Novi Audi A8: prihodnost luksuznega razreda

Aktualno, Novosti

Novi Audi A8 predstavlja prihodnost luksuznega razreda. Četrta generacija paradnega konja znamke je ponovno referenca za prednost v tehniki…

Novi Audi A8 predstavlja prihodnost luksuznega razreda. Četrta generacija paradnega konja znamke je ponovno referenca za prednost v tehniki – z novim oblikovalskim slogom, inovativnim konceptom upravljanja z dotikom in dosledno elektrifikacijo pogona. Povrhu je Audi A8 prvi serijski avtomobil na svetu, ki je bil razvit za visoko avtomatizirano vožnjo. Od leta 2018 bodo avtonomne vozne funkcije, kot so parkirni pilot, garažni pilot in pilot za zastoje, postopoma postale del serijske opreme.

Audi A8 naznanja nov slog – zaznamuje začetek obdobja novega dizajna celotne znamke. Njegov sprednji del s širokim, pokončnim enodelnim okvirom mreže hladilnika in skladna, atletska zasnova trupa simbolizirata športno eleganco, visoko kakovost in napreden status. Novi A8 izpolnjuje napovedi, ki jih je Audi nakazal z oblikovalsko študijo prologue. Luksuzno limuzino zaznamuje mogočen videz – tako v običajni različici, ki v dolžino meri 5,17 m, kot tudi v različici A8 L, s 13 cm daljšo medosno razdaljo.

Podoba paradnega modela je nazorno razvidna tako podnevi kot ponoči. Za to skrbijo tako HD matrični LED-žarometi z Audijevimi laserskimi lučmi kot tudi pas svetlečih diod v kombinaciji z zadnjimi lučmi v OLED-tehnologiji, ki voznika pričakajo in se od njega poslovijo z edinstvenimi svetlobnimi animacijami.

Svoboda je izrazita značilnost zasnove novega razumevanja luksuznosti. Zato je Audi A8 podoben izjemno prostornemu, razkošnemu salonu. V obeh karoserijskih različicah je v primerjavi s predhodnikom bistveno daljši. Ponudba opreme in materialov nudi široko paleto možnosti, in hkrati v vsaki podrobnosti odraža najvišjo proizvodno raven – od perforacij na sedežnih prevlekah do električno pomičnih zaslonk nad prezračevalnimi šobami.

Najrazkošnejše mesto v novem Audijevem paradnem modelu je zadaj desno – tam je v Audiju A8 L po želji lahko vgrajen sedež s počivalno funkcijo s številnimi različnimi možnostmi nastavljanja in oporo za noge. Na tem sedežu si lahko potnik na hrbtišču sovoznikovega sedeža v več stopnjah ogreje stopala in si jih zmasira. Doživetje zaokrožajo novi komfortni vzglavniki. Potniki na zadnjih sedežih lahko poleg tega preko svoje upravljalne enote nastavljajo funkcije, kot so ambientna osvetlitev, nove HD matrične bralne lučke in masažna funkcija sedeža, ter opravljajo zasebne telefonske pogovore. Daljinski upravljalnik za zadnji del vozila (Rear Seat Remote) z OLED-zaslonom je tako velik kot pametni telefon, nameščen je v sredinskem naslonu za roke in ga je mogoče odstraniti.

Z radikalno novim konceptom upravljanja Audi svoje visoke standarde kakovosti ponaša v digitalno ero. Iz predhodnika poznana vrtljivo-potisni regulator in sledilna ploščica sta v novem Audiju A8 preteklost. Armaturna plošča v veliki meri ostaja brez tipk in stikal. Njen osrednji del predstavlja 10,1-palčni zaslon na dotik, ki je v izključenem stanju zaradi svojega črnega ploščatega videza skoraj neopazno integriran v črno visokosijajno obrobo.

Upravljalna površina se prikaže, takoj ko se avtomobil odklene. Voznik infotainment sistem upravlja s pritiskom prstov na velikem zaslonu. Na drugem zaslonu na dotik na konzoli sredinskega tunela lahko spreminja nastavitve klimatske naprave in komfortnih funkcij ter ima možnost vnosa besedila. Pri tem lahko svoje zapestje udobno odloži na široko izbirno ročico menjalnika tiptronic ter tako na primer zelo preprosto shrani navigacijski cilj. Ko voznik na zgornjem ali spodnjem zaslonu aktivira funkcijo, v potrditev zasliši in začuti klik. Upravljalne tipke v videzu stekla se odzivajo na enak način. S kombinacijo zvočnih in zaznavnih povratnih informacij ter uporabo uveljavljenih gest za upravljanje na dotik – na primer listanja – je upravljanje novega sistema MMI touch response res varno, intuitivno in hitro.

