Prihaja novi Audi A1 Sportback

Aktualno, Novosti

Leta 2010 je Audi z A1 predstavil povsem novo modelsko serijo. Zdaj se startni črti približuje druga generacija kompaktnega modela. A1 Sportback je zdaj 56 mm daljši in v dolžino meri 4,03 m. Obenem je širina z 1,74 m ostala domala nespremenjena, višina nove generacije znaša 1,41 m oz. vključno z anteno 1,43 m. S […]

Leta 2010 je Audi z A1 predstavil povsem novo modelsko serijo. Zdaj se startni črti približuje druga generacija kompaktnega modela.

A1 Sportback je zdaj 56 mm daljši in v dolžino meri 4,03 m. Obenem je širina z 1,74 m ostala domala nespremenjena, višina nove generacije znaša 1,41 m oz. vključno z anteno 1,43 m. S širokim kolotekom in kratkima previsoma je podoba vozila poudarjeno športna. Pod robom pokrova motornega prostora so v ravni liniji nanizane tri ozke reže – poklon modelu Sport quattro, Audijevi rally ikoni iz leta 1984.

Pri opremi S line je Audi s številnimi elementi dodatno izpostavil športni značaj modela. Ta učinek je oblikovalcem med drugim uspelo doseči z večjimi odprtinami za zajemanje zraka, dodatnimi letvami na pragovih, dolgo režo z dvema vmesnima prečkama na sredini pod pokrovom motornega prostora ter z večjim zadnjim usmernikom zraka. Poleg tega je najzmogljivejši motor v ponudbi mogoče prepoznati po dvojni izpušni cevi.

Paleta lakov za novi A1 Sportback vključuje deset različnih barvnih odtenkov. Po želji ima kompaktni model od A-stebrička do usmernika zraka nad zadnjim steklom kontrastno streho. Tudi ohišji zunanjih ogledal, stranska dela usmernika zraka spredaj in stranska pragova je mogoče naročiti v kontrastni barvi. Novost pri novem Audiju A1 Sportback je modularna struktura ponudbe pri posameznih izvedbah. Ta omogoča novo raven prilagodljivosti – kupci lahko prvič povsem poljubno kombinirajo zunanjo in notranjo opremo.

Prostornina prtljažnika je zrasla za 65 litrov: v osnovi znaša 335 litrov, pri podrtih naslonjalih zadnjih sedežev pa se poveča na 1.090 litrov (prtljaga naložena do stropa).

Že osnovna izvedba je serijsko opremljena z večfunkcijskim volanom ter s popolnoma digitalnim kombiniranim instrumentom z visokoločljivostnim 10,25-palčnim zaslonom. Opcijski Audijev virtualni prikazovalnik z razširjenim obsegom funkcij v voznikovem neposrednem vidnem polju prikazuje različne informacije, kot so na primer animirani navigacijski zemljevidi in grafike nekaterih asistenčnih sistemov.

Ponudba infotainment sistemov za novi A1 Sportback je enaka kot pri Audijevih modelih višjega razreda. Serijsko je na voljo MMI radio, pri katerem upravljanje poteka prek večfunkcijskih tipk na volanu in prikazov v popolnoma digitalnem kombiniranem instrumentu. Najzmogljivejšo različico infotainment sistema predstavlja MMI navigacija plus z 10,1-palčnim zaslonom na dotik.

Asistenčni sistemi med drugim skrbijo, da avtomobil ohranja pravo distanco do spredaj vozečega vozila, poenostavljajo ohranjanje smeri na voznem pasu in pomagajo pri parkiranju. Serijski opozorilnik za zapustitev voznega pasu od hitrosti 65 km/h naprej pomaga vozniku, da z vozilom ostane na svojem voznem pasu.

Nadaljnja komponenta osnovnega nabora opreme je Audi pre sense front. Ta z radarskim senzorjem czazna kritično zmanjšanje razdalje do sprednjega vozila, ter pešce in kolesarje, ki s prečne strani stopajo na cestišče – tudi pri slabi vidljivosti, na primer v megli. Sistem nato opozori voznika z zvočnim signalom in prikazom na zaslonu. Obenem pripravi vozilo na morebitno zaviranje s polno močjo in – po potrebi – zavira avtomatsko, da prepreči trčenje ali vsaj zmanjša njegovo silovitost. Če je potrebno, za ustrezne zaščitne ukrepe poskrbi tudi opcijski Audi pre sense basic: ta električno zategne sprednja varnostna pasova, zapre okna in vključi opozorilne utripalke.

Radarsko podprto je tudi delovanje prilagodljive asistence za hitrost, ki ohranja Audi A1 Sportback na želeni razdalji do spredaj vozečega vozila. Če je vozilo opremljeno z menjalnikom S tronic, asistenca deluje v hitrostnem območju od 0 do 200 km/h, pri vozilih
z ročnim menjalnikom pa v hitrostnem območju od 30 do 200 km/h. V gostem prometu s pogostim ustavljanjem in speljevanjem A1 Sportback z menjalnikom S tronic zavira do zaustavitve in pod določenimi pogoji avtomatsko znova spelje.

Pri karoseriji novega Audija A1 Sportback tvorijo hrbtenico potniške celice komponente iz toplotno preoblikovanega jekla. Toga karoserija in natančno prileganje naj bi zagotavljala športno preciznost, poleg tega pa naj med vožnjo ne bi bilo mogoče zaznati motečega hrupa.

Izbirati je mogoče med različnimi bencinskimi pogonskimi agregati z razponom moči od 70 kW (95 KM) do 147 kW (200 KM). Vsi so opremljeni s turbopolnilnikom, direktnim vbrizgavanjem goriva in filtrom za trdne delce, kombinirati pa jih je mogoče z ročnim menjalnikom ali 7-stopenjskim menjalnikom z dvojno sklopko S tronic. Izjema je najzmogljivejši motor v ponudbi, ki je serijsko vgrajen skupaj s 6-stopenjskim menjalnikom S tronic.

Kolesne obese na sprednji premi imajo McPhersonovo zasnovo, zadaj pa je vgrajena kompaktna, lahka prema s povezanimi vodili. Poleg osnovnega podvozja je kot dodatna oprema na voljo tudi čvrstejše športno podvozje.

Za osnovni bencinski motor je mogoče naročiti dinamični paket Basis, ki vključuje športno podvozje, rdeče zavorne čeljusti in večje zavorne kolute. Za ostale motorje je Audi pripravil paket Performance. Tudi ta vključuje rdeče zavorne čeljusti in večje zavorne kolute, dodatno pa še podvozje z nastavljivimi blažilniki, zvočni izvajalnik in sistem Audi drive select.

Kot dodatno opremo je za novi A1 Sportback mogoče naročiti sistem za uravnavanje vozne dinamike Audi drive select. Z njim lahko voznik izbira med štirimi nastavitvami, ki vplivajo na vozno karakteristiko – to so nastavitve auto, dynamic, efficiency in individual.

Novi Audi A1 Sportback bo mogoče naročiti od poletja 2018 naprej, na evropski trg pa bo prišel jeseni 2018. V Nemčiji bo cena osnovne izvedbe znašala manj kot 20.000 EUR.