Slovenska predstavitev nove Mazde2

Novosti

Nova Mazda2 v segment B prinaša napredne tehnologije SKYACTIV in oblikovalski pristop KODO. Tipične omejitve omenjenega segmenta, kot so skromna opremljenost, udobje in varnost, so v novi Mazdi2 na bistveno višjem nivoju zaradi uporabe naprednih tehnologij, ki omogočajo lahko, a trdno zasnovo, izjemno ekonomičnost, brezkompromisno varnost in zagotavljajo veselje do vožnje. Piko na i dajeta […]

Nova Mazda2 v segment B prinaša napredne tehnologije SKYACTIV in oblikovalski pristop KODO.

Tipične omejitve omenjenega segmenta, kot so skromna opremljenost, udobje in varnost, so v novi Mazdi2 na bistveno višjem nivoju zaradi uporabe naprednih tehnologij, ki omogočajo lahko, a trdno zasnovo, izjemno ekonomičnost, brezkompromisno varnost in zagotavljajo veselje do vožnje. Piko na i dajeta energična oblika in vrhunska notranjost z materiali in kakovostjo izdelavo, ki jo sicer srečamo le pri prestižnih avtomobilih višjih segmentov.

Mazda-2

Če odštejemo ugodno ceno, se zaradi vsega zgoraj naštetega nova Mazda2 lahko uvršča med prestižnejše predstavnike v svojem segmentu, nadaljuje pa zgodbo, ki jo je pred sedmimi leti pričel aktualni model. Takrat so se pri Mazdi uprli trendu nenehnega povečevanja malčkov, ki s sabo nujno prinaša tudi večjo maso in s tem tudi porabo goriva in »dvojko« predstavili v bistveno bolj kompaktnem formatu od konkurence, kar je Mazdi2 prineslo tudi prestižno nagrado World Car of the Year 2008.

stranski-pogled-mazda-2

Pri novi generaciji Mazde2 so v Hirošimi ubrali malce drugačno taktiko. Novinka je sicer precej zrasla in zdaj v dolžino meri 4,06 metra, a je zaradi uporabe lažjih materialov in tehnologij SKYACTIV ohranila vitko linijo, tako da z 970 kilogrami tehta prav toliko kot predhodnica in je hkrati med najlažjimi v segmentu B.

interior-mazda2

Dodatek dolžine se pozna tudi v medosni razdalji, ki je za 8 centimetrov daljša kot pri aktualnem modelu in bistveno prispeva k prostornosti v potniški kabini. Vozniku prilagojena armaturna plošča omogoča maksimalno osredotočenost na dogajanje okoli avtomobila. K temu prispeva tudi prvi prikazovalnik pomembnih informacij za vetrobranskim steklom v tem segmentu in sistem MZD Connect, ki omogoča enostavno in varno uporabo internetnih funkcij ter povezljivost s pametnimi telefoni.

Najmodernejši pogonski sklopi, prilagojeni potrebam in značilnostim kompaktnih mestnih avtomobilov omogočajo maksimalno varčnost ob zmogljivostih, ki sovpadajo z Mazdinim pedigrejem. Novinec v družini SKYACTIV je 1,5-litrski čisti in lahek SKYACTIV-D dizelski motor, ki zmore 77 kW (105 KM) ter največji navor 220 Nm v širokem razponu vrtljajev (med 1.400 in 3.200 vrtljajih v minuti). Povsem nov pogonski agregat je eden najvarčnejših na trgu, saj se zadovolji s povprečno porabo 3,4 litra na 100 prevoženih kilometrov, kar ustreza 89 gramov izpuščenega ogljikovega dioksida na kilometer. Ekstremno nizko kompresijsko razmerje (14,8:1), spremenjena oblika zgorevalnih komor in premišljene tehnične rešitve omogočajo motorju, da tudi brez dodatnega prečiščevanja dušikovih oksidov ustreza okoljski normi Euro6.

Bencinski del motorne palete sestavljajo tri različice 1,5-litrskega SKYACTIV-G motorja. Najšibkejša različica zmore 55 kW (75 KM) in povprečno porabi 4,5 litra neosvinčenega bencina na 100 kilometrov (emisije CO2: 105 g/km), srednja zmore 66 kW (90 KM), najmočnejši primerek pa zmore 85 kW (115 KM), povprečno pa porabi 4,9 litra neosvinčenega bencina na sto kilometrov (emisije CO2: 115 g/km). Pogonski agregat so na voljo v kombinaciji s pet- ali šeststopenjskim ročnim ali šeststopenjskim samodejnim menjalnikom, ki jih odlikuje nizka teža in hitro ter kakovostno pretikanje med prestavami. Vsi motorji so serijsko opremljeni s start-stop sistemom i-stop, SKYACTIV-G 115 pa sodeluje tudi s sistemom za regeneracijo energije pri zaviranju i-ELOOP.

Nova generacija Mazde2 temelji na novih rešitvah na podvozju in karoseriji. Poseben poudarek so pri Mazdi namenili kakovosti izdelave in maksimalnemu zmanjšanju šumov, ki nastanejo pri vožnji, hkrati pa z izboljšavami same strukture in uporabo trdnih, a lahkih materialov dosegli še višji nivo pasivne varnosti.

Za aktivno varnost skrbijo številni varnostni sistemi, zbrani v nabor i-ACTIVSENSE, Mazda2 pa je tudi prvi mali avto, ki ga je mogoče dobiti tudi s popolnimi LED-žarometi.

S svojo novo generacijo prinaša tako Mazda voznikom povsod po svetu naslednjo vznemirljivo interpretacijo malega avtomobila.