Souporaba 100 % električnih vozil Avant2Go odslej tudi v Mariboru in Kranju

Aktualno, Zanimivosti

Sistem souporabe, ki je v Ljubljani že uspešno zaključil prvo (pilotno) fazo, se širi v nova slovenska mesta. Po Murski Soboti – souporaba vozil …

Sistem souporabe, ki je v Ljubljani že uspešno zaključil prvo (pilotno) fazo, se širi v nova slovenska mesta. Po Murski Soboti – souporaba vozil je bila tam zagnana s koncem preteklega leta – bodo vozila Avant2Go odslej na voljo tudi na ulicah Kranja in Maribora.

V Ljubljani že pred časom dosežena druga faza, tudi Kranj in Maribor že v »nizkem štartu«

V Ljubljani je projekt Avant2Go zaživel pred približno letom dni. Število lokacij, kjer uporabniki prevzemajo in vračajo vozila, se je v letu delovanja povečalo za več kot sto odstotkov. Enako rast je doživelo število električnih vozil v floti, ki jih je sedaj v Ljubljani že preko 80. Glavni cilj druge faze je povečanje števila lokacij do te mere, da bo celotno mesto lahko koristilo storitev v radiju nekaj sto metrov.

Matej Čer, idejni vodja projekta Avant2Go je izrazil zadovoljstvo nad doseženim napredkom in optimizem pri zagonu projektov v Kranju in Mariboru: »Električni car sharing predstavlja pomemben del mozaika trajnostne mobilnosti in naša vizija je, da Sloveniji pomagamo na poti k samozadostni državi na področju mobilnosti. Vesel sem, da sta se tudi Maribor in Kranj odločila za dostopno, napredno, čisto in učinkovito mobilnost. Ljubljana je medtem pokazala, da smo na pravi poti in zato optimistično zremo naprej.«

Projekt Avant2Go bo v Kranju v začetku pilotni, v Ljubljani že pred časom dosežena druga faza

V Ljubljani je projekt Avant2Go zaživel pred približno letom dni. Število lokacij, kjer uporabniki prevzemajo in vračajo vozila, se je v letu delovanja povečalo za več kot sto odstotkov. Enako rast je doživelo število električnih vozil v floti, ki jih je sedaj v Ljubljani že preko 80. Glavni cilj druge faze je povečanje števila lokacij do te mere, da bo celotno mesto lahko koristilo storitev v radiju nekaj sto metrov.

Matej Čer, idejni vodja projekta Avant2Go je izrazil zadovoljstvo nad doseženim napredkom in optimizem pri zagonu projekta v Kranju: »Električni car sharing predstavlja pomemben del mozaika trajnostne mobilnosti. Vesel sem, da se je tudi Kranj odločil za dostopno, napredno, čisto in učinkovito mobilnost. Ljubljana je medtem pokazala, da smo na pravi poti in zato optimistično zremo naprej.«

Izposodili si boste lahko vsa pomembnejša kompaktna električna vozila

Že iz Ljubljane in Murske Sobote poznana vozila – BMW i3, Renault ZOE in Smart Electric Drive – bodo opremljena z najzmogljivejšimi baterijami, ki jih ponujajo njihovi proizvajalci, prek slovenskih uvoznikov tudi partnerji projekta Avant2Go.

Poleg navedenih vozil bo odslej v Kranju in Mariboru del voznega parka Avant2Go tudi električni Volkswagen e-Golf. Najnovejši model tega vozila, ki je tradicionalno izredno priljubljeno med slovenskimi vozniki, zmore z enim polnjenjem prevoziti tudi do 300 brezemisijskih kilometrov. BMW i3 – kot najbolj prestižen in poskočen predstavnik kompaktnih električnih vozil – in Renault ZOE – kot najbolj priljubljen električni avto v Evropi v zadnjih dveh letih – sta medtem že nepogrešljiva člana za uporabnice in uporabnike sistema Avant2Go.

 

Mariborčani se veselijo nove možnosti mobilnosti

Podžupan Mestne občine Maribor Saša Pelko je na predstavitvi projekta Avant2Go v Mariboru izpostavil prednosti souporabe električnih vozil v obliki znižanja števila lastniških vozil, manj hrupa in škodljivih izpustov ter posledično boljše kakovosti zraka.

Tudi David Kastelic, predsednik uprave Zavarovalnice Sava, ki je med pomembnejšimi partnerji projekta Avant2Go tudi v Mariboru, je prepričan v pozitiven odziv ljudi: »V Zavarovalnici Sava sledimo trendom in se jim prilagajamo z našimi zavarovanji ter storitvami, ki jih nudimo našim zavarovancem. Prav zaradi tega, smo že v lanskem letu sklenili partnerstvo z Avantcarjem in podprli projekt Avant2Go, ki se danes širi v Maribor. Verjamemo namreč, da je delitvena ekonomija ekonomija prihodnosti in da bomo le tako uspeli skupaj stopiti na pot ekološke ozaveščenosti. Maribor, ki je kot mesto infrastrukturno razvejano, potrebuje tudi tak način ponudbe prevoza, zato sem prepričan, da bo souporaba vozil v Mariboru odlično sprejeta«. V Mariboru bo v prvi fazi na voljo 5 lokacij za souporabo vozil Avant2Go ter 10 do 20 vozil, v naslednji fazi pa ekipa načrtuje še dodatnih 5 lokacij (in vključitev novih vozil).

Prednosti souporabe vozil izpostavil tudi župan Mestne občine Kranj

Zaradi razmeroma majhne oddaljenosti od Ljubljane in Brnika ima Kranj dobre možnosti za nadaljnje, še tesnejše sistematično povezovanje v prihodnosti, kar je med drugim poudaril tudi župan Mestne občine Kranj, Boštjan Trilar: »Zadovoljen sem, da lahko občankam in občanom odslej ponudimo novo alternativo mobilnosti. Ta lahko zmanjša njihove stroške, s čimer Kranj obenem razbremenimo potrebe po velikem številu parkirnih mest, saj vsako vozilo v souporabi pomeni tudi do 10 lastniških vozil manj na cesti,« je še dodal. Avant2Go souporaba vozil se bo v Kranju v naslednjih tednih začela z zaključnimi testiranji sistema za preverjanje zadnjih podrobnosti in lokalnih specifik, naslednji korak pa bo redno delovanje. V začetku bodo na voljo 4 lokacije za souporabo in od 10 do 15 vozil.

Novi paketi in minimalne cene najemov

Prijave novih članov v sistem se lahko opravijo na spletnem naslovu www.avant2go.com. Po registraciji sledi izobraževanje, kjer bodoči uporabniki spoznajo zakonitosti delovanja sistema ter vožnje vanj vključenih električnih vozil. Uporabnikom bodo od jutri na voljo tudi posebni vstopni paketi GO70, GO150 in GO300, ki vključujejo različne prihranke.

Cena za prevožen kilometer in minuto najema vozila je v Mariboru in Kranju enaka kot v Ljubljani in Murski Soboti. Prevožen kilometer stane od 20 do 30 centov, minuta pa od 5 do 10 centov (podnevi) ali 1 do 2 centa (ponoči). Minimalna cena najema je umeščena med Ljubljano in Mursko Soboto in znaša od 2,4 do 4 evre, kar je izvedljivo zaradi krajših razdalj med lokacijami.