Začetek proizvodnje novega Macana

Novosti

S tekočega traku zapeljal prvi naročeni primerek nove generacije Porschejeve prodajne uspešnice 

Porsche Macan

S tekočega traku zapeljal prvi naročeni primerek nove generacije Porschejeve prodajne uspešnice

V tovarni v Leipzigu je stekla serijska proizvodnja novega Macana. Prvo vozilo za končnega kupca je uspešno šlo skozi faze izdelave karoserije, lakiranja in montaže. Dele tovarne so posebej prilagodili za novi model. Vozilo, lakirano v mamba zeleni kovinski barvi, je namenjeno kitajskemu kupcu. Kitajska je danes Porschejev največji prodajni trg, Macan pa je s 100.000 prodanimi primerki od leta 2014, ko je prišel na trg, tam še posebej priljubljen. Zaradi konstantno visokega povpraševanja po tem kompaktnem SUV-ju bo zagon serijske proizvodnje hiter kot še nikoli doslej. Že do začetka septembra bodo v tovarni v Leipzigu proizvodnjo novega Macana povečali na več kot 420 vozil na dan, s čimer bodo že v nekaj dneh dosegli visoki nivo prejšnjega modela.

“Macan je brez dvoma uspešnica – za Porsche in za tovarno Leipzig,” je povedal Gerd Rupp, predsednik poslovodstva družbe Porsche Leipzig GmbH. “Leta 2011 je ta model botroval preobratu in prelomnici: takrat smo tovarno v Leipzigu z namenom proizvodnje kompaktnega SUV-ja razširili z vsemi pripadajočimi obrati, z lastno karosernico in lastno lakirnico. Ko je razširjena tovarna februarja 2014 začela obratovati, je bila načrtovana letna proizvodnja 40.000 vozil. Danes na leto za vse svetovne trge izdelamo več kot 90.000 vozil. Od leta 2014 smo tako kupcem po vsem svetu dobavili že okrog 350.000 primerkov našega kompaktnega športnega terenca.”

Z izboljšavami na zunanjosti se novi Macan zdi še bolj športen in sodoben. Temeljito je bila prenovljena oblika zadka, ki nadgrajuje izčiščeno zasnovo prejšnjega modela. S tridimenzionalno izoblikovanim LED-svetlobnim pasom je zadek dobil značilen Porschejev oblikovalski element. Karosernico v tovarni v Leipzigu so morali preurediti prav zaradi nove zasnove zadka vozila. Poleg tega so v montaži optimizirali več področij in jih prilagodili novim proizvodnim korakom za kompaktni SUV, da bi s tem tudi novemu Macanu zagotovili že večkrat nagrajeno kakovost. V študiji začetne kakovosti (“Initial Quality Study”) ameriškega inštituta za tržne raziskave J.D. Power je Porsche Macan doslej že večkrat zasedel prvo mesto, nazadnje lani.

Novi Macan je svetovno premiero doživel konec julija v Šanghaju. Kompaktni SUV, ki žanje velike uspehe že od leta 2014, so temeljito prenovili zlasti v dizajnu, udobju, povezljivosti in vozni dinamiki. Macan tako v svojem segmentu ostaja Porschejeva športna vizitka. Odslej je nova LED-tehnologija serijska tudi za sprednje žaromete. Najbolj izstopajoča novost v notranjosti so 10,9-palčni zaslon na dotik za novi Porsche Communication Management (PCM), novo razporejene in oblikovane prezračevalne šobe ter GT športni volan, kakršnega poznamo iz modela 911. PCM omogoča dostop do novih digitalnih funkcij, kot sta inteligentno glasovno upravljanje in serijska online navigacija. Ponudbo komfortne opreme so med drugim dopolnili z asistenco za zastoje, ionizatorjem in ogrevanim vetrobranskim steklom.