Porsche uspešno zakorakal v leto 2016

Poslovno

To je bilo najuspešnejše prvo četrtletje v zgodovini podjetja, s skupno 55.974 prodanimi novimi vozili po vsem svetu je družba Porsche v prvih treh mesecih leta 2016 lanski rezultat presegla za skoraj deset odstotkov. Zasluga za porast prodaje gre predvsem modelski seriji Macan in prodajnim uspehom na kitajskem trgu (+ 23,5 odstotka). Po beseda Detleva […]

To je bilo najuspešnejše prvo četrtletje v zgodovini podjetja, s skupno 55.974 prodanimi novimi vozili po vsem svetu je družba Porsche v prvih treh mesecih leta 2016 lanski rezultat presegla za skoraj deset odstotkov.

Zasluga za porast prodaje gre predvsem modelski seriji Macan in prodajnim uspehom na kitajskem trgu (+ 23,5 odstotka). Po beseda Detleva von Platna, direktorja prodaje in marketinga, ti rezultati pričajo o visoki stopnji zadovoljstva strank in privlačnosti znamke Porsche. Poudaril je, da so navdušene stranke in varna delovna mesta pri Porscheju pomembnejši od prodajnih števil.

“Prodajni rekordi sami po sebi niso merilo našega uspeha,” je dejal von Platen.

Gonilo rasti so bili tudi v prvem četrtletju modeli SUV. Z 21.576 prodanimi primerki je Macan trenutno Porschejev najbolje prodajani avto. V primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta je ta najmlajši član modelske družine v prodaji poskočil za 20 odstotkov, tesno za njim sledi Cayenne, od katerega je bilo prodanih 17.598 primerkov (+ 8 odstotkov). Močno se je povečalo tudi povpraševanje po dvovratnih Caymanu in Boxsterju. Kljub temu, da se bliža menjava modelov 718 Boxster in 718 Cayman, sta oba športna avtomobila s sredinsko vgrajenim motorjem zabeležila dvomestno stopnjo rasti prodaje. Boxsterja so prodali v 3.029 primerkih (+ 23 odstotkov), Caymana pa v 2.822 primerkih (+ 27 odstotkov). Priljubljenost modela 911 ostaja nespremenjena: s skupno 7.711 prodanimi novimi vozili je ta ikona med športnimi avtomobili beležila takšen nivo prodaje kot v enakem obdobju lanskega leta.

Najuspešnejši posamični trg je bila v prvem četrtletju 2016 ponovno Kitajska. Na kitajskem trgu je bilo prodanih 16.409 vozil, kar ga uvršča pred ZDA (12.238 prodanih vozil). V Evropi prodaja ostaja na visoki ravni iz lanskega leta. Le na nemškem trgu so zabeležili upad prodaje. “Glede na prejeta naročila v Nemčiji ostajamo optimistični,” je povedal von Platen.