Spark EV: Chevroletovo električno vozilo

Aktualno, Novosti, Saloni

Po svetovni predstavitvi električnega vozila Spark lani v Los Angelesu bo Chevroletov povsem novi mestni avtomobil na akumulatorski pogon evropskemu občinstvu prvič predstavljen na letošnjem avtomobilskem sejmu v Ženevi. Avtomobil bo na voljo v izbranih državah po Evropi, od leta 2014 dalje. Chevroletov Spark EV naj bi po pričakovanjih postavil mejnik v zmogljivosti za mestni […]

Po svetovni predstavitvi električnega vozila Spark lani v Los Angelesu bo Chevroletov povsem novi mestni avtomobil na akumulatorski pogon evropskemu občinstvu prvič predstavljen na letošnjem avtomobilskem sejmu v Ženevi. Avtomobil bo na voljo v izbranih državah po Evropi, od leta 2014 dalje.

Chevroletov Spark EV naj bi po pričakovanjih postavil mejnik v zmogljivosti za mestni električni avtomobil, poganjata pa ga najnaprednejši električni motor in akumulatorski sistem, ki ju je družba General Motors kdajkoli izdelala.

chevrolet spark EV 2013 

S pospeškom, ki je značilen za športne avtomobile, in enakomernim, a takojšnjim navorom 542 Nm je Spark EV majhen avtomobil s prijetno vozno dinamiko. Srce pogonskega sistema različice Spark EV je električni motor s trajnimi magneti, ki ga je zasnovala družba GM. Razvije lahko več kot 100 kW in omogoči pospešek 0–100 km/h v manj kot 8,5 sekundah.

Spark EV bo opremljen z litij-ionskim akumulatorskim sistemom z več kot 20 kWh, ki deluje s pomočjo aktivnega tekočega hladilnega in ogrevalnega sistema. Z napredno tehnologijo svojega akumulatorja bo Spark EV po pričakovanjih dosegel električni domet, ki je med najboljšimi v tem razredu. Akumulator je bil zasnovan za hitro polnjenje tako z običajnim izmeničnim tokom (AC) kot z enosmernim tokom (DC).

Hitro polnjenje z enosmernim tokom bo avtomobilu omogočilo, da se napolni do 80 odstotkov v približno 20 minutah. Poleg tega akumulatorski sistem omogoča dnevna večkratna hitra polnjenja z enosmernim tokom. Polnjenje z izmeničnim tokom zahteva 6 do 8 ur z uporabo 230-voltne vtičnice. Komplet napajalnega kabla je del standardne opreme.

Med najbolj izstopajočimi elementi njegove notranjosti je sklop merilnikov, nameščen na krmilnem drogu,ki je opremljen z enim od dveh širokih 7-palčnih barvnih zaslonov LCD na dotik. Drugi zaslon se nahaja na sredinski konzoli in služi kot vmesnik za informacijsko-razvedrilni sistem, upravljanje klimatske naprave in za podatke o varčnosti z energijo. 

Spark EV bo standardno opremljen s Chevroletovim povezljivim sistemom MyLink, ki uporabnikom omogoča, da združljive pametne telefone priključijo na radio z zaslonom na dotik visoke ločljivosti. Chevrolet MyLink bo podpiral število izbranih aplikacij, ki bodo uporabnikom omogočale navigacijo s svojimi pametnimi telefoni ter poslušanje radijskih postaj po vsem svetu prek spleta. Vzvratna kamera bo vozniku v pomoč pri vzvratni vožnji.

Poleg tega bodo lahko uporabniki sistema MyLink, ki imajo združljiv iPhone (od različice 4S dalje) z operacijskim sistemom iOS6, uporabljali Siri, napredni sistem za pomoč, s katerim bodo lahko med vožnjo in z rokami na volanu izvajali množico nalog.