Relist Andreas Aigner, drugouvrščeni relija Santa Domenica, v naslednji sezoni cilja na WRC2

Avtomobilizem, Reli, Šport, WRC

Bivši svetovni prvak v kategoriji PWRC Andreas Aigner, ki se naslednje leto vrača v WRC2, si je z sovoznico Ilko Minor na Reli šovu Santa Domenica …

Bivši svetovni prvak v kategoriji PWRC Andreas Aigner, ki se naslednje leto vrača v WRC2, si je z sovoznico Ilko Minor na Reli šovu Santa Domenica pridirkal drugo mesto.

Relist Andreas Aigner, ki se je leta 2008 kot meteorit izstrelil na Olimp najboljših dirkačev sveta, je ponovno trdno v sedlu. Po ekspresnih rezultatih pri devetnajstih, ki so bili posledica izjemnega naravnega talenta in kančka sreče, je ta mlademu dirkaču hitro obrnila hrbet, ga postavila nazaj v čakalnico in na tovarniških sedežem dala prednost že uveljavljenim dirkačem WRC-ja. Sledila so ne najlažja leta, ko je bilo treba krotiti dirkaški nagon in sprejeti, da je na poti do ciljev manjši obvoz.

Aigner je letos odvozil štiri od sedmih relijev v Avstriji in je avstrijsko državno prvenstvo zaključil na četrtem mestu. A dirkač, ki je nekoč veljal za odkritje Loebovega kova, ni izgubil želje po hitrosti,drsenju in vožnji na meji, nasprotno,za naslednjo sezono ima velike ambicije. Pogovori z novimi sponzorji, med drugim tudi z uspešnim slovenskim podjetjem na področju telematike CVSmobile, že potekajo, zato za naslednje leto ne skriva velikih ambicij – s pomočjo ene najbolj iskanih sovoznic na svetu Ilke Minor cilja na svetovno prvenstvo v reliju.

Reli šova Santa Domenica pa kljub nekoliko sfiženi sezoni in mnogo večjim ambicijam Aigner ne bi zamudil za nič na svetu – tu je bil že lansko leto, s svojim lastnim dirkalnikom BMW 650i, letos pa se je na makedam Svete Nedelje vrnil z mnogo močnejšim dirkalnikom. Škoda Fabia R5 je v prvenstvu WRC2 že tri leti nepremagljiva, a nastop na Santa Domenici je bil kljub preizkušeno vrhunskemu dirkalniku svojevrsten test tudi za Aignerja, saj se je z R5 dirkalnikom prvič v svoji dirkaški karieri podal na makedam.

“Tu je prijateljsko vzdušje, a to ne pomeni, da nočem zmagati. Vedno, ko sem na startu, imam v glavi zmago. Čisto brez skrbi sicer nisem, saj z dirkalnikom R5 še nisem vozil na makedamu, a sem optimističen. Recimo, da je moja primerjalna prednost ta, da se hitro učim in hitro prilagajam novim situacijam. Za to v reliju pravzaprav tudi gre – za hitro učenje, hitre reakcije, hitro popravljanje napak. Po shakedownu imam zelo dober občutek! Kar je najpomembnejše, je, da si kljub večim dovoljenim krogom hiter že v prvih, z Ilko pa sva najboljši rezultat zabeležila že v najinem drugem krogu, kar je dobra napoved za jutri,” je v soboto zvečer po ceremonialnem startu na glavnem trgu Svete Nedelje povedal avstrijski relist, ki je na koncu dneva na shakedownu zabeležil drugi najhitrejši čas za Petrom Rango iz Madžarske, prav tako dirkačem v Škodi Fabii R5.

Rezultat, ki sta ga Andreas Aigner in Ilka Minor zabeležila na shakedownu, se je obdržal do konca. V knjige dirke Rally Show Santa Domenica se je avstrijska posadka s slovenskim dirkaškim timom ter madžarsko tehnično podporo (Eurosol) vpisala kot drugouvrščena. Na reliju, na katerem je nastopilo kar 135 dirkalnikov, od teh 3 WRC avtomobili in 11 R5 specialk, je to rezultat, na katerem je mogoče graditi prihodnjo sezono. Reli šov, ki se že devet let konec sezone oddirka med Sveto Nedeljo in Savršćakom v bližini Zagreba, je med dirkači izjemno popularen, v javnosti pa zelo odmeven. V mraz, dež in blato privabiti 135 dirkačev s sovozniki je izjemen uspeh in ponos obeh organizatorjev, Auto karting kluba Sveta Nedelja in Autokluba Delta Timing.

Letos reli ni zebeležil večjih presenečenj, saj sta že pred dirko za glavna favorita veljala na koncu prvo- in drugouvrščeni Ranga s sovoznikom Gergőm in Aigner, oba s Škodo Fabio R5. Relija se je udeležil tudi Gerald Rigler s Fordom Fiesto RS WRC, a je bil na koncu boljši Kovacs Antal (s sovoznikom Tamasom) s Fiesto R5 na tretjem mestu. Mogoče še to: predvidene 31.55 km hitrostnih preizkušenj, ki se merijo na isti stezi, le da dvakrat v eno in trikrat v drugo smer, je bil organizator primoran skrajšati za petino, saj se je na stezi zgodila nesreča (slovenska gledalka je stekla čez progo, kjer jo je oplazil dirkalnik). Nekaj smole sta imela tudi Andreas in Ilka, ki sta se na prvem brzincu zavrtela in tako izgubila dobrih 10 sekund, ki jih je bilo kasneje nemogoče nadokmaditi, saj zmagovalec Ranga ni napravil napak.

“Vse skupaj ocenjujem kot dobro izkušnjo, drugič na Santa Domenici in prvič na makedamu z dirkalnikom R5. Vikend je ekipa izkoristila tudi za učenje, saj smo intenzivno delali na nastavitvah in na koncu dirkalnik prilagodili mojemu stilu vožnje. Zmehčali smo ga in napravili odzivnejšega v smislu feed-backa, ki ga dirkač lahko dobi od podlage. Na koncu sem mislil tudi na gledalce, ki sem pridejo po šov, in večkrat skrenil s piste. Spektakularna vožnja ni vedno najhitrejša, a na reli šovu Santa Domenicavsi dirkači naredimo kakšen kompromis, moramo ga. Naši časi so bili konkurenčni, kar je dobro, “spin” za dobro jutro pa manjša smola, ki bi jo lahko odpravila le napaka mojega največjega nasprotnika Range. Z drugim mestom in s celotnim vikendom sem izjemno zadovoljen, zato sem prepričan, da se v Veliko Nedeljo vrnem tudi prihodnje leto,” je pred podelitvijo nagrad povedal Andy. “Veliko smo se načakali,malo zaradi nesreče in malo zaradi same narave dirke, a tako je, če se na startu pojavi 135 posadk. Kar je pozitivno, je to, da smo bili letos prvič na makedamu, ki meni osebno ustreza dosti bolj kot asfalt. Z Andreasom sva seveda imela vse možnosti za zmago, a mi tudi drugo mesto ni pokvarilo zabave,” je za konec dodala še Ilka Minor, ekstremna tekačica in edina sovoznica na svetu z izkušnjo v seriji WRC.