Še ena novost je obsežno izpopolnjena navigacija, ki se uči sama, in sicer na podlagi predhodno prevoženih poti. Tako voznik prejema iskalne predloge. Poleg tega so v zemljevid vključeni zelo podrobni 3D-modeli večjih evropskih mest, ki poskrbijo za bolj realističen prikaz.

Svetovna premiera: Audi A8 vozi avtonomno

Kot prvi serijski avtomobil na svetu je bil novi Audi A8 razvit prav za visoko avtomatizirano vožnjo. V okviru tega na avtocestah in hitrih cestah s fizično ločenimi pasovi v gostem prometu pri hitrosti do 60 km/h nalogo vožnje prevzame Audi AI pilot za zastoje. Sistem se aktivira s pritiskom na AI-tipko na sredinski konzoli.

Pilot za zastoje uravnava speljevanje, pospeševanje, obračanje volana in zaviranje. Vozniku ni več treba stalno nadzorovati vozila. Roke lahko za dalj časa odmakne z volana in se lahko glede na veljavne nacionalne predpise posveti kateri od aktivnosti, ki jih avtomobil podpira, na primer gleda televizijo v vozilu. Ko sistem doseže svoje omejitve, pozove voznika, naj spet sam prevzame nalogo vožnje.

Z Audi AI daljinsko upravljanim parkirnim pilotom in Audi AI daljinsko upravljanim garažnim pilotom Audi A8 samodejno pod nadzorom voznika zapelje na parkirno mesto in z njega oz. v garažo in iz nje. Ob tem vozniku ni treba sedeti v avtomobilu, saj lahko posamezni sistem zažene z novo aplikacijo myAudi na svojem pametnem telefonu

Podvozje s celim paketom inovacij preizkuša meje fizikalnih zakonitosti. Ena teh inovacij je dinamično štirikolesno krmiljenje. Servo podpora na sprednji premi se prilagaja glede na hitrost, zadnji kolesi pa se glede na hitrostno območje obrneta za nekaj stopinj v nasprotno ali isto smer kot sprednji kolesi. Vodljivost vozila je še bolj dinamična in natančna s športnim diferencialom, ki pogonski navor aktivno porazdeljuje med zadnjima kolesoma in na ta način dopolnjuje stalni štirikolesni pogon quattro, ki je v novem Audiju A8 del serijske opreme.

Pri drugi novi tehnologiji, Audi AI aktivnem podvozju, gre za popolnoma aktiven sistem vzmetenja. Glede na voznikovo željo in vozno situacijo lahko s pomočjo električnih izvajalnikov privzdigne ali spusti vsako kolo posebej. V kombinaciji s sistemom pre sense 360° se vozilo bliskovito privzdigne, če grozi nevarnost stranskega naleta, in tako zmanjša možne posledice trčenja za potnike.

Novi A8 na nemški trg vstopa z dvema turbomotorjema V6 – s  3,0-litrskim motorjem TDI in 3,0-litrskim motorjem TFSI. Dizelski motor proizvede 210 kW (286 KM), bencinski pa 250 kW (340 KM). Nekoliko kasneje se jima bosta pridružila še dva osemvaljnika – 4,0-litrski motor TDI z močjo 320 kW (435 KM) in 4,0-litrski motor TFSI z močjo 338 kW (460 KM). Ekskluzivni najzmogljivejši motor pa predstavlja motor W12 s 6,0 litra prostornine.

 Vseh pet agregatov deluje v kombinaciji z jermenskim zaganjalnim alternatorjem, ki je osrednji del 48-voltnega električnega omrežja. Ta pasivna hibridna tehnologija (MHEV = mild hybrid electric vehicle) omogoča jadranje z izključenim motorjem in prijeten ponovni zagon motorja. Poleg tega ima razširjeno funkcijo start-stop in povišano rekuperacijsko moč na do 12 kW. V seštevku ti ukrepi še bolj znižujejo porabo že tako učinkovitih agregatov – za do 0,7 litra na 100 kilometrov pri realnih voznih razmerah.

Pozneje bo na voljo tudi Audi A8 L e-tron quattro, s svojim močnim priključnohibridnim pogonom: njegov 3,0-litrski motor TFSI in zmogljiv e-agregat dosežeta sistemsko moč 330 kW (449 KM) in sistemski navor 700 Nm. Litij-ionska baterija lahko shrani električno energijo za približno 50 kilometrov vožnje na električni pogon. Opcijsko ga je mogoče polniti tudi z brezžičnim polnilnikom Audi Wireless Charging, pri katerem talna plošča v domači garaži s pomočjo indukcije prenaša električno energijo z močjo 3,6 kW na sprejemno tuljavo na avtomobilu.

Proizvodnja novega Audija A8 in A8 L bo potekala v Neckarsulmu. Na nemški trg bosta vstopila konec jeseni 2017. Osnovna cena za A8 znaša 90.600 evrov, cena za A8 L pa od 94.100 evrov.