Škoda Vision RS kaže dizajn naslednje generacije modelov RS

Zanimivosti

S konceptno študijo Škoda Vision RS bo znamka Škoda na pariškem avtomobilskem salonu 2018 nakazala podobo prihodnjega kompaktnega modela in predstavila smer oblikovanja njihovih športnih modelov z oznako RS.

Škoda Vision RS

S konceptno študijo Škoda Vision RS bo znamka Škoda na pariškem avtomobilskem salonu 2018 nakazala podobo prihodnjega kompaktnega modela in predstavila smer oblikovanja njihovih športnih modelov z oznako RS. Še pred svetovno premiero v oktobru češka znamka z oblikovalsko skico razkriva prve obrise dinamičnega konceptnega modela. Posebni video pa prikazuje, kako študija Škoda Vision RS v oblikovalskem oddelku pod taktirko glavnega oblikovalca Oliverja Stefanija dobiva oblikovno podobo.

 Že na skici se vidi, da konceptni študiji daje močan pečat aerodinamika. Sprednji del je oblikovan natančno in zaradi ploskih žarometov deluje zelo dinamično, na zadku pa prevladujeta difuzor in aerodinamično optimizirani usmernik zraka na robu strehe. Škoda Vision RS je dolg 4.356 mm, širok 1.810 mm in visok samo 1.431 mm, medosna razdalja pa znaša 2.650 mm. Vidi se, da se spogleduje z dirkalnimi modeli in da nakazuje, v katero smer bo šlo oblikovanje prihodnjih športnih modelov z oznako RS, pri čemer se navezuje na 117-letno avtomobilistično tradicijo znamke Škoda. Po vsem svetu znana kratica RS, ki so jo prvič uporabili leta 1974 pri športnih rally modelih 180 RS in 200 RS, zaslovela pa je z uspešnim modelom 130 RS, od leta 2000 označuje vrhunske športne modele različnih Škodinih serij.

Ekskluzivni pogled skozi sicer zaprta vrata

Oddelek Škoda Design domuje v leta 1890 zgrajeni vili ob reki Jizera v predelu Česana v Mladi Boleslav. Je del sodobnega in posebej varovanega tehnološkega centra družbe Škoda Auto, ki so ga v Česano preselili leta 2008, leta 2015 pa so ga ponovno preuredili. Tam se v idiličnem okolju povezu­jeta tehnologija prihodnosti in tradicija, kar ustvarja prav posebno delovno vzdušje, ki spodbuja ustvarjalnost. Tukaj vodja oblikovanja Oliver Stefani s 150 sodelavci iz 26 držav razvija Škodin dizajn prihodnosti. V vili je nekoč živel tekstilni tovarnar Franz Hiller. Na tem zemljišču so v 19. stoletju najprej postavili tekstilne tovarne, sredi 20. stoletja pa so tam prvič izdelali dele za vozila znamke Škoda.

 

V našem videu se kamera približa lepo oblikovani vili. Na notranjem dvorišču vile sedi oblikovalec, ki s spretnimi potezami, ki jih navdihuje legendarni rally avto ŠKODA 130 RS, na tabličnem računalniku skicira športni kompaktni model z natančnimi linijami, tekoče izoblikovanimi formami in markantnimi robovi – Škodo Vision RS.