Premiera knjige Usodna Strast: Navdušenci so listali, legende so se spominjale

Aktualno, Zanimivosti, Zgodovina

Ob 40-letnici nekdanjega relija Saturnus je izšla knjiga o slovenskem avtomobilskem športu Usodna Strast 2.

Njeno premiero je zaznamovalo tudi druženje okrog 40 legend različnih generacij slovenskega dirkanja z avtomobili.

Knjigo Usodna Strast 2 je napisal avtomobilski novinar Gregor Pavšič, ki je istoimensko knjigo prvič izdal že leta 2012. Medtem ko se je prva v večjem delu dotikala avtomobilskega relija na globalni ravni, je njeno
nadaljevanje posvečeno avtomobilskemu športu v Sloveniji. Na 352 straneh se skriva pripoved o strasti avtomobilskega dirkanja, ki že desetletja navdušuje veliko Slovencev in Slovenk.

»Glavni namen knjige je pojasniti, zakaj ta šport kljub neizbežno visokim stroškom, zahtevanemu času in energiji navdušuje toliko ljudi. Tudi dirkači težko pojasnijo, zakaj jih ta adrenalin kot nekakšna nevidna sila priklene nase in drži v tesnem primežu. Avtomobilski šport je nekaj posebnega in tudi iz vidika psihologije in medčloveških odnosov zelo kompleksnega. Skupno 15 poglavij te knjige torej odgovarja na številna vprašanja in predvsem tisti bolj laični javnosti poskuša predstaviti lepoto tega športa,« je ob predstavitvi knjige povedal njen avtor.

Premiera knjige je sovpadala s 40-letnico prvega relija Saturnus (14.-15. oktober 1978), v ta namen pa so se na premieri knjige zbrali tudi številni nekdanji in današnji avtomobilski dirkači. Celoten večer je minil v zelo prijetnem vzdušju druženja okrog 40 legend slovenskega avtošporta. Marsikateri so se po daljšem času spet videli in obujali spomine na svoje nekdanje vragolije.

»Ideja za ta večer je bila res lepa in hvaležen sem, da ste se vsi skupaj spomnili tudi name. Lepo je bilo videti toliko nekdanjih asov spet na kupu,« je povedal Roman Kokalj, nekdanji vodja promocije v tovarni Saturnus in med najzaslužnejšimi, da so leta 1978 organizirali prvi reli Saturnus. Ta je bil eden ključnih dogodkov za poznejši razmah avtomobilskega športa v Sloveniji.

Ob njemu so bili nekdanji šampioni kot so Brane Küzmič, Silvan Lulik, Vojko Podobnik, Andrej Vidic, Slavko Komel, Aleš Črnivec, Drago Zonta, Mitja Holynski, Janez Milavec in njihovi poznejši nasledniki Darko Peljhan, Samo Valant, Andrej Jereb, Aleks Humar, Rok Turk in ostali. Roko jim je stisnila tudi nekdanja prva dama jugoslovanskega relija Romana Zrnec. Še vedno je edina voznica, ki je dobila reli za državno prvenstvo v skupni razvrstitvi.

»Moji spomini? Ne morem mimo številne publike, nasmejanih in srečnih obrazov, navijačev s transparenti na Hrušici, ko je pridišalo v kabino po dobrotah z žara. Tam bi se kar malo ustavila in zamrznila čas.
Spomnim se tudi mojih premočenih staršev, ki sta kljub močnemu nalivu na mostu nad Izolo navijala na vso moč. Čutila sem njihovo energijo in to mi je dalo zaupanje, da sem bila to konca dirke še hitrejša,« je
povedala Romana Zrnec.

Knjiga Usodna Strast 2 je izšla v samozaložbi. Vsebina je razdeljena na 15 poglavij, obsega pa 352 strani. Več o knjigi na spletni strani www.usodnastrast.si