Subaru Forester 2.0D Exclusive

Subaru, Testi

Subaru, to je ta japonska znamka, ki jo v Sloveniji najpogosteje zasledimo v malce odmaknjenih krajih, težje dostopnih slovi po svojem štirikolesnem pogonu in bokserski zasnovi motorjev. Tudi prenovljeni Forester svojega porekla ne skriva.

Subaru, to je ta japonska znamka, ki jo v Sloveniji najpogosteje zasledimo v malce odmaknjenih krajih, težje dostopnih, slovi po svojem štirikolesnem pogonu in bokserski zasnovi motorjev. Tudi prenovljeni Forester svojega porekla ne skriva.

Oblikovno so Subaruji vse bolj modni. Model XV, ki sem ga imel na testu lani junija, je kot prvi nakazal, da želi ta znamka večji kos pogače na trgu. In tako je tudi prav. A še vedno so pri Subaruju poskrbeli, da bo tudi Forester v prenovljeni obliki dovolj robusten, da se ne bo poškodoval pri kakšnem malce težjem klancu po gozdu navzgor ali navzdol.

subaru forester 2013

subaru forester 2.0d 2013 test

Notranjost ne skriva, da sediš v terenskem vozilu.

V notranjosti, napredka pri oblikovanju zunanjosti, žal še ni pretirano opaziti. Vsekakor pa bo ta Subaru všeč tistim, ki so navajeni klasične, preproste, pregledne zasnove. Armaturna plošča ne vzbuja pri uporabniku ravno čustev, a zato vliva toliko večjo mero zaupanja v delovanje. Volanski obroč oblečen v usnje je ravno primeren za kakšne terenske vožnje – dobro oprijemljiv in gumbi na njemu niso v napoto. Prednja sedeža sta udobna, primerna tudi za daljše poti z le večkrat opaženo opazko – imata kratek sedalni del. Sta pa tudi ogrevana z dvema stopnjama nastavitve. Zadnja klop bo prenesla brez težav tri ‘riti’. Prtljažnik pa je primerno velik, večji kot pri predhodniku, in tudi uporaben s preprosto zasnovanim rolojem. Panoramsko strešno okno z možnostjo odprtja, usnje, dvopodročna klimatska naprava in pametni ključ pričarajo v tem vozilu malce luksuznega občutka. Piko na i pa dodajo še na dotik občutljiv zaslon z navigacijo, uporaben tempomat in možnost prostoročnega telefoniranja. Preglednost vozila nazaj olajša vzratna kamera, medtem ko je spredaj Forester kar dobro pregleden zaradi odrezavih linij.

subaru forester notranjost 2013 subaru forester prtljažnik 2013

Poraba je malce višja zaradi stalnega štirikolesnega pogona.

Poraba je malce višja zaradi stalnega štirikolesnega pogona.

Turbodizelski boksersko zasnovan pogonski agregat poganja zmeraj vsa štiri kolesa. Slabo? Mogoče za tiste, ki tega ne potrebujejo ravno pogosto, a uporabno za tiste, ki se nenehno nahajajo na slabših poteh, kot so gozdarji, lovci, pohodniki, vinogradniki, ipd… Delovanje štirikolesnega pogona lahko spremljate na osrednjem zaslonu na vrhu armaturne plošče kjer je tudi napreden potovalni računalnik s povprečno porabo, prevoženimi kilometri, grafom porabe zadnji čas in ostalimi informacijami. Simetrični stalni štirikolesni pogon, za katerega skrbi osrednji diferencial z visko sklopko, premaga ovire tudi tistega zahtevnejšega uporabnika. Temu primerna je tudi poraba, ki nam je v kombinirani vožnji znašala med 7,2 in 8 litri dizelskega goriva na sto prevoženih kilometrov. Hja, kdor si želi varčnejši avtomobil in nima potrebe po stalnem 4×4 pogonu, potem naj kar preskoči to izbiro. Navora je že v nizkih vrtljajih dovolj, če dodamo zmeren nivo plina, zato je ta avtomobil prav prijetno terensko poskočen. Do maksimalnih obratov pa se zvrti zelo hitro. Serijski ESP zadovoljivo uporablja svojo nalogo.

subaru forester 2013 test spredaj subaru forester 2013 test zadaj

Vožnja s Foresterjem je razumljivo udobnejša kot z njegovimi predhodniki, a še vedno terenska, kar pomeni, da se rad malce bolj nagiba v zavojih. Vsekakor pa se ta avto raje pelje po terenu z zmerno hitrostjo, kot pa na dolgočasnih avtocestah pri 130 km/h. Menjalnik, ki je sicer natančen, je predvsem robustno izdelan. Prestavlja se zanesljivo.

subaru forester 2013

Forester ni za vsakogar. Subaru bo očitno moral premisliti ali ima še smisel nadaljevati filozofijo s stalnim štirikolesnim pogonom ali le preklopiti na elektronsko porazdeljevanje pogona in s tem pridobiti nekaj več strank. Do tedaj pa bodo ta vozila najverjetneje razervirana za tiste, ki to resnično potrebujejo in ti dobijo to za kar plačajo.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Subaru Forester 2.0D si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.
_______
Podatki:

Motor / menjalnik: 2.0, turbodizelski (108 kW/147 KM, 350 Nm) / 6-st. ročni
Poraba po ECE: 7,3 / 5,2 / 5,9 (CO2: 156 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 190 km/h / 10,2 sekund
Dolžina / širina / višina: 4595 / 1795 / 1435 mm
Medosna razdalja: 2640 mm
Teža: 1556 kg
Posoda za gorivo: 60 l
Št. sedežev: 5
Pro. prtljažnika: 505 – 1592 l

Osnovna cena (2.0i, Comfort): 30.388 EUR
Osnovna cena testnega vozila: 40.657 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 41.287 EUR
(dodatna oprema: 630 EUR – kovinska barva)