Porsche odkupil lastniški delež podjetja Rimac, ki razvija športne avtomobile

Aktualno, Zanimivosti

Porsche je prevzel deset odstotkov hrvaškega tehnološkega podjetja Rimac Automobili, ki je specializirano za športne avtomobile.

To hrvaško podjetje razvija in proizvaja komponente za električno mobilnost ter tudi samo izdeluje električne superšportne avtomobile. Porsche v luči svoje električne ofenzive načrtuje razvojno partnerstvo z Rimcem.

Ustanovitelj Mate Rimac (30) je leta 2009 v garaži začel uresničevati svoj vizijo o hitrem športnem avtomobilu na električni pogon. Nazadnje je Rimac na ženevskem avtomobilskem salonu marca letos predstavil svoj električni model “C Two”. Dvosedežnik razvije skoraj 2.000 KM in doseže končno hitrost 412 kilometrov na uro. Njegov doseg znaša 650 kilometrov (po kriterijih NEVC). Z 250 kilovatnim hitrim polnilnim sistemom se baterija lahko v pol ure napolni na 80 odstotkov kapacitete. Podjetje poleg tega razvija in proizvaja električne visokozmogljive pogone in baterijske sisteme.

“Z razvojem dvosedežnih superšportnih avtomobilov na izključno električni pogon, kot sta ‘Concept One’ in ‘C Two’, ter inovativnimi avtomobilskimi komponentami je Rimac na impresiven način dokazal svoje kompetence na področju električne mobilnosti,” je povedal Lutz Meschke, podpredsednik uprave in direktor za področje financ in IT pri Porscheju: “Zamisli in pristopi mladega podjetja se nam zdijo zelo obetavni, zato z Rimacom načrtujemo tesno sodelovanje v obliki razvojnega partnerstva.”

Hitrorastoče podjetje s sedežem v Zagrebu zaposluje skupno skoraj 400 ljudi. Rimac se osredotoča predvsem na baterijsko tehnologijo v visokonapetostnem območju, na baterijski pogon in na razvoj digitalnih vmesnikov med človekom in strojem (HMI). Poleg tega je Rimac dejaven tudi pri razvoju in proizvodnji električnih koles. Ta del posla so leta 2013 prenesli na hčerinsko podjetje Greyp Bikes.

“Partnerstvo s Porschejem je za podjetje Rimac izjemno pomemben korak. Naš cilj je, da bi avtomobilskim proizvajalec dobavljali module in sisteme za področja elektrifikacije, povezljivosti in asistenčnih sistemov,” je povedal direktor Mate Rimac.