (210 kW/286 KM). Vstopna cena znaša 83.400 evrov.

Motor z oznako 50 TDI ima 286 KM in 600 Nm navora. Dopolnjuje ga 8-stopenjski samodejni menjalnik Tiptronic. Gre za blagega hibrida, saj 48 V baterija omogoča jadranje in delovanje sistema start-stop do hitrosti 22 km/h.

Poleg različice 50 TDI bo na voljo tudi različica 45 TDI z 231 KM. Pri Audiju so potrdili tudi bencinski motor 55 TFSI – gre za turbo šestvaljnik s 340 KM. Najmočnejša bo kajpak različica SQ8. Ta bo gnana s pomočjo 4-litrskega osemvaljnika, ki bo proizvajal maksimalnih 435 KM. Ponovno je tu tudi pogon Quattro (razmerje moči 40:60 v korist zadnjega pogona, ki se seveda po potrebi prilagaja).

Q8 ni zgolj derivat Audija Q7, pač pa je ta model razvit povsem na novo. S Q7 si še vedno deli platformo in pogonske sklope.

Audi Q8 je dolg malo manj od 5 metrov (od Q7 je krajši za 7 cm), medosna razdalja pa meri skoraj 3 metre (enako kot pri Q7). V primerjavi z Audijem Q7 sta previsa spredaj in zadaj nekoliko krajša. Širina Audija Q8 znaša malenkost manj od 2 metrov, višina pa je seveda odvisna od izbire podvozja.

Serijsko so na voljo klasične jeklene z nastavljivimi blažilniki, opcijsko pa tudi zračno podvozje, ki ga lahko dvignemo ali spustimo za 9 centimetrov. Kupec bo lahko izbiral med dvema vrstama zračnega vzmetenja. Športno je trše, klasično mehkejše. Mogoča je kombinacija športne zunanjosti in klasičnega vzmetenja in obratno. Pri nakladanju prtljažnika se avto lahko zadaj spusti za 65 mm.

Opcijsko je Q8 lahko opremljen tudi z dinamičnim štirikolesnim krmiljenjem. To zagotavlja manjši obračalni krog za večjo agilnost.

Zanimivost: Audi Q8 marsikoga malo spominja na Lamborghinija Urusa. Avtomobila si delita platformo, kljub temu pa težko trdimo, da sta si v sorodu. No, če že hočete, vzvratna ogledala so na obeh avtomobilih enaka. 😉

Pri Audiju so želeli, da bi bil poudarek pri Q8 tudi na uporabnosti – ne le na videzu. Trdijo, da je od tekmecev kljub kupejevski zasnovi celo bolj praktičen. Kljub nakazani kupejevski zasnovi ima precej prostora na zadnjih sedežih. Zadnja klop je pomična, in se zlaga v razmerju 60:40. Nastavljiv je tudi naklon naslona. Prtljažni prostor ima volumen 605 litrov. Ko podremo zadnjo klop, se sprosti 1.755 litrov prostornine.

Vizualne posebnosti Audija Q8 so posebna osemkotna maska in zavorna luč čez celotno dolžino vozila. Neglede na barvo vozila je pas med zadnjima žarometoma črn – zaradi tradicije.

V notranjosti situacija zelo podobna kot pri ostalih Audijevih modelih. Zasloni na dotik so enaki. Zračne reže zgoraj so združene v enotno linijo. Kakorkoli usmerjamo šobe, so linije poravnane. Za še boljšo zvočno izolacijo lahko naročimo tudi dvoslojno 6-milimetrsko aktustično steklo (s tem seveda rabimo povezavo telefona z zunanjo anteno, ker imamo lahko težave s signalom).

Pri Audiju so s Q8 uspeli zagotoviti 360-stopinjsko zaščito vozila z vsemi tipali. Sistem lahko reagira neglede na to, od kje prihaja nevarnost. Prej je so bile reakcije omejene na smeri spredaj in zadaj. Če avtomobil zazna možnost trka sproži preventivne ukrepe kot so zapiranje oken in zategovanje pasov.

Na voljo je tudi asistenca za prikolico. Sistem je naprednejši kot pri Volkswagnu. Tokrat vse nastavljamo na osrednjem zaslonu. Avto lahko vleče do 2800 kg, z zračnim vzmetenjem pa do 3500 kg. Sistem preko kamere določa smer premikanja prikolice. Volan se vrti sam, s stopalkami pa upravlja voznik.

Pri slovenskem uvozniku pravijo, da bodo letošnje izdobave precej odvisne od proizvodnih količin. Navkljub temu naj bi letos na slovenske ceste že zapeljalo prvih dvajset vozil. Za leto 2019 so si zadali cilj prodati 50-60 vozil.