Četrti nastop slovenske posadke na reliju v Monte Carlu

Zanimivosti

Posadka Gregor Zdovc s sovoznico Ano Ivanšek bo letos prav gotovo napadala sam vrh razvrstitve priljubljenega, šestnajstega Rallyja alternativnih energij v Monte Carlu Rallye Monte-Carlo des Energies Nouvelles). Na tekmovanje je prijavljenih več kot sto posadk in pomeni vrhunec tekmovanja v pokalu FIA alternativnih energij. Tekmovalci bodo morali prevoziti skoraj 700 kilometrov, čaka jih 7 točnostnih voženj, ob vsem […]

Posadka Gregor Zdovc s sovoznico Ano Ivanšek bo letos prav gotovo napadala sam vrh razvrstitve priljubljenega, šestnajstega Rallyja alternativnih energij v Monte Carlu Rallye Monte-Carlo des Energies Nouvelles). Na tekmovanje je prijavljenih več kot sto posadk in pomeni vrhunec tekmovanja v pokalu FIA alternativnih energij.

Tekmovalci bodo morali prevoziti skoraj 700 kilometrov, čaka jih 7 točnostnih voženj, ob vsem tem pa bodo morali porabiti še najmanj goriva. Prvi dan bodo morali tekmovalci prevoziti koncentracijske etape. Posadke bodo štartale iz Lugana, Annecy-le-Vieuxa (od tam štartata Gregor in Ana), Clermont-Ferranda, ter iz Montaubana. Vse posadke pa se zvečer srečajo v Gapu, rojstnem mestu svetovnega prvaka v reliju Sebastiena Ogiera. Naslednji dan se začne povsem zares. Iz Gapado Digne les Bainsa (prva točnostna vožnja), ter od Dignea do Monaca, kjer bo potrebno opraviti še dve točnostni vožnji. Po prespani noči v Monaku, tekmovalce čakajo še štiri točnostne vožnje. Vse ceste teh preizkušenj so znane predvsem iz pravega rallyja WRC Monte Carlo.

Na reliju bi marala nastopiti še ena (delno) slovenska posadka in sicer Primož Lemež in Isabelle Barciulli, vendar se je Primožu zataknilo in tik pred tekmovanjem je moral odpovedati svoj nastop zaradi poslovno – pravnih težav.

rally-monte-carlo-2015

Gregor Zdovc, ki bo tako vodil edino slovensko posadko, je dobil štartno številko 2. Pred odhodom na štart je dejal:

”Nisem pričakoval, da bom dobil tako dobro štartno številko. To je na tem reliju izredno pomembno, kar sem občutil tudi na lastni koži. Na tem reliju je izredno pomembna sreča – in dobra štartna številka je del te sreče! Lahko si še tako dobro opremljen in pripravljen, pa to nič ne pomaga, če imaš malo smole. Jasno je, da štartam na sam vrh, vendar moram takoj priznati, da bom zadovoljen tudi, če se bom uvrstil do 20. mesta. Če bom dobil kakšno točko, bo to fantastična uvrstitev, če pa se uvrstim na oder za zmagovalce, pa bo to znanstvena fantastika. Ampak kot nekdanjemu športniku nama je z Ano to vseeno cilj. Sicer imam nekaj težav z elektroniko, kajti nekaj dni pred odhodom sem jo želel preizkusiti, pa ne deluje. V teh dneh jo bom poskusil usposobiti. Če ne bo šlo, se bom moral pač zanašati na GPS, ki pa ni preveč točen. Sicer pa tekmujem v ekipi francoskih “plinskih kolegov” in glavni cilj mi je, da se kot ekipa uvrstimo visoko.“

Gregor se na reli odpravlja s toyoto Prius. Poleg tega, da je avtomobil že v osnovi hibrid, ga je Gregor opremil še s plinom. Avtomobil se je v preteklosti že izkazal, prav tako Gregor in Ana, tako da nas njune morebitne dobre uvrstitve tudi na tem reliju ne bi smele presenetiti. Je pa res, da je konkurenca prav na tem tekmovanju daleč najhujša in da za dober rezultat potrebuješ tudi obilico sreče.