Rekordna 24-urna vožnja: Opel Astra

Aktualno

Štiriindvajset ur se je dvanajst voznikov izmenjevalo za volanom dveh Aster 2.0 CDTI ob vožnji na polno po atraktivni stezi s privzdignjeno nagnjenimi zavoji za preizkušanje v vožnji z visoko hitrostjo v centru Millbrook.

Štiriindvajset ur se je dvanajst voznikov izmenjevalo za volanom dveh Aster 2.0 CDTI ob vožnji na polno po atraktivni stezi s privzdignjeno nagnjenimi zavoji za preizkušanje v vožnji z visoko hitrostjo v centru Millbrook.

V 24 urah so prevozili 4800 kilometrov, ob le 22 minutah postanka. Ob poizkusu doseganja svetovnega rekorda v razredu FIA serijsko izdelanih avtomobilov z dizelskim motorjem delovne prostornine od 1600 do 2000 kubičnih centimetrov, z nadtlačnim zračnim polnjenjem so dosegli izjemno povprečno hitrost 201 km/h.

Ob tem sta Opel in sestrska blagovna znamka Vauxhall dosegla še 12 drugih svetovnih rekordov in šest britanskih državnih rekordov hitrostne vztrajnostne vožnje. Za tovrstno 24-urno vožnjo so morali avtomobile opremiti z varnostno kletko. Namestili so jim tudi dirkaške sedeže znamke Corbeau in varnostne pasove znamke Luke. Poseg so opravili pod nadzorom športnih komisarjev. Opel in Vauxhall še čakata na uradno potrditev FIA doseženih rekordnih izidov.

opel astra cdti 24 ur 2013Dve Astri CDTI sta zapeljali na progo High Speed Bowl v Millbrooku v bližini Milton Keynesa 5. oktobra  ob 16 uri. Avtomobile si je s strokovnjaki Opla in Vauxhalla delilo devet novinarjev. Vodja moštva voznikov je bil Volker Strycek, bivši voznik v prvenstvu DTM in direktor Opel Performance Cars & Motorsport. Strokovnjak za športne predelave avtomobilov in športni direktor je bil izjemno zadovoljen ob zaključku 24-urnega maratona, saj je bilo podrtih 18 rekordov. »Dve Astri sta bili izjemno prepričljivi ob vožnji na polno. Kombinacija zmogljivosti in učinkovitosti je omogočila postavitev novih meril za 24 urno vožnjo. Ob vsem avtomobiloma ni bilo potrebno dotočiti niti kapljice olja.«

Kot partner zadolžen za pnevmatike je Michelin zagotovil Astrine tovarniške pnevmatike Pilot Super Sports. S pnevmatikami je bila na progi v Millbrooku že poleti opravljena 500 milj dolga testna vožnja. Volker Strycek je ob tem dejal: »Med 24-urno vožnjo smo enkrat zamenjali pnevmatike, saj smo želeli zagotoviti, kar največjo varnost. Ob vožnji po dirkališču so namreč v zavojih pnevmatike in vzmetenje deležni izjemnih obremenitev.«

Volker Strycek v projekt ni vnesel le lastnega znanja in izkušenj: V Anglijo je prišel v spremstvu štirih vrhunskih mehanikov, strokovnjakov za delo v dirkaškem okolju, ki so oskrbeli Astri enako, kot to počnejo z dirkalniki na 24 urni na Nürburgringu. Mehaniki so noč in dan izjemno hitro točili gorivo in nudili pravšnjo pomoč pri zamenjavi voznikov. Zato sta avtomobila v 24 urah mirovala le 22 minut.

»To je resničen dokaz trajnega brezhibnega delovanja, varnosti in zmogljivosti Astre v ekstremnih pogojih delovanja, ki jih vsakdanji vozniki ne bodo nikoli doživeli,« pravi Duncan Aldred, podpredsednik zadolžen za prodajo in poprodajo  pri Oplu in predsednik ter izvršni direktor Vauxhalla. »Včasih je preveč pozornosti namenjeno zadnjemu odstotku zagotovitve idealnih voznih lastnosti vozila ali pospešku od nič do 100 km/h. Za večino kupcev so odločilni predvsem velika zanesljivost, varnost in vodljivost. Ta nevsakdanji preizkus je izpostavil in potrdil prav te značilnosti.«