Raziskovalec je pri svoji čezcelinski pustolovščini v novem Leafu dosegel mejnik 16.000 km

Aktualno, Zanimivosti

Polarni raziskovalec Marek Kaminski je po 16.000-kilometrski vožnji prispel na Japonsko, svojo prelomno odpravo #NoTraceExpedition pa je pred tremi meseci začel na Poljskem, in sicer v novem Nissan Leafu.

Marekovo potovanje se je začelo v Zakopanah na Poljskem in se v najrazličnejših voznih razmerah nadaljevalo v osmih državah na dveh celinah. Mareka je pot vodila skozi Litvo, Belorusijo, Rusijo, Mongolijo, Kitajsko in Južno Korejo, zaključila pa se je v Tokiu.

Čeprav se Marek lahko pohvali s tem, da je prvi človek, ki je v istem letu opravil pohod na severni in južni tečaj, bo njegova odprava z električnim avtomobilom najverjetneje prav tako nepozabna. Med omembe vrednimi vrhunci Marekove pustolovščine so obvozi čez pesek v Mongoliji in iznajdljive rešitve za polnjenje avtomobila v Rusiji.

Ne da bi ga prvih 16.000 kilometrov posebno vznemirilo, bo Marek zdaj spet sedel za volan in se v istem avtomobilu vrnil iz Tokia na Poljsko.

Poslanstvo Kaminskega je izpodbiti mite o trajnostnem potovanju: “Zame namen tega potovanja ni bil le priti na cilj, pač pa tudi narediti majhno, a genialno spremembo, ki pomeni večjo trajnostno naravnanost.”

Leaf je bil ves čas zanesljiv partner – v ruskih divjinah, na mongolskem pesku ali sredi vrveža na tokijskih ulicah.

“16.000-kilometrska pot je podvig v vsakem vozilu. Dokazuje, da nam v okolju – tudi na dolgih potovanjih – ni treba puščati škodljivih sledi, in pomeni upanje, ki bo morda navdihnilo ljudi, da bodo potovali na okolju prijazen način in sprejeli potencial električnih avtomobilov,” še dodaja Kaminski.

Nissan Leaf je najbolj prodajano električno vozilo v zgodovini, saj se je od začetka prodaje modela prve generacije leta 2010 prodalo več kot 340.000 vozil. Novi Nissan Leaf, od svojega prihoda na trg oktobra 2017 prodan v več kot 41.000 primerkih, nadaljuje in širi svojo dediščino.