GreenFleet Awards 2013: Fiat Professional

Aktualno

Znamka Fiat Professional je že drugo leto zapored imenovana za proizvajalca leta v kategoriji lahkih dostavnih vozil “LCV Manufacturer of the Year”, v okviru izbora GreenFleet Awards 2013.

Znamka Fiat Professional je že drugo leto zapored imenovana za proizvajalca leta v kategoriji lahkih dostavnih vozil “LCV Manufacturer of the Year”, v okviru izbora GreenFleet Awards 2013.

Ta prestižna nagrada je posebno priznanje prizadevanjem proizvajalca na področju zniževanja emisij CO2 in na področju izboljšanja ekonomičnosti porabe goriva pri lahkih dostavnih vozilih (LCV).

GM Strada fiat professional 2013

Paleta vozil Fiat Professional za povečanje učinkovitosti svojih vozil ponuja številne tehnologije. Med njimi so tudi sistema Start&Stop in Traction+. Sistem Start&Stop skrbi za začasno ugasnitev motorja in njegov ponovni zagon: kadar se avtomobil ustavi in je prestavna ročica v prostem teku, sklopka pa izpuščena. Sistem Traction+ za nadzor prenosa pogonske moči na kolesa pa zagotavlja odlične vozne zmogljivosti in povečuje oprijem na težavnih terenih s slabim oprijemom, v snegu ali na spolzki podlagi, brez potrebe po tradicionalnem pogonu 4×4. Obe navedeni tehnologiji v kombinaciji s turbodizelskimi Multijet II motorji, še tako različnim uporabnikom vozil zagotavljata optimalno raven porabe in emisiji v svojem segmentu.

Nagradi sta prejeli tudi dve inovaciji znamke Fiat Professional: eco:Drive Professional in eco:Drive Fleet, za svojo pomoč voznikom pri doseganju kar največje učinkovitosti pri porabi goriva. Eco:Drive Professional in eco:Drive Fleet sta nastala na osnovi aplikacije eco:Drive, ki so jo leta 2009 razvili pri Fiatu. Aplikacija v vozilu zbira podatke o slogu vožnje in na tej osnovi ponudi konkretne nasvete. Lahko bi rekli, da gre za digitalnega inštruktorja in ob doslednem upoštevanju njegovih nasvetov, je mogoče znižati porabo in emisije do 16%.

Aplikacija eco:Drive Fleet omogoča upravnikom voznih parkov spremljanje podatkov o vozilu ter samodejno posodabljanje baze s podatki o stroških obratovanja in intervalih programiranega vzdrževanja. Še več: eco:Drive Fleet omogoča vozniku lahkega dostavnega vozila vnos različnih parametrov, ki omogočajo analizo vpliva obremenitve na učinkovitost delovanja, aplikacija pa predlaga ustrezno ravnanje za doseganje nižje porabe goriva.

Pomembno se je zavedati, da spremenjen način vožnje ne vpliva le na doseganje nižjih ravni emisij, temveč ima tudi pomemben vpliv na stroške uporabe ter obrabo vozil.