Novo doma: Suzuki Vitara (dizel odhaja, ugodna cena ostaja)

Novo doma, Top

Suzuki tudi v Sloveniji z vse večjo prodajo zasleduje uspešno pot razvoja na svetovnih trgih …

… in prav Vitara je za uspeh te japonske znamke najbolj zaslužna. Ta namreč od leta 2016 predstavlja več kot polovico prodaje Suzukija.

V zadnjih letih Vitara ni le evropski paradni konj Suzukija, pač pa sodi med najbolje prodajane avtomobile s štirikolesnim pogonom, ko primerjamo stanje na celotnem trgu. Po trditvah uvoznika v Sloveniji (če spremljamo zgolj realne številke – brez izvoza) Vitara zaseda prvo mesto.

Kratek skok v zgodovino: Prva generacija Vitare je luč sveta ugledala leta 1988 in bila prodana v več kot milijonu primerkov. Deset let kasneje (1998) je sledila nekoliko večja Grand Vitara, leta 2005 pa je napočil čas za 3. generacijo. Aktualno, 4. generacijo, ki je šla tokrat na osvežitveno tnalo, proizvajajo na Madžarskem. Z novimi tehnologijami in možnostmi personalizacije so se pri Suzukiju poskušali še bolj približati bolj zahtevnemu okusu evropskih voznikov.

Na zunaj hitro opazimo spremembe, ki pa niso drastične. Nova je maska in sprednji odbijač, ki skuša poudarjari t.i. “SUV-genski zapis” vozila. Nove so zadnje luči, ki skušajo bolj poudariti boke. Opcijsko so v LED izvedbi. Novost predstavljajo tudi platišča. Še novi barvi: sončna rumena in ledeno modra – obe kot dvobarvni kombinaciji.

Novosti najdemo tudi v notranjosti Vitare. Mehka armaturna plošča je popolna novost za znamko Suzuki. Odslej bomo izbirali tudi med novimi oblazinjenji sedežev. Sredinski naslon za roko je odslej del serijske opreme, novost pa predstavlja tudi 4,2-palčni barvni zaslon med merilnikoma hitrosti in obratov.

Pri višjih nivojih opreme je precej novega pri asistenčnih sistemih. Radarski tempomat ima odslej tudi funkcijo “stop & go”. Vitara lahko tako sama zaustavi in spelje v zastoju. Nova funkcija je sistem za preprečevanje na zapustitev voznega pasu, ki samodejno prilagaja krmiljenje pa tudi sistem, ki z analizo sloga vožnje opozarja na vijuganje po voznem pasu. Sistem si zapomni način vožnje, nato pa ob odstopanju zvočno in vidno opozarja. Novosti predstavljajo še sistemi za opozarjanje na nenadno zaviranje, ki samodejno vklopi vse štiri smernike, sistem za nadzor mrtvih kotov, sistem za opozarjanje na prečni promet zadaj ter sistem za branje prometnih znakov.

Suzuki je pred približno pol leta ustavil proizvodnjo dizelskih motorjev v Vitari. Tudi z osvežitvijo ga seveda niso obudili, ukinili pa so tudi 1,6-litrski atomosferski bencinski motor. Sedaj kupcem ostajata na razpolago 1,4-litrski turbobencinar, ki je bil na voljo že do zdaj ter novi, 1,0-litrski turbobencinski trivaljnik.

Vstopni model Vitare stane 14.950 evrov (poprej je bila cena vstopnega modela 450 evrov nižja). SUV-jevski slog in zmogljivosti za ceno povprečne kombilimuzine, torej